A remény rabjai

A remény rabjai
2021. április 13. kedd
|

Adatlap

Cím:A remény rabjai
Eredeti cím:The Shawshank Redemption
Helyszín:Bellville/Usa, Yuma/Usa, Mansfield/Usa, Ashland/Usa, Upper Sandusky/Usa, Butler/Usa
Gyártó:Castle Rock Entertainment
Forgalmazó:Columbia Pictures
Év:1994
Játékidő:142 perc
Stílus:Dráma
Ország:Usa
Korhatár:16
Filmzene:Megnéz
Bemutató

Magyarország:1995 Máj. 25
Usa:1994 Szept. 13
Egyesült Királyság:1995 Feb. 17

Jegybevétel

Költségvetés:25,000,000 dollár
Hazai Bevétel:28,699,976 dollár
Külföldi Bevétel:117,315 dollár
Világszerte:28,817,291 dollár

Alkotók

rendező:Frank Darabont
forgatókönyvíró:Frank Darabont
zeneszerző:Thomas Newman
producer:Niki Marvin, David V. Lester, Liz Glotzer

Szereplők

Tim Robbins
Morgan Freeman
Bob Gunton
William Sadler
Clancy Brown
Gil Bellows
Mark Rolston
James Whitmore
Jeffrey DeMunn
Larry Brandenburg

Tartalom

Andy Dufresne-nek meg van mindene, de rájön, hogy a felesége megcsalja őt, ezért meg akarja őt és a szeretőjét ölni, de végül nem teszi meg. De mégis meghalnak, tárgyalás lesz az ügyből, Andy-t kétszeres életfogytiglanra ítélik. A börtönben kezdetben nem szól senkihez, többször is meg akarják őt erőszakolni, de aztán barátokra lel. Régebben bankár volt, ezért segít a börtön dolgozóinak az adóbevallásnál, az igazgatónak pedig egy kész vagyont szed össze. De Andy titokban a szökést tervezgeti.

Értékelés

Imdb: 9,3/10, 2375074 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 91% a kritikusok szerint, 76 kritika alapján. A felhasználók szerint 98%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 80/100 a kritikusok szerint, 20 kritika alapján. A felhasználók szerint 9,0/10, 1818 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 1995 – Legjobb film jelölés
Oscar-díj 1995 – Legjobb színész jelölés: Morgan Freeman
Oscar-díj 1995 – Legjobb operatőr jelölés
Oscar-díj 1995 – Legjobb hang jelölés
Oscar-díj 1995 – Legjobb vágás jelölés
Oscar-díj 1995 – Legjobb zene jelölés
Golden Globe-díj 1995 – Legjobb színész jelölés, dráma kategória: Morgan Freeman
Golden Globe-díj 1995 – Legjobb forgatókönyv jelölés: Frank Darabont

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.
Golden Globe-díj: Golden Globes. Amerikai filmes és televíziós díj.

Háttér-információ

• Frank Darabont: Úgy gondolom, hogy a rendezésre való indíttatásom és ambícióm velem született adottságok. A filmkészítés már gyerekkorom óta csodálatos dolognak tűnt számomra. A legnagyobb inspirációt is látott filmekből kaptam ahogy felnőttem.
• John Patterson (kritikus): Pontosan látom, miért népszerű ilyen széles körben. Nagyrészt Stephen Kingnek köszönhető. Ő egy született mesemondó, aki tudja, hogyan kell a nézőközönséget elégedetté tenni.
• Frank Darabont: Castle Rock volt az első hely, ahova elküldtük a forgatókönyvet, és az egyetlen, ahova elküldtük. Íróként volt elég tapasztalatom más stúdiókkal, hogy tudjam, milyen ártalmas lehet ez az anyag egy olyan cég számára, melynek sikere a Rob Reiner által rendezett Állj mellém! című filmre alapozódott. Ez egy nagyon érzékeny anyag volt, amit ők tökéletesen megragadtak.
• Liz Glotzer (executive producer): Mikor a forgatókönyvet olvastam, emlékszem, hogy amikor a 80-90. oldalnál jártam, nem tudtam tovább olvasni, mert annyira tetszett és annyira megszerettem ezeket az embereket, hogy attól féltem, hogy nem sikerül nekik, és nem lesz jó a vége. Emlékszem, egész hétvégén nálam volt, és nem akartam megtudni, hogy esetleg nem sikerült nekik.
• Niki Marvin (producer): Az történt, hogy a forgatókönyvet sokszorosították, és elküldték minden egyes színésznek Hollywoodban, akik letámadtak minket, és ez már egy teljesen más szintre vitte az egészet. Hívásokat kaptunk az emberektől, nagyon bizarr volt.
• William Sadler: Sztárok érdeklődését keltette fel, Cruise-t érdekelte, Nicolas Cage-t érdekelte, Charlie Sheen-t is… Frank valami olyat írt, ami erőteljes és jól összeszedett volt, így amint bedobták a vízbe, megjelentek a halak.
• Morgan Freeman: Mikor elolvasol egy forgatókönyvet, reagálni fogsz rá egy bizonyos módon. A Remény rabjai esetében ez egy erős reakció volt, csak attól, hogy elolvastad a forgatókönyvet, úgy érezted, hogy én ezt tényleg nagyon el akarom játszani.
• Frank Darabont: A Stephen King által megírt karakter egy fehér, ír fickó, évekig úgy élt bennem a történet, hogy Red egy fehér, ír fickó. A szereplőválogatás során valaki felvetette Morgan Freeman nevét. Miután leküzdöttem a Stephen King által karakterrel kapcsolatos prekoncepcióimat, annyira jó választás lett! Sőt, úgy gondolom, hogy már elválaszthatatlanná vált a szereptől, és az emberek már el sem tudják képzelni, hogy bárki más játszhatná ezt a szerepet.
• Niki Marvin (producer): Tim-et azért választottuk, mert megnéztük 4-5 filmjét –ebből az egyik a Jákob lajtorjája volt- és azt gondoltuk, ez a fickó meg tudja csinálni. Nagyon rejtélyes volt, és pont ez kellett a szerephez.
• Morgan Freeman: Úgy gondolom, ez valamiféle szeretetteljes kapcsolat volt Red és Andy között, ami mélyebbre nyúlt, mint csak egy barátság. Ilyesfajta kapcsolatok általában csak élet-halál szituációkban kötetnek.
• Tim Robbins: Hány olyan munkásosztálybeli ember jött oda hozzám az utcán, hogy azt mondja: A Remény rabjai, az aztán a jó film, ember! Azt gondolom, hogy mi, amerikai férfiak nem kapunk ehhez hasonló modellt filmektől, hogy van esély két férfi között olyan érzelmi kötödésre, amely életünk fontos részévé válhat.
• Frank Darabont: Imádom a jó karakterszínészeket, ők a filmek alulértékelt hősei.

Előzetes

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek