X-Men kezdetek-Farkas

X-Men kezdetek-Farkas
2017. április 16. vasárnap
|

Adatlap

Cím:X-Men kezdetek-Farkas
Eredeti cím:X-Men Origins-Wolverine
Helyszín:Sydney/Ausztrália, Newcastle/Ausztrália, Queenstown/Új-Zéland, Colwood/Kanada, Vancouver/Kanada, New Orleans/Usa, Camden/Ausztrália, Shreveport/Usa, Dunedin/Új-Zéland
Gyártó:Marvel Enterprises, Twentieth Century Fox Film Corporation, Donners’ Company, Bad Hat Harry Productions, Dune Entertainment, Big Screen Productions
Forgalmazó:Twentieth Century Fox Film Corporation, fX Network, Home Box Office (HBO)
Év:2009
Játékidő:107 perc
Stílus:Thriller, Sci-Fi, Akció, Kaland
Ország:Usa, Egyesült Királyság
Korhatár:PG-13 (13 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz
Dvd, Blu-ray:Dvd, Blu-ray, Fémdobozos Blu-ray

Bemutató

Magyarország:2009 Ápr. 30
Usa:2009 Ápr. 27
Egyesült Királyság:2009 Ápr. 29

Jegybevétel

Költségvetés:150 000 000 dollár
Hazai Bevétel:179 883 157 dollár
Külföldi Bevétel:193 179 707 dollár
Világszerte:373 062 864 dollár
Nyitó Hétvége:85 058 003 dollár, 4099 moziban, átlagosan 20,751 dollár

Alkotók

rendező:Gavin Hood
forgatókönyvíró:Skip Woods, David Benioff
zeneszerző:Harry Gregson-Williams
producer:Hugh Jackman, Bryan Singer, Ralph Winter, Lauren Shuler Donner, John Palermo, Stan Lee, Richard Donner

Szereplők

Hugh Jackman
Danny Huston
Liev Schreiber
Lynn Collins
Taylor Kitsch
Ryan Reynolds
Daniel Henney
Will.i.am
Dominic Monaghan
Tim Pocock
Kevin Durand
Michael-James Olsen

A Farkas tartalma

Logan gyerekként, egy tragikus eset következtében rájön, hogy különleges képességgel rendelkezik. A testvére, Victor is hasonló erővel bír, de menekülniük kell, mert nem alakultak rózsásan a dolgaik. A haza szolgálatába állnak és katonaként több nagy háborúban is részt vesznek. Azonban az idő múlásával Victor teljesen kifordul önmagából, ami azt eredményezi, hogy a két testvér egymás ellen fordul. Logan a hegyekben telepedik le, ahol egy gyönyörű nő oldalán új életet kezd. Victor Stryker ezredessel marad, akivel mutánsokat gyűjtenek be. De Logan-re is szükségük van, ezért Stryker egy fondorlatos tervet eszel ki.

Értékelés

Imdb: 6,7/10, 385562 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 38% a kritikusok szerint, 253 kritika alapján. A felhasználók szerint 58%, 560217 szavazat alapján.

Metacrtic: 40/100 a kritikusok szerint, 39 kritika alapján. A felhasználók szerint 5,2/10, 436 szavazat alapján.

Kritika

Kritika a magyar médiából

Origo, írta Hó Márton: Hugh Jackman magabiztosan hozza Farkas figuráját, de a film nem éri el az X-Men-trilógia szintjét.
Moziplussz, írta Olórin: Kaszabolás vér nélkül, akció agy nélkül, figurák jellem nélkül.
Mozi.24, írta EXIT print: Gavin Hood rendező feszült, látványos mozit tett le az asztalra, de a trilógia színvonalát azért nem sikerült elérnie.

Kritika a külföldi médiából

UGO, írta Jordan Hoffman: Van bármi élvezetes az X-Men kezdetekben? Persze! Néhány harcjelenet nagyon menő, de a film többi része egyenértékű a nullával.
San Francisco Examiner, írta Rossiter Drake: A Farkas egy buta popcorn mozi.
Movie Dearest, írta Fr. Chris Carpenter: Átkozottul jó előzményfilm.
Atlantic City Weekly, írta Lori Hoffman: A sztori tele van kátyúkkal és az akciójelenetek sem elég izgalmasak.

Díjak és jelölések

Szaturnusz-díj 2010 – Legjobb Sci-Fi film jelölés
Kids’ Choice Awards 2010 – Kedvenc film jelölés
MTV Film-díj 2010 – Legjobb harc jelölés
Teen Choice Awards 2009 – Legjobb gonosz jelölés: Liev Schreiber

Díj leírás

Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
Kids’ Choice Awards: A Nickelodeon tv csatorna elismerése.
MTV Film-díj: MTV Movie Awards. Az MTV csatorna filmes díja.
Teen Choice Awards: A Fox Tv csatorna díja, melyet a tinédzserek szavazatai alapján osztanak ki.

Háttér-információ

• Farkasnak gyerekként csontkarmai vannak. Erről a stáb a következőket mondta: Ez kicsit másabb, mint az adamantium karmok, ezért sok tervezést igényelt. Az elkészítésénél sok mindent alapul vettünk, például csörgőkígyófogakat.
• Logan felnőttkori csontkarmait pedig áttetsző uretángyantával tömték ki.
• Az adamantiumkarmok kinézte sokban hasonlított az előző filmekben lévőkhöz. Már volt három mozifilm, ezért volt idő a tökéletesítésre. Az adamantiumtartály hasonlított az X-Men 2-ben lévőhöz, de csillogósabb és tisztább lett. Kísértetiesebb és tudományosabb lett. Azért tervezték újra, mert most sokkal több jelenet játszódik az adamantiumtartály belsejében.
• Lauren Shuler Donner (producer) elmondta, hogy Hugh Jackman-el már az X-Men második részénél beszélgettek Farkas és Mariko szerelméről. Ez a sztorija a Farkas (2013) című X-Men filmnek, eredetileg ezt a filmet akarták megcsinálni ekkor, de a Fox visszadobta a terveket. Tetszet nekik, de azt mondták, hogy elsőnek készítsenek egy filmet Farkas gyökereiről, hogy mindenki tudja, kicsoda ő, honnét jött, és hogyan került a testébe az adamantium.
• Gavin Hood (rendező) azt nyilatkozta, hogy a filmmel az volt a céljuk, hogy feltárják Farkas eredetét, hogyan lett olyan a személyisége, amilyennek ismerjük.
• Hugh Jackman ezt mondta a filmről: Szerintem Logan egy kívülálló, aki Piszkos Harry-re és Mad Max-re hasonlít. Bunkó, de most jobban, mint eddig.
• Lauren Shuler Donner is hasonlókat mondott Logan-ről: Tragikus hős, szinte antihős. Nem ismer félelmet, ezért kiszámíthatatlan. Ebben a filmben sötétebb és mélyebb, mint az előzőekben. Egy gyilkológép. Gavin Hood pedig ezt mondta Logan-ről: Nagyobb érzelmi skálája van, mint a többi szuperhősnek.
• Hugh Jackman még ezt is hozzátette: Minden eddigi X-Men filmnél úgy éreztem, hogy Logan nem az igazi. Sosem nézett ki úgy, ahogy szerettem volna. Ijesztőbbnek akartam, hogy úgy tekintsenek rá, ahogy én tekintettem Robert De Niro-ra a Cape Fear-ben. Azt akartam, hogy úgy nézzem ki, mint egy állat, akinek duzzadnak a vénái.
• Daniel Henney is elmondta a véleményét Farkasról: Hugh Jackman hajnali négykor kelt, hogy fehérjeturmixot igyon, amit már másnap este elkészített. Aztán visszafeküdt és öt körül ismét felkelt gyúrni. Megevett még tizenkét tojásfehérjét és egy búzapirítóst. Nagyon elszánt volt.
• Hugh Jackman erről ezt mondta: Sok fehérjeturmix és rengetek edzés. Ki akartam gyúrni magam.
• J.J. Perry (kaszkadőr koordinátor) is beszélt Hugh Jackman-ről: Rendkívül fegyelmezett volt. Miután elvégezte a reggeli edzését még két órát gyakoroltunk. Gyorsabban tanulta meg a koreográfiákat mint bárki, akivel eddig dolgoztam. A mutatványai kilencvennyolc százalékát ő csinálta és nem kaszkadőr.
• Liev Schreiber is el volt ragadtatva Hugh-tól: Semmitől nem riad vissza.

A Farkas előzetese

Még több videó

Klip -Hold- | Klip -Szerettelek- | Klip -Logan Megszökik- | Klip -Logan Gyerekként- | Klip -Logan Favágóként- | Klip -Helikopteres Jelenet- | Klip -Gambit- | Klip -Wade Wilson- | Klip -Boksz- | A Kulisszák Mögött | A Kulisszák Mögött 2 | Stáb Interjú

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek