Las Vegas, végállomás

Las Vegas végállomás
2018. március 13. kedd
|

Adatlap

Cím:Las Vegas, végállomás
Eredeti cím:Leaving Las Vegas
Helyszín:Los Angeles/Usa, Santa Monica/Usa, Las Vegas/Usa, Burbank/Usa, Paradise/Usa, Laughlin/Usa, Halifax/Kanada
Gyártó:Lumiere Pictures, Initial Productions
Forgalmazó:United Artists, MGM/UA Distribution Company, 20th Century Fox Home Entertainment
Év:1995
Játékidő:111 perc
Stílus:Dráma, Romantikus
Ország:Usa, Franciaország, Egyesült Királyság
Dvd, Blu-ray:Dvd
Bemutató

Magyarország:1996 Máj. 16
Usa:1995 Okt. 27
Egyesült Királyság:1996 Jan. 19

Jegybevétel

Költségvetés:3 600 000 dollár
Hazai Bevétel:32 029 928 dollár
Nyitó Hétvége:3 253 158 dollár

Alkotók

rendező:Mike Figgis
forgatókönyvíró:Mike Figgis
zeneszerző:Mike Figgis
producer:Annie Stewart, Lila Cazès, Paige Simpson, Stuart Regen

Szereplők

Nicolas Cage
Elisabeth Shue
Richard Lewis
Julian Sands
Emily Procter
Graham Beckel
Thomas Kopache
Mike Figgis
Shashi Bhatia
Marek Stabrowski
Kim Adams
Valeria Golino
Steven Weber

A Las Vegas, végállomás tartalma

Ben Sanderson már nem emlékszik, hogy azért hagyta el a felesége, mert iszik, vagy azért, mert már előtte is ivott. A lényeg, hogy nincs jó passzban, a munkahelyéről is kirúgják, a barátjától szokott pénzt kérni, de már neki is elege van, ezért egyedül marad. Kiveszi az összes pénzét a bankból és Las Vegasba megy, hogy halálra igya magát. Úgy tervezi, hogy ez körülbelül három-négy hétig fog tartani, addig napi párszáz dollárból eléldegél.

Sera egy prostituált, aki Vegasban árulja a bájait. Keményen oda szokták neki tenni, ráélveznek az arcára és a stricije is elveszi a pénzt, néha még meg is veri, sőt, ha olyan kedve van, akkor meg is vágja, fenyítés gyanánt. Ben és Sera találkoznak, de Ben nem akar szexuális aktust létesíteni vele, ő csak annyit akar a pénzért cserébe, hogy legyen itt vele és beszélgessenek.

Értékelés

Imdb: 7,6/10, 101114 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 90% a kritikusok szerint, 52 kritika alapján. A felhasználók szerint 85%, 56360 szavazat alapján.

Metacrtic: 82/100 a kritikusok szerint, 23 kritika alapján. A felhasználók szerint 9,0/10, 189 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 1996 – Legjobb színész díj: Nicolas Cage
Oscar-díj 1996 – Legjobb színésznő jelölés: Elisabeth Shue
Oscar-díj 1996 – Legjobb rendező jelölés: Mike Figgis
Oscar-díj 1996 – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Mike Figgis
Golden Globe-díj 1996 – Legjobb színész díj, dráma kategória: Nicolas Cage
Golden Globe-díj 1996 – Legjobb film jelölés
Golden Globe-díj 1996 – Legjobb rendező jelölés: Mike Figgis
Golden Globe-díj 1996 – Legjobb színésznő jelölés, dráma kategória: Elisabeth Shue
BAFTA-díj 1996 – Legjobb színész jelölés: Nicolas Cage
BAFTA-díj 1996 – Legjobb színésznő jelölés: Elisabeth Shue
BAFTA-díj 1996 – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Mike Figgis
Broadcast Film Critics Association Awards 1996 – Legjobb színész jelölés: Nicolas Cage
Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb színész díj: Nicolas Cage
Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb színésznő díj: Elisabeth Shue
Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb rendező jelölés: Mike Figgis
Los Angeles-i film kritikusok díja 1995 – Legjobb film díj
Los Angeles-i film kritikusok díja 1995 – Legjobb színész díj: Nicolas Cage
Los Angeles-i film kritikusok díja 1995 – Legjobb színésznő díj: Elisabeth Shue
Los Angeles-i film kritikusok díja 1995 – Legjobb rendező díj: Mike Figgis
Los Angeles-i film kritikusok díja 1995 – Legjobb forgatókönyv jelölés: Mike Figgis
San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál 1995 – Legjobb rendező díj: Mike Figgis
San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál 1995 – Legjobb színész díj: Nicolas Cage

