Thor

Thor
2017. március 27. hétfő
|

Adatlap

Cím:Thor
Eredeti cim:The Mighty Thor, Thor
Helyszín:New York/Usa, Los Angeles/Usa, Santa Fe/Usa, San Diego/Usa
Gyártó:Marvel Entertainment, Marvel Studios, Paramount Pictures
Forgalmazó:Paramount Pictures
Év:2011
Játékidő:115 perc
Stílus:Fantasy, Sci-Fi, Akcó, Kaland
Ország:Usa
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt csak szülővel)
Filmzene:Megnéz
Dvd, Blu-ray:Dvd, Blu-ray

Bemutató

Magyarország:2011 Ápr. 28
Usa:2011 Máj. 02
Egyesült Királyság:2011 Ápr. 27

Jegybevétel

Költségvetés:150 000 000 dollár
Hazai Bevétel:181,030,624 dollár
Külföldi Bevétel:268,295,994 dollár
Világszerte:449,326,618 dollár
Nyitó Hétvége:65,723,338 dollár, 3955 moziban, átlagosan 16,618 dollár

Alkotók

rendező:Kenneth Branagh
forgatókönyvíró:Zack Stentz, Ashley Miller, Don Payne, Mark Protosevich, J. Michael Straczynski
zeneszerző:Patrick Doyle
producer:Kevin Feige, Louis D’Esposito, Stan Lee, Victoria Alonso

Szereplők

Chris Hemsworth
Tom Hiddleston
Natalie Portman
Anthony Hopkins
Stellan Skarsgard
Idris Elba
Rene Russo
Jaimie Alexander
Clark Gregg
Colm Feore
Kat Dennings

A Thor tartalma

Egykor az emberek elfogadták, hogy nincsenek egyedül az univerzumban. Úgy gondolták, hogy van egy világ, ami az isteneik otthona, és vannak világok, amiktől félni kell. A jégóriások pont egy ilyen világból támadtak a hallandó emberekre és az volt a céljuk, hogy jégkorszakba taszítsanak mindenkit. De az emberiség nem egyedül nézett szembe ezzel a veszéllyel és végül Odin vezetésével az asgardiak legyőzték a jégóriásokat.

Mára már mindenki csak kitalált személynek hiszi Odin-t és a fiait. Azonban a veszély újra kézzel fogható távolságba került, ezért senki sem érezheti magát biztonságban.

Értékelés

Imdb: 7,0/10, 564142 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 77% a kritikusok szerint, 267 kritika alapján. A felhasználók szerint 76%, 243215 szavazat alapján.

Metacrtic: 57/100 a kritikusok szerint, 40 kritika alapján. A felhasználók szerint 7,1/10, 1434 szavazat alapján.

Kritika

Kritika a magyar médiából

Origo, írta Lavicska Zsuzsanna: Szép kerekre szerkesztett a Thor cselekménye.
Aeonflux, írta Zalaba Ferenc: A színészekről egy rossz szót sem lehet szólni.

Kritika a külföldi médiából

SciFiNow, írta Samuel Roberts: A Thor egy nagyon jó popcorn mozi, de egy kicsit öntelt.
Lyles’ Movie Files, írta Jeffrey Lyles: Az idei nyár legjobb filmje, hatalmas kasszasiker. Feltöltődik tőle a közönség, mint a Vasember első részétől.
We Got This Covered, írta Will Chadwick: Ez egy fantasztikus kikapcsolódás. Szépen megtervezett film, a nagy nyári kasszasiker.
MSN.com, írta Sean Axmaker: Nem azt mondom, hogy a Thor szörnyű, egyszerűen csak lélektelen.
Illinois Times, írta Charles Koplinski: A Thor vizuálisan nincs rendben, de érdemes megnézni.

Díjak és jelölések

Szaturnusz-díj 2012 – Legjobb jelmez díj
Szaturnusz-díj 2012 – Legjobb fantasy film jelölés
Szaturnusz-díj 2012 – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Tom Hiddleston
Szaturnusz-díj 2012 – Legjobb látványtervezés jelölés
Costume Designers Guild Awards 2012 – Kiváló minőségű fantasy film jelölés
MTV Film-díj 2012 – Legjobb hős jelölés: Chris Hemsworth
People’s Choice Awards 2012 – Kedvenc akciófilm jelölés

Díj leírás

Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
Costume Designers Guild Awards: Jelmeztervezők által alapított díj.
MTV Film-díj: MTV Movie Awards. Az MTV csatorna filmes díja.
People’s Choice Awards: Amerikai díjátadó a film, Tv és zene kategóriában.

