X-Men-Apokalipszis

X-Men-Apokalipszis
szeptember 27th, 2016
|

Adatlap

Cim:X-Men-Apokalipszis
Eredeti cim:X-Men-Apocalypse
Helyszín:Montréal/Kanada
Gyártó:Marvel Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, TSG Entertainment, Kinberg Genre, Bad Hat Harry
Forgalmazó:20th Century Fox
Év:2016
Játékidő:144 perc
Stilus:Kaland, Akció, Sci-Fi
Ország:USA
Korhatár:PG-13 (13 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz

Jegybevétel

Költségvetés:178 000 000 dollár
Hazai Bevétel:155,442,489 dollár
Külföldi Bevétel:388,086,017 dollár
Világszerte:543,528,506 dollár
Nyitó Hétvége:65,769,562 dollár, 4150 moziban, átlagosan 15,848 dollár

Alkotók

rendező:Bryan Singer
forgatókönyvíró:Bryan Singer, Simon Kinberg, Dan Harris, Michael Dougherty
zeneszerző:John Ottman
producer:Bryan Singer, Lauren Shuler, Hutch Parker, Simon Kinberg, Todd Hallowell, Blondel Aidoo

Szereplők

Oscar Isaac
James McAvoy
Michael Fassbender
Nicholas Hoult
Jennifer Lawrence
Rose Byrne
Evan Peters
Kodi Smit-McPhee
Tye Sheridan
Sophie Turner
Alexandra Shipp

Tartalom

A világ gőzerővel keresi Magneto-t, mert még nem sikerült kézre keríteni. Ő új névvel új életet kezdett, szerelmes lett és van egy gyereke is. Próbál tisztes polgári életet élni, beilleszkedni a társadalomba, de egy nap minden összeomlik, és elveszít mindent, ami fontos volt számára.

Charles Xavier beindította az iskolát, ahol Hank-el karöltve próbálja elfogadtatni a mutánsokkal, hogy fogadják el magukat, a képességeiket. Minden megy a maga kerékvágásában, a dolgok szépen csordogálnak a saját medrükben. Az intézményben pallérozódik Jean és Scott is, akik most ismerkednek a képességükkel.

Raven a bajba jutott mutánsokon segít, így akad rá Kurt-ra is. Az egyik alkalommal megtudja, hogy Magneto bajba került, és a nyomát halott emberek keresztezik. Gyorsan Charles-hoz siet, hogy megkérje, a Cerebro segítségével találja meg őt. Miközben a professzor kutat, egy veszedelmes ellenség lép be a tudatába, és aztán magával is viszi. Az a célja, hogy porig rombolja a világot, majd a hamvaiból egy újat építsen. Magneto-t és egy csapatot már maga köré verbuvált, de a professzornak is fontos szerep jut a tervében.

Értékelés

Imdb: 7,2/10, 176 306 szavazat alapján.
Rotten Tomatoes: 48% a kritikusok szerint, 275 kritika alapján. A felhasználók szerint 70%, 121 643 szavazat alapján.
Metacrtic: 52/100 a kritikusok szerint, 48 kritika alapján. A felhasználók szerint 6,9/10, 957 szavazat alapján.

Kritika

Kritika a magyar médiából

Ign, írta Zalaba Ferenc: Tetszik, nem tetszik, Bryan Singer rendező úgy döntött, hogy remake-et készít a Penge: Szentháromságból. Csak ebben a filmben még Ryan Reynolds se osztogatja a humorbonbonokat.
Aeon Flux, írta Richter Viktor: Az X-Men: Apokalipszis szinte minden szempontból a kihagyott lehetőségek filmje.
Origo, írta Huszár András: Az X-Men eredendően sokszínű csapat, itt viszont mindenki egyenszürke, mindenki ugyanúgy szenved.
Movieaddicts, írta Kis Szabolcs: Az X-Men: Apokalipszis nemhogy hozza az elvárt színvonalat, de meg is ugorja azt.

Kritika a külföldi médiából

Time, írta John Anderson: A film tele van elsőosztályú színészekkel, de még ők is nagyon nevetségesek.
RogerEbert.com, írta Angelica Jade Bastien: Az X-Men-Apokalipszis zavaros és pökhendi.
Village Voice, írta Bilge Ebiri: Ez a mozi ügyesen mesél és megvannak benne az érzelmi mélységek is. Ragyogóan van tálalva a történet, mintha egy valódi képregény lenne.
Tampa Bay Times, írta Steve Persall: Az X-Men-Apokalipszisben sok a hiba.
The New York Times, írta Glenn Kenny: Még a lendületes pillanatok is unalmasak. Kifáradt a sorozat.
Arizona Republic, írta Bill Goodykoontz: Lapos és összefügéstelen, túl sok a megkérdőjelezhető jelenet.

Díjak és jelölések

• Teen Choice Awards 2016 – Legjobb feltörekvő filmsztár jelölés: Alexandra Shipp
• Teen Choice Awards 2016 – Legjobb nyári film jelölés

Díj leírás

Teen Choice Awards: A Fox Tv csatorna díja, melyet a tinédzserek szavazatai alapján osztanak ki.

Háttér-információ

• Charles Xavier felajánlja Magneto-nak, hogy maradjon az iskolában, de ő visszautasítja. A képregényben Magneto elfogadja az ajánlatot és mentor lesz.
• Apokalipszis eredeti neve En Sabah Nur. Mindig is így hívták, egészen a mostani film megjelenéséig. Sohasem nevezték Apokalipszisnek.
• Apokalipszis elsőnek 1986-ban bukkant fel a képregényben.
• Bryan Singer rendező egy nyilatkozatában így írta le a filmet: Ez a film a nagy szörnyekről szól.
• Bryan Singer visszamondta régebben az X-Men: Az ellenállás vége (2006) megrendezését és inkább a Superman visszatért (2006) vállalta el. Ebben a filmben most felhasznált pár akkori tervet.
• Simon Kinberg forgatókönyvíró és Bryan Singer rendező sokat beszélgetett a filmről, gondolkoztak, hogy az eredeti X-Men színészekkel forgatják le a filmet, de aztán úgy döntöttek, hogy maradnak a “következő generációs X-Men karaktereknél”, mint az X-Men: Az elsők (2011) és az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014) filmben. Így azok a színészek szerepelnek az Apokalipszisben is.
• Simon Kinberg szerint Apokalipszis a legsötétebb főgonosz az X-Men sorozatban. Egy nyilatkozatban ezt mondta: Ő nem tesz különbséget a mutánsok és az emberek között, számára csak a gyenge és az erős létezik. Neki ez az egész világ csak egy elcseszett hely, ami a hamis bálványokat imádja. Szerinte meg kell menteni a világot.
• Simon Kinberg egy másik interjúban azt mondta, hogy ez az utolsó film ami az X-Men: Az elsők történetvezetésére épül. Volt Az elsők, Az eljövendő múlt napjai és most az Apokalipszis. Szerinte az Apokalipszis a csúcspontja Xavier és Magneto kapcsolatának.
• Lucas Till és Evan Peters is szerepelt a Doktor House (2004) Tv sorozatban, de mindketten csak epizódszereplők voltak.
• Lucas Till és Tye Sheridan is Texasból származik.
• Angyal karakterét ismét egy Ben nevű színész keltette életre, Ben Hardy. Az X-Men: Az ellenállás végében (2006) Ben Foster játszotta el a szerepet.
• Nicholas Hoult és Tye Sheridan együtt szerepelt a Sötét helyekben is (2015).
• A filmben a fiatalok elmentek a moziba és megnézték A Jedi visszatért (1983). Oscar Isaac, aki a főellenséget játssza ebben a filmben szerepelt egy Star Wars filmben is, a Star Wars-Az ébredő Erőben (2015).
• Jamie Chung is jelölt volt Psziché (Psylocke) szerepére.
• Michael Fassbender (Magneto) és Kodi Smit-McPhee (Kurt Wagner) ellenségek ebben a filmben. Ők együtt szerepeltek a Slow West-ben is (2015), ahol viszont szövetségesek voltak.
• Nicholas Hoult (Hank McCoy) és Kodi Smit-McPhee (Kurt Wagner) ebben a filmben szövetségesek. A Young Ones (2014) című filmben viszont ellenséges karaktereket formáltak meg.
• Erik Lehnsherr (Magneto) fia Peter Maximoff. A való életben azonban csak 10 évvel fiatalabb Evan Peters, mint Michael Fassbender.
• Sasha Pieterse nem vállalta el Jean Grey szerepét, amit végül Sophie Turner kapott meg.
• Az X-Men-Apokalipszis volt Ben Hardy filmes bemutatkozása. Előzőleg csak egy brit szappanoperában szerepelt, az EastEnders-ben.
• Sophie Turner és Famke Janssen is Jean Grey szerepét formálta meg, csak másik X-Men részben. Az ő hasonlóságaik: 1, nem természetes vörös a hajuk, Turner szőke, Janssen barna hajú. 2, Mindketten Európából származnak, Turner brit, Janssen holland.
• Sophie Turner Famke Janssen-től tanult, társalogtak, hogyan keltse életre Jean Grey-t.
• Scott Summers szerepére Logan Lerman, Dylan O’Brien, Timothée Chalamet, Ben Hardy, Charlie Rowe, Taron Egerton, Josh Hutcherson, Jesse Plemons és Jamie Blackley is jelölt volt. Tye Sheridan kapta meg, miután Taron Egerton lemondta.
• Ez az első X-Men, amiben az összes kék mutáns benne van. Mystique, Hank McCoy és Kurt Wagner is.
• Daisy Ridley, Lily Collins, Elle Fanning, Chloe Grace Moretz, Hailee Steinfeld, Saoirse Ronan és Margot Robbie is jelölt volt Jean Grey szerepére, de Sophie Turner kapta meg.
• Nicholas Hoult és Josh Helman együtt szerepelt a Mad Max-A harag útja (2015) című filmben is.
• Tom Hardy és Idris Elba is jelölt volt Apokalipszis szerepére.
• Ez az első alkalom, amikor a Summers testvérek (karakter) közösen szerepelnek egy filmben. Küklopsz (Scott Summers) és Plazma (Alex Summers) még sosem volt egyszerre benne egy nagyjátékfilmben. A képregyényben volt egy harmadik Summers testvér is, Gabriel Summers (Vulkán), de ő még egy filmben sem szerepelt. A készítők határozott álláspontja szerint elég a két említett Summers testvér a filmbe.

Az X-Men-Apokalipszis előzetese

Még több videó

Klip -Ketrecharc- Klip -A Nevem Magneto- Klip -Hello Raven- Klip -Menjünk Háborúzni- Klip -Scott Summers- Klip -Magneto vs Apokalipszis Klip -Scott Summers vs Apokalipszis- A Kulisszák Mögött A Kulisszák Mögött 2 Alexandra Shipp Interjú Jennifer Lawrence és James McAvoy Interjú Sophie Turner, Olivia Munn és Evan Peter Interjú Michael Fassbender Interjú Oscar Isaac Interjú Szereplőgárda Interjú

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem mükődnek