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.
Golden Globe-díj: Golden Globes. Amerikai filmes és televíziós díj.
BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Broadcast Film Critics Association Awards: 250 Tv, rádió és online kritikus egyesülete. 1995-ben lett alapítva, ez a legnagyobb filmkritikus szervezet az Egyesült Államokban és Kanadában. A Critics’ Choice Movie Award nevű dijjal jutalmazzák a populista irányzat filmjeit.
Chicago-i film kritikusok díja: Chicago Film Critics Association Awards
Los Angeles-i film kritikusok díja: Los Angeles Film Critics Association Awards.
San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál: 1953-től rendezik meg San Sebastiánban, Spanyolországban. Ez az egyik leghíresebb és legnevesebb filmfesztivál.

Háttér-információ

• Elisabeth Shue a pályafutása folyamán egyetlen egyszer kapott Oscar jelölést, ezért az alakításáért. Golden Globe-díjra és BAFTA-díjra is csak egyszer jelölték, szintén ezért a szerepéért.

• Nicolas Cage ezért a szerepéért kapott Oscar-díjat, ezenkívül még egyszer jelölték, 2003-ban az Adaptációban nyújtott alakításáért. Golden Globe-díjat egyszer nyert, szintén ezért a szerepéért. Van még négy Golden Globe-díj jelölése és két BAFTA-díj jelölése.

• A Las Vegas, végállomás szerepel az American Film Institute egyik listáján, amelynek ezt a címet adták: A 100 legjobb amerikai film.

• Valeria Golino és Lucinda Jenney az Esőemberben (1988) is együtt szerepelt.

• Naomi Campbell is szerepelt a filmben, de a jelenetét kivágták.

• Sera-t Elisabeth Shue játsza a filmben. A Sera név egy dalból származik, ez a szövege: „Que sera, sera” (Whatever will be, will be).

• Ben és Sera egy filmet néznek a medencénél, A harmadik embert (1949).

• A film szerepel Roger Ebert (híres kritikus) toplistáján is, aminek ez a címe: Nagyszerű filmek.

• Mike Figgis volt a film zeneszerzője és a film soundtrack-jében hallható trombitajáték is a ő nevéhez fűződik.

• A film John O’Brien regénye alapján készült.
A Las Vegas, végállomás előzetese

Még több videó

Találkozás | Feltétel | Bank Jelenet | Halál | Nicolas Cage Oscar-díj

Idézetek a Las Vegas, végállomásból

Ben: Kérlek szépen, ígérem ez lesz az utolsó. Okvetlenül pénzre van szükségem, még ma este. Peter: Nézd, beteg vagy. Ez az összes készpénzem. Kérlek szépen ne itt idd el.

Ben: Hogy hívnak? Fizetek neked egy italt. Bud, figyelj, tölts még egyet a hölgynek és egyet magadnak. Szexis vagy, micsoda szemeid vannak, mint egy cicamicának. Szemed ragyog, szemed ragyog, nem vagy te túl kövér, se túl sovány, pont így vagy jó. Boldog vagyok, rád ugorhatok? Nézz a tükörbe, micsoda szemek. Isten bizony a két szemed úgy ragyog, mint a… Terry: Pfú, egész nap ittál, igaz? Ben: Naná, még szép! Tudod mit, van egy óriási ötletem. Mit szólnál hozzá, ha ezt meginnánk és felmennénk szépen hozzám a parti kéglimbe. Beraknék egy jó kazettát, kevernék egy príma italt, jól hangzik, nem? Tényleg szeretném, ha feljönnél hozzám. Olyan csinos vagy, és én igazán jó vagyok az ágyban, ezt elhiheted. Olyan illatos a bőröd, jól nézel ki, a hajad is szép. Nem? Hát jó.

Utcalány: Mond csak, nem akarsz velem a menybe repülni? A szoba húsz fitch, azt neked kell állni. Ben: Oké, de csak azért, mert remélem, hogy a viszontszolgáltatás olyan lesz, amit ez az árubemutató sejtet.

Banki alkalmazott: Lenne szíves aláírni a csekket? Ben: Miért, anélkül nem tudják kifizetni? Az az igazság, hogy nem vagyok valami jól, agyműtéten estem át. Jobb lesz ha eszem valamit, és aztán visszajövök.

Ben: Kívánatos nő vagy? Ellenállhatatlan nő vagy? Talán segítene rajtad, ha innál velem egy bourbont. Talán ha megcsókolnál és én megérezném az ízét az ajkadon, az segítene. Ha innál velem egy bourbont meztelenül és dugás közben whiskyszagot árasztanál. Az segítene. Annál becsesebbé válnál az én szememben. Ha bourbont locsolnál a meztelen testedre és azt mondanád, idd meg. Ha széttárnád a lábad és a whisky végigcsorogna a melleden, meg a muffodon. És azt mondanád, igyál, rajta! Akkor képes lennék beléd szeretni, mert akkor, egyetlen célom lenne, hogy megtisztítsalak, és ez bizonyítaná, hogy érek valamit. Én tisztára nyalnálak és máris mehetnél, hogy valaki más megkeféljen.

Sera: Én a legjobbat hozom ki a férfiakból. Nem is olyan könnyű, de én jó vagyok. Ez egyszerűen csodálatos, mintha hosszú ideje nem lett volna semmi, és bumm, egyszerre csak beindulok. Olyan leszek, amilyennek ők akarnak, fölmegyek a kéglijükbe és máris mindent tudok. Amit elképzelnek azt megcsinálom. Ezt nyújtom. Tudom, ez csak színjáték, de jó előadás. Legtöbbször olyan vagyok, mint egy egyenleg, harminc perc a testemből az háromszáz dollár. Jó, lehet, hogy amikor kettesben maradunk ez fölmegy ötszáz dollárra, menet közben alkuszunk. De hát nagyot alakítok, tényleg nagyot alakítok.

Strici: Komolyan örülök, hogy ilyen jól boldogultál a világban. Ebben a csodálatos világban, amit én mutattam meg neked.

Sera: Bementem a szobába és ő az ágyon feküdt. A két karja a feje alatt, csupa szőr volt mindenütt. Rettenetesen kövér volt és a szerszáma egészen merev. Emlékszem milyen büszke volt a merevedésére. Megkérdeztem, hogy mit akar és azt mondta, hogy „feküdj le, én leszek felül.” Elkezdett döngetni, nagyon keményen. Emlékszem beleharaptam a nyelvembe, hogy ne sikítsak. Egy darabig csinálta, aztán megpróbáltam felülni, de ő visszanyomott és megragadta a hajamat. Elkezdte cibálni, aztán belenyomta a farkát a számba. Újra megpróbáltam felülni, és ő azt mondta, hogy „maradj így bébi, az arcodra akarok élvezni.” Úgy is lett, aztán szétkente az ondót az arcomon meg a hajamon.

Sera: Nem tilos vezetés közben inni? Ben: Nagyon vicces lány vagy. Hadd kérdezzem meg, van-e kedved kétszázötven dollárért dugni velem? Vagyis ha feljössz a szobámba egy órára, fizetek neked ötszáz dollárt.

Sera: Most mi a baj, túl sokat ittál azért? Ben: Engem ebből semmi nem érdekel. Tudom, lejárt az időm, adhatok még több pénzt, ihatsz amennyit csak akarsz. Csak maradj itt! Csak ezt akarom. Beszélgetni vagy hallgatni. De maradj!

Ben: Azért jöttem, hogy halálra igyam magam. Az összes pénzemet kivettem a bankból. Holnap eladom a kocsimat is. Sera: Na és mennyi idő kell neked ahhoz, hogy halálra tintázd magad? Cage: Talán négy hét. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem.

Strici: Ennyit hoztál össze egész éjjel? Mit képzelsz te? Azt hiszed, hogy még mindig az a tizenhat éves kislány vagy a Hollywood Boulevardon? Azt hiszed igen? Ezt akarod előadni?

Ben: Sera, te megbolondultál. Gondolod, hogy vidám életed lesz egy részeges mellett? Nem láttad még a legrosszabbat. Ezekben a napokban még uralkodtam magamon. Máskor mindent felborítok és egyfolytában rókázom. Ahhoz képest most elég jól vagyok. Olyan hatással vagy rám, mint valami ellenszer, egyensúlyban tartasz.

Sera: Unom az egyedüllétet. Belefáradtam. Ben: Ó, Sera, te ezt egyáltalán nem érted. Sera: Mit? Ben: Soha nem szabad azt kérned, hogy hagyjam abba az ivást. Sera: Megértettem.

Ben: Te is tudod, hogy alkoholista vagyok. És én tudom, hogy te prostituált vagy.

Ben: Tudod mi szerettem volna lenni mindig? Amatőr flamenkótáncos.

Ben: Mindig érezni fogod és égetni fogja a füledet amikor valamelyik pasas arccal lefelé rányomja a fejed a párnára egy ócska hotelszobában.

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek