Tenet

Tenet (2020)
2021. április 13. kedd
|

Adatlap

Cím:Tenet
Eredeti cím:Tenet
Helyszín:Amalfi/Olaszország, London/Egyesült Királyság, Burbank/Usa, Hawthorne/Usa, Eagle Mountain/Usa, Victorville/Usa, Salerno/Olaszország, Rodbyhavn/Dánia, Tallinn/Észtország, Southampton/Egyesült Királyság, Oslo/Norvégia, Mumbai/India
Gyártó:Syncopy, Warner Bros.
Forgalmazó:Warner Bros.
Év:2020
Játékidő:150 perc
Stílus:Akció, Sci-Fi
Ország:Usa, Egyesült Királyság
Korhatár:PG-13 (13 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz
Bemutató

Magyarország:2020 Aug. 26
Usa:2020 Szept. 3
Egyesült Királyság:2020 Aug. 26

Jegybevétel

Hazai Bevétel:57,929,000 dollár
Külföldi Bevétel:305,200,000 dollár
Világszerte:363,129,000 dollár

Alkotók

rendező:Christopher Nolan
forgatókönyvíró:Christopher Nolan
zeneszerző:Ludwig Göransson
producer:Christopher Nolan, Emma Thomas

Szereplők

John David Washington
Robert Pattinson
Dimple Kapadia
Michael Caine
Elizabeth Debicki
Kenneth Branagh
Adam Cropper
Aaron Taylor-Johnson

A Tenet tartalma

A jövőben az emberek élete teljesen ellehetetlenült, megemelkedtek a tengerek, kiszáradtak a folyók, ezért el akarják pusztítani a jelent. De ezt egy ügynök nem hagyhatja, és a segítségére van egy elit egység is.

Értékelés

Imdb: 7,5/10, 327461 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 70% a kritikusok szerint, 348 kritika alapján. A felhasználók szerint 76%, több, mint 5000 szavazat alapján.

Metacrtic: 69/100 a kritikusok szerint, 50 kritika alapján. A felhasználók szerint 7,2/10, 1205 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 2021 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Oscar-díj 2021 – Legjobb látványtervezés jelölés
Golden Globe-díj 2021 – Legjobb eredeti filmzene jelölés: Ludwig Göransson
BAFTA-díj 2021 – Legjobb vizuális effektek díj
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb sci-fi jelölés
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Robert Pattinson
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb rendező jelölés: Christopher Nolan
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb forgatókönyvíró jelölés: Christopher Nolan
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb vágás jelölés
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb látványtervezés jelölés
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb zene jelölés: Ludwig Göransson
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb színész jelölés: John David Washington
Broadcast Film Critics Association Awards 2021 – Legjobb vizuális effektek díj
Broadcast Film Critics Association Awards 2021 – Legjobb operatőr jelölés
Broadcast Film Critics Association Awards 2021 – Legjobb látványtervezés jelölés
Broadcast Film Critics Association Awards 2021 – Legjobb vágás jelölés
Broadcast Film Critics Association Awards 2021 – Legjobb zene jelölés: Ludwig Göransson
Chicago-i film kritikusok díja 2020 – Legjobb zene jelölés: Ludwig Göransson
Chicago-i film kritikusok díja 2020 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Chicago-i film kritikusok díja 2020 – Legjobb vágás jelölés
Satellite Awards 2021 – Legjobb vizuális effektek díj
Satellite Awards 2021 – Legjobb zene jelölés: Ludwig Göransson
Satellite Awards 2021 – Legjobb operatőr jelölés
Satellite Awards 2021 – Legjobb hang jelölés

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.
Golden Globe-díj: Golden Globes. Amerikai filmes és televíziós díj.
BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
Broadcast Film Critics Association Awards: 250 Tv, rádió és online kritikus egyesülete. 1995-ben lett alapítva, ez a legnagyobb filmkritikus szervezet az Egyesült Államokban és Kanadában. A Critics’ Choice Movie Award nevű dijjal jutalmazzák a populista irányzat filmjeit.
Chicago-i film kritikusok díja: Chicago Film Critics Association Awards.
Satellite Awards: Másnéven Golden Satellite Award. Az International Press Academy (IPA) jutalmazza a mozi és Tv filmeket, azok stábját, színészeit.

Háttér-információ

• Christopher Nolan: Szerintem a kémfilmeket azért kedveljük annyira, mert menekülünk a valóság elöl. Ezek a szereplők egy olyan világban élnek, ami más, mint a miénk.
• Aaron Taylor-Johnson: Meg lehet építeni Indiát egy hangárban, vagy akár Londont is. De elveszik a lényeg, nem fog eredeti hatást kelteni.
• John David Washington: Hét különböző országba utaztunk el, és emiatt nagyon valósághű a film, hiszen tényleg ott voltunk. Azt látja a néző, amit mi is átéltünk.
• Christopher Nolan: A film előkészítésekor egyre több jelenetet tettünk át Tallinba, mert sokszínű a kultúra, érdekes az építészet a szovjet-korszakból.
• Christopher Nolan: Indiában remek felvételeink születtek, köztük az első Mumbai-i légi felvétel is. Korábban nem engedélyezték.
• Robert Pattinson: Érdekes helyeken történnek a cselekményt befolyásoló események. Ki gondolta volna, hogy az óceán közepén van egy hatalmas szélerőmű telep, egy köpésre Dánia partjától.
• Christopher Nolan: Mielőtt felvettük a Dunkirköt, a családommal utazgattam, láttam ezt a szélerőmű telepet a gépből, és azonnal leírtam. A Dunkirk forgatása a vízi erőmű telep mellett zajlott, és annál a filmnél csak annyi dolgunk volt effektek terén, hogy eltűntetjük a telepet. Ami fájó pont volt, mert remekül nézet ki. Ez alapozta meg bennem a látvány lehetőségét. Szerettem volna egy ilyen vízi telepen forgatni.
• Christopher Nolan: Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd szeretnék egy jégtörőről forgatni. míg a Dunkirkön nem dolgoztam.
• Neil Andrea (tengeri koordinátor): A legfőbb feladat az volt, hogy találjunk hajót, olyan időpontra, ami nekünk is megfelelő, és jöjjünk rá, hogy mégis hogyan zajlik majd a forgatás. Nekem azonnal feltűnt a jégtörő, mert az egész szokatlan volt, még a festése is.
• Christopher Nolan: A Dunkirkhöz állt össze a valaha volt legnagyobb tengeri egység a filmtörténelemben. Mivel akkor is Neillel dolgoztam, azt gondoltam, ez már gyerekjáték lesz neki. De az az igazság, hogyha luxusjachtokról és jégtörőkről ír az ember, akkor egyre több a teendő.
• Neil Andrea (tengeri koordinátor): 120 hajóval dolgoztunk, ami döbbenetes szám, és több mint a fele felvételre is került.
• Christopher Nolan: Amikor jachtot választottunk, sok lehetőségünk volt. Sok ilyen hajó van, de általában olyan emberek tulajdonában állnak, akik nem szívesen adják ki őket.
• Christopher Nolan: Adtam neki egy kis katonai kinézetet, védelmi eszköznek tűnik. Nem úgy néz ki, mint egy játék. A használatra lett tervezve.
• Neil Andrea (tengeri koordinátor): Az Amalfi-parton abban az időszakban lehetetlen volt kocsival közlekedni. Hajnali háromkor szedtük össze a csapatot, és egész nap a jachton dolgoztunk. Az ételt, italt, tekercseket, bármit, amire szükség volt, úgy hozták utánunk.
• Rob Williamson (kapitány, Planet 9): A Planet 9 most először vállalkozott ilyen jellegű dologra. Egy jacht csak 12 vendéget fogad, és most egy százfős csapat van a fedélzeten.
• Christopher Nolan: A luxusjachton való forgatásban az volt a kihívás, hogy minden úgy van megcsinálva, hogy nagyon gazdag, előkelő kinézete legyen. Kicsit olyan volt, mintha egy porcelánboltban forgattunk volna.
• Kathy Lucas (díszlettervező): Egy hajón keskenyek az ajtók és hatalmasak a bútorok. Le kellett fedni az ajtókat és a falakat, mert szövetből vagy bőrből van minden.
• Neil Andrea (tengeri koordinátor): Alaposan megválogattuk a hajókat. különösen Sator számára a jachtot, mert egy ilyen kaliberű embernek biztosan a legjobb van.
• Christopher Nolan: Nem akartam hozzányúlni a kémfilmekhez, csak akkor, ha valami nagyon üdítőt tudok hozzáadni. A forgatókönyv írásának fázisában arról beszélgettünk, hogy a fiktív karaktereket gyakran cinizmussal ábrázolják. Nagyon erőteljes, cinikus karakterek. Ennek ellenére önzetlenek és önfeláldozóak is, ami más etikai nézetekre vall. Engem John David Washington inspirált, azzal, amilyen lehetőséget láttam benne a szerepével kapcsolatban.
• John David Washington: Az ügynökeim azt mondták, Christopher Nolan találkozni akar veled. El sem hittem, nem tudtam, miről lehet szó. Találkoztam vele és órákig beszélgettünk. A találkozó után annyit mondott: Sok sikert! Gondoltam: Ennyi volt, borzasztó benyomást kelltettem.
• Christopher Nolan: Azonnal jól és precízen olvasta el a forgatókönyvet. Mindketten úgy éreztük, hogy lehetőség van arra, hogy egy lágyabb, nagylelkűbb karaktert hozhatunk létre, aki még extrémebb eszközökhöz nyúl, és a legmerészebb dolgokat teszi meg a jó cél érdekében.
• John David Washington: Nem próbáltam karizmatikus lenni, vagy ilyesmi.
• John David Washington: Michael Caine közelében csak próbáltam nyugodt maradni. Ott ültem vele szemben. Végig erre gondoltam: Csak hozd a karaktert. Végül azon kaptam magam, hogy csak figyelem az alakítást.
• Christopher Nolan: Látni, Sir Michaellel szemben játszik egy jelenetet, izgalmas volt nézni, ahogy ketten színészkedtek, főleg elemében látni Michaelt, mint már sokszor.
• John David Washington: Chris odament és megölelte. Utána azt mondta: Michael Caine-nel befejeztük. Gyönyörű pillanat volt, nagyon átéreztem.
• Christopher Nolan: Remek, hogy Michael itt volt egy kicsit.
• Christopher Nolan: Robert Pattinson-nak érdekes, kihívást jelentő volt a munkássága az elmúlt évek független filmjeiben. Ő a kihívást keresi, és különbözni szeretne.
• Robert Pattinson: Találkoztam Nolan-nel, három és félórán keresztül beszélgettünk. Még akkor sem említette a filmet. Szóval vártam. Elmentem, aztán az ügynököm azt kérdezte: Na, hogy ment? Ezt válaszoltam: Nem tudom, remek fickó. Nem is említette a filmet, szóval elég rossz meeting lehetett.
• Christopher Nolan: Számomra fontos volt, hogy a filmben körbejárjuk a világot, mert a bolygót és az emberiséget fenyegető veszélyről van szó.
• Dimple Kapadia: Azt mondtam az unokaöcsémnek: Kaptam egy Christopher Nolan filmajánlatot. Azt mondta: Nénikém, Chris Nolan! A tökéletes trükk, Chris Nolan! Mondtam: Oké, nyugalom, talán csak telefonbetyárkodás. Ne éljük bele magunkat.
• Elizabeth Debicki: Kate-et Chris egy nagyon erős nőnek írta meg. Hihetetlenül inteligens. Hallgat a megérzéseire, manipulálja az embereket, ha kell. Száraz, morbid humora van, amit imádok, öröm volt női karakterben ilyet olvasni. Olyan ember, aki hozzá van szokva, hogy megkapja, amit akar. De valaki egy ideje fogva tartja.
• Kenneth Branagh: Christopher Nolan folyton azt ismételgette, hogy a karakterem a lehető legrosszabb ember. Így fogalmazott: Az emberiség sokkoló tagja.
• Christopher Nolan: Kicsit arra emlékeztet, amit Heath tett a Jokerhez a Sötét lovagban. Sator egy pusztító jelenség a világban, amire reagálni kell.
• Kenneth Branagh: Ha meg kell keresni a gyengéjét, azt mondanám, egy érzelem az. A szeretet, amit az elidegenedett neje, Kate iránt érez. Viszont könyörtelen és egoista, amik rémisztő tulajdonságok egy intelligens lényben. Egy okos ember, aki képes vakmerően kockázatot vállalni.
• Elizabeth Debicki: Nagyon sötét dolgokat is művelnek a karakterek. Hálás voltam, hogy Kenneth-el játszhattam, mert úgy éreztem, mindketten megértettük milyen képi világot kell a vászonra vinnünk.
• Christopher Nolan: Sator egy bizonyos logika alapján tekint a dolgokra. Kenneth eléri, hogy csak nehezen lehessen vele szimpatizálni. Elég nehéz elfogadni azt a nézőpontot, amivel meg szeretné magyarázni a viselkedését. Nyilvánvaló, hogy a rossz cél vezérli minden tettét.
• John David Washington: A hitnek hatalmas ereje van. Ott a két karakter, Sator és a Főhős, és mindketten azt hiszik, igazuk van. Talán más a motivációjuk, a taktikájuk pedig egyértelműen különbözik, de erősen hisznek a saját elveikben. A filmben ezek a témák gyönyörűen ki vannak emelve a karakterek és a történet által. A karakterek miatt tart ki az érdeklődésünk, azért figyelünk a történetre, hogy mi történik az inverzióval.

A Tenet előzetese

Még több videó

Akcióban | Verekedés

Idézetek

Kiképzőnő: Az egyik golyó, csakúgy mint mi, előre halad az időben. A másik visszafelé.

Kiképzőnő: Inverz tárgy. Az entrópia csökkenése jellemzi. Úgy látjuk, hogy visszafelé mozog. Maghasadás kiváltotta inverz sugárzás lehet.

Kiképzőnő: A jövőben gyártja őket valaki és visszaküldi ide.

Neil: Beszélni vele nem probléma. Élve kijutni onnan az gond.

Sofőr: Az van amit ő akar. Kat: Úgy látom, hogy nem mindig.

Sator: Nem messze van egy üres telek. Odavisszük és felvágjuk a torkát. Nem keresztben, középen lesz egy lyuk. Azon a lyukon betoljuk a levágott heréit a légcsövébe.

Neil: Ami történt, megtörtént.

Wheeler: Saját levegő kell. A rendes levegőt az inverz tüdő nem tudja használni. Alapszabály: Nem szabad hozzáérnie a normál énjéhez. Ha az atomjai egymáshoz érnek megsemmisül. A kilépés után szánjon egy percet az orientálódásra. Furcsának fog találni mindent. Mikor fut, a hátán érzi majd a szelet. Ha tűz perzseli meg, jeges lesz a ruhája a fordított hőátadás miatt. A gravitációt normálisnak érzi, de fordítottnak látja majd. A vezetés gond lehet, mert fordított a súrlódás és a légellenállás. Maga intertálva van, a világ nem.

Főhős: Mi az az algoritmus? Neil: Egy eljárás, aminek fizikai formát adtak, hogy másolható legyen. Egyfunkciós fekete doboz. Főhős: Mire jó? Neil: Invertál. De nem tárgyakat vagy embert, hanem a világot. Egyre több tárgy entrópiáját fordítják meg, így egyre jobban összefonódik a két időirány.

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek