Rio Bravo

január 24th, 2016
|

Adatlap

Cim:Rio Bravo
Eredeti cim:Rio Bravo/Un dollaro d’onore
Helyszín:Tucson/USA
Gyártó:Warner Bros., Armada Productions
Forgalmazó:Warner Bros.
Év:1959
Játékidő:141 perc
Stilus:Western
Ország:Usa
Imdb:8,0

Alkotók

rendező:Howard Hawks
forgatókönyvíró:Jules Furthman, Leigh Brackett
zeneszerző:Dimitri Tiomkin
producer:Howard Hawks

Szereplők

John Wayne
Dean Martin
Ricky Nelson
Angie Dickinson
Ward Bond
Walter Brennan
Malcolm Atterbury

A Rio Bravo tartalma

Rio Bravo, egy kis Texashoz közeli vadnyugati városka majdnem teljhatalmú ura a gazdag, befolyásos és gátlástalan Nathan Burdette. Amikor Nathan öccse, Joe gyilkosságot követ el, kiderül, hogy van legalább egy ember a városban, aki nem hiszi, hogy a Burdette család a törvény felett állhat: ez az ember nem más, mint Rio Bravo elszánt seriffje, John T. Chance, aki gondolkodás nélkül rács mögé dugja Joe-t. Chance seriff ugyanakkor eléggé tapasztalt ahhoz, hogy tudja: Nathan Burdette nem hagyja annyiban a dolgot és megpróbálja erőszakkal kiszabadítani öccsét, mielőtt halálra ítélhetnék. Számítva a városka és a börtön várható ostromára, Chance kicsi, de annál ütőképesebb csapatot toboroz magának, akik felkészülve várják Burdette embereit.

A Rio Bravo a klasszikus amerikai westernek közé tartozik, kicsit giccses, kicsit régimódi, de pont ettől jó. Szinte minden pillanatában lehet érezni a tipikus Hollywood hőskora érzést, a jó az jó, a rossz meg rossz. A karakterek jellemei semmihez sem hasonlítanak, nehéz elképzelni ilyen embert a mai korban. Az erény és a becsület, de lehet akkor tényleg ez volt… Howard Hawks rendezte, aki nagyon fontos szerepet játszott az akkori filmgyártásban, John Wayne, az meg John Wayne. De egy bizonyos Dean Martin is szerepel a filmben, meg Ricky Nelson. A westernek jellegzetes karaktere még a nő is, aki igencsak jóra sikerült most. El tudom képzelni, hogy abban a korban a prűd amerikaiakból mit válthatott ki a nő felbukkanása a vásznon. Egy-két gatyába élvezést biztos.

A filmből készült egy feldolgozás is El Dorado címmel, amelyben szintén szerepel John Wayne, és azt is Howard Hawks rendezte. Érdekesség, hogy a két film elkészítése között csak nyolc év telt el.

Kritika

filmtekercs – Ostromzár alatt megnéz
lisztes megmondja a tutit megnéz

A Rio Bravo előzetese

A hozzászólások átalakítás miatt nem mükődnek