Háttér-információ

• Bo Welch-re (látványtervező) a képregények közül leginkább Jack Kirby verziója volt hatással, ezenkívül még a skandináv mitológia és a Zen-szerű építészet. A film látványvilága ezekre épül. Nem használtak sok zöld vásznat, hanem inkább hatalmas díszleteket hoztak létre.
• A jelmeztervezők Thor ruháját a régi, klasszikus Thor képekből és a legutolsó képregény sorozat Thor képeiből hozták létre. A ruhák anyagát a szövet és a fém kombinációjából alkották meg.
• A Pusztító és Thor közötti küzdelmet egy vadnyugati leszámolás mintája alapján készítették el.
• Asgard megrajzolása után a földi világ megteremtése gyerekjáték volt. A készítők kezdetben a vikingkori Földön képzelték el a cselekmény kibontakozását, ezt a sztorit dolgozták ki. Később azonban úgy döntöttek, hogy inkább a mai Föld legyen a helyszín. Egy idealizált amerikai kisvárost hoztak létre, az utcák elrendezésében a hopperi stílust alkalmazták. Natalie Portman ezt nyilatkozta erről: Az egyik leggyönyörűbb hely, ahol életemben jártam. Az embert gyönyörű hegyek veszik körül.
• A készítők azt akarták, hogy a földi helyszín Asgard-ot tükrözze vissza. Az ő szavaikkal élve Asgard egy sziget az űr határtalan tengerében, az Új-Mexikóban található kisváros pedig egy sziget a sivatag tengerében. Asgardon van az obszervatórium, ami a bejárat Asgardba, a palotát pedig épületek szegélyezik. A földi városban az egyik utca a sivatagból indul ki és szintén épületek szegélyezik. Az utca egy régi autókereskedéshez vezet, ami bizarr módon tükrözi vissza Asgard palotájának formáját. A földi világ tehát egy szerényebb és szomorúbb változata Asgardnak.
• Kenneth Branagh (rendező) már a próbafelvételen tudta, hogy Chris Hemsworth lesz a megfelelő színész Thor szerepére. Chris olyan átéléssel mesélte Thor hősteteit, hogy azonnal meggyőzte Kenneth-et.
• Craig Kyle (társproducer) szerint Chris Hemsworth tökéletes választás volt, mivel több mint 190 cm magas és az alkata is kiváló, ezért hitelesen tudta alakítani a testi erőt igénylő jeleneteket. Don Payne (forgatókönyvíró) szavait idézve: Igen, ő Thor. Íme, életre kelt.
• Anthony Hopkins ezt nyilatkozta Chris Hemsworth-ról: Remek munkatárs, kiváló színész. Natalie Portman pedig ezt: Keményen dolgozott, hogy isteni fizikuma legyen.
• A női főszerepre egy olyan színésznőt kerestek, akibe Thor beleszerethet és hihetően alakítja az okos nőt. Az is fontos szempont volt, hogy képes legyen felvenni a versenyt a többi karakterrel. Natalie Portman-t választották.
• Chris Hemsworth ezt mondta Natalie-ről: Ő szép és tehetséges, csodálatos volt vele dolgozni. Stellan Skarsgard pedig ezt: Beleéli magát a szerepbe, nem félős.
• Anthony Hopkins nagy Kenneth Branagh rajongó. A szerepet is izgalmasnak találta, ezért zökkenőmentes volt a közös munka. Kenneth olyan színészt keresett Odin megformálására, aki könnyedén el tudja játszani, hogy ő az univerzum ura, de egyben apa is. Szerinte Anthony kiváló választás volt a szerepre. Olyan színész, aki képes többletet vinni egy jelenetbe.
• Chris Hemsworth ezt nyilatkozta Anthony-ról: Senki sem ismeri úgy a szerepét, mint ő. Tom Hiddleston pedig ezt mondta: Rengeteget tanultunk tőle. Bámulatos volt.

A Thor előzetese

Még több videó

Klip -Nyító Jelenet- | Klip -Száműzetés- | Klip -Étteremben- | Klip -Thor vs. Loki- | A Kulisszák Mögött | Tom Hiddleston Interjú | Chris Hemsworth Interjú | Kat Dennings Interjú

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek