X-Men: Az eljövendő múlt napjai

X-Men: Az eljövendő múlt napjai
2022. október 31. hétfő
|

Adatlap

Cím:X-Men: Az eljövendő múlt napjai
Eredeti cím:X-Men: Days of Future Past
Helyszín:Montréal/Kanada, Vaudreuil-Dorion/Kanada
Gyártó:Genre Films, Donners’ Company, Bad Hat Harry Productions, TSG Entertainment, Marvel Entertainment, Twentieth Century Fox
Forgalmazó:Twentieth Century Fox, InterCom
Év:2014
Játékidő:132 perc
Stílus:Sci-Fi, Akció
Ország:Usa, Egyesült Királyság
Korhatár:16
Filmzene:MegnézBemutató

Magyarország:2014. május 22.
Usa:2014. május 10.
Egyesült Királyság:2014. május 12.

Jegybevétel

Költségvetés:200 000 000 dollár
Hazai Bevétel:233 921 534 dollár
Külföldi Bevétel:512 124 166 dollár
Világszerte:746 045 700 dollár
Nyító hétvége:90 823 660 dollár

Alkotók

rendező:Bryan Singer
forgatókönyvíró:Simon Kinberg
zeneszerző:John Ottman
producer:Bryan Singer, Simon Kinberg, Lauren Shuler Donner, Hutch Parker

Szereplők

Hugh Jackman
Jennifer Lawrence
James McAvoy
Michael Fassbender
Nicholas Hoult
Patrick Stewart
Ian McKellen
Josh Helman
Bingbing Fan
Halle Berry
Peter Dinklage
Evan Peters

Tartalom

A jövő rideg és reménytelen. Háború, gyötrelem és ártalom. Szenvednek a mutánsok, mert bár különleges képességekkel vannak megáldva, most egy olyan ellenséggel állnak szemben, amit még ők sem tudnak legyőzni. A végnapjaikat élik, talán ők is kihalásra vannak ítélve. Az Őrrobotok képesek beazonosítani a mutánsokat, alkalmazkodni és végezni velük. Az egyetlen esély, ha próbálják megváltoztatni a múltat, azt az időt, amikor minden elkezdődött. Ezért visszaküldik az időben Logan-t, hogy megmentsék a saját életüket.Értékelés

Imdb: 7,9/10, 711118 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 90% a kritikusok szerint, 333 kritika alapján. A felhasználók szerint 91%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 75/100 a kritikusok szerint, 44 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,3/10, 2471 szavazat alapján.

Kritika

Washington Free Beacon, írta Sonny Bunch: Remek film, helyenként vicces, a színészek alakítása lenyűgöző és az akciójelenetek is jók.
Pittsburgh Post-Gazette, írta Tony Norman: A filmkészítés elegáns darabja, amely még a legigényesebb képregénysznobokat is kielégíti.
Hindustan Times, írta Jyoti Sharma Bawa: Patrick Stewart-nak és Ian McKellen-nek ezúttal nincs sok dolga, fiatalabb énjük, McAvoy és Fassbender dicséretes teljesítményt nyújt.
Salt Lake Tribune, írta Sean P. Means: Bryan Singer rendező és Simon Kinberg forgatókönyvíró ügyesen mozog jövő és múlt között, koherensen és kecsesen mutatja be a párhuzamos történetszálakat.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 2015 – Legjobb vizuális effektek jelölés
BAFTA-díj 2015 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Szaturnusz-díj 2015 – Legjobb rendező jelölés
Szaturnusz-díj 2015 – Legjobb vágás jelölés
Szaturnusz-díj 2015 – Legjobb jelmez jelölés
Szaturnusz-díj 2015 – Legjobb smink jelölés
Empire-díj 2015 – Legjobb sci-fi/fantasy díj

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.
Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Empire-díj: Empire Awards. Angol filmes díj a hazai és a nemzetközi filmeknek.

Háttér-információ

• Peter Maximoff (Higanyszál) szerepére Jamie Campbell Bower és Nico Tortorella is jelölt volt, de végül Evan Peters kapta meg a szerepet.
• Ez a harmadik olyan film, amelyben Hugh Jackman (Logan) időutazót alakít. A másik kettő: Kate és Leopold (2001), A forrás (2006). Ez azonban az első film, ahol a múltba utazik, a többi filmben a jövőbe utazott.
• Anna Paquin (Vadóc) összes jelenetét kivágták a filmből.
• Simon Kinberg szerint nem Logan volt az első választás az időben visszamenő mutáns számára. A film készítői eleinte azt fontolgatták, hogy Hank, Xavier vagy Magneto fog visszamenni a múltba, de ezt elvetették. Logan-t meghosszabbított élettartama és lassú öregedése miatt választották, ami lehetővé tette, hogy Hugh Jackman eljátssza a karakter mindkét változatát.
• Rebecca Romijn volt az egyetlen színésznő az első három filmből, aki nem tért vissza ebben a filmhez. Jennifer Lawrence váltotta őt Mystique szerepében.
• Az eredeti képregényekben Higanyszált Pietro Maximoffnak hívták. Keresztnevét Peter-re változtatták ebben a filmben, hogy amerikaibb legyen.
• Ez a negyedik adaptációja a „Days of Future Past” című képregénynek. A másik három: X-Men (1992), X-Men – Az újrakezdés (2008), The Super Hero Squad Show (2009).
• Simon Kinberg szerint ezt a filmet az alábbi időutazós filmek ihlették: Az időgép (1960), Terminátor – A halálosztó (1984), Vissza a jövőbe (1985), Looper – A jövő gyilkosa (2012), Men in Black – Sötét zsaruk 3. (2012).
• A film 2023-ban és 1973 januárjában játszódik.
• Louise Mingenbach jelmeztervező szándékosan 1981-ből származó ruhákat adott Peter Maximoff-nak, hogy megmutassa tiszteletlenségét és kívülálló természetét.
• Bryan Singer azért választotta Peter Dinklage-et Trask szerepére, mert tettszett neki Dinklage Trónok harcában nyújtott alakítása.
• A forgatás során megsérültek Bryan Singer hangszálai.
• Matthew Vaughn, az X-Men: Az elsők (2011) rendezője visszautasította ennek a filmnek a rendezését, mert a Kingsman: A titkos szolgálat (2014) rendezésével volt elfoglalva.
• Ez az ötödik X-Men film, amely Chris Claremont X-Men képregényén alapul. A másik négy: X-Men 2 (2003), a „God Loves, Man Kills”-ből származik. X-Men: Az ellenállás vége (2006), a „The Dark Phoenix” mondakörből származik. Farkas (2013), a 1982-es limitált szériás „Wolverine”-ből származik. X-Men: Sötét Főnix (2019), a „The Dark Phoenix” mondakörből származik.
• Bryan Singer Bolivar Trask-ot Adolf Hitlerre alapozta.Előzetes

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek