Terminátor: Sötét végzet

Terminátor: Sötét végzet
2021. szeptember 06. hétfő
|

Adatlap

Cím:Terminátor: Sötét végzet
Eredeti cím:Terminator: Dark Fate
Helyszín:Chicago/Usa, Aldeadávila de la Ribera/Spanyolország, Budapest/Magyarország, Los Angeles/Usa, Guadalajara/Spanyolország, Toledo/Spanyolország, Alicante/Spanyolország, Madrid/Spanyolország, Salamanca/Spanyolország, Murcia/Spanyolország, Origo Film Studios/Magyarország
Gyártó:Paramount Pictures, Skydance Media, Twentieth Century Fox, Lightstorm Entertainment
Forgalmazó:Paramount Pictures, Twentieth Century Fox, Forum Hungary
Év:2019
Játékidő:128 perc
Stílus:Sci-Fi, Akció
Ország:Usa, Spanyolország, Magyarország
Korhatár:16
Filmzene:Megnéz
Bemutató

Magyarország:2019 Okt. 31
Usa:2019 Nov. 1
Egyesült Királyság:2019 Okt. 23

Jegybevétel

Költségvetés:185,000,000 dollár
Hazai Bevétel:62,253,077 dollár
Külföldi Bevétel:198,866,215 dollár
Világszerte:261,119,292 dollár
Nyitó Hétvége:29,033,832 dollár

Alkotók

rendező:Tim Miller
forgatókönyvíró:David S. Goyer, Justin Rhodes, Billy Ray, James Cameron
zeneszerző:Junkie XL
producer:James Cameron, Howard Ellis, David Ellison, Adam Goodman

Szereplők

Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Mackenzie Davis
Natalia Reyes
Gabriel Luna
Diego Boneta
Tristán Ulloa

Tartalom

A történet a Terminátor 2 után játszódik. A jövő megváltozott, nem John Connor az emberi ellenállás vezetője, hanem Dani Ramos fia. És nem a Skynet igázta le az emberiséget, hanem a Legion.

A Legion a jövőből visszaküld egy robotot a jelenbe, hogy ölje meg Dani Ramost, még mielőtt a fia megszületne. Az emberek pedig visszaküldenek egy félig ember félig robot nőt, hogy védje meg Dani-t. Dani-nek Sarah Connor is segít, és egy régmúltból itt maradt T-800-as is.

Értékelés

Imdb: 6,2/10, 161900 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 70% a kritikusok szerint, 347 kritika alapján. A felhasználók szerint 82%, több, mint 10000 szavazat alapján.

Metacrtic: 54/100 a kritikusok szerint, 51 kritika alapján. A felhasználók szerint 3,9/10, 917 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb sci-fi jelölés
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Linda Hamilton
Szaturnusz-díj 2021 – Legjobb vizuális effektek jelölés

Díj leírás

Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.

Háttér-információ

• Gabriel Luna: Amikor megérkezem, elvileg egy gyors, tízperces küldetést kell végrehajtanom, ám ebből hirtelen egy két és fél órás üldözéses jelenet lesz, ami az összes remek Terminátor film sajátja.
• James Cameron: Az új filmnél sikerült elkapnunk a hangulatot, az intenzitást, a nem ejtünk foglyokat érzést.
• Linda Hamilton: Nagyszabású az akció.
• Arnold Schwarzenegger: Nagy volumenű projektet írtak. Remek akciójelenetek vannak benne.
• Natalia Reyes: Technológiával és speckó effektekkel. De törekszünk arra, hogy hiteles legyen a film.
• Tim Miller: Az írói teremben mindenki úgy gondolta, hogy John Connor történetét már alaposan körbejárták, ami nekem jól jött, mert a szememben mindig is Sarah-ról szólt az egész. John csak egy ígéretes gyerek volt, de engem jobban érdekelt a gyerekéért harcoló anya, mint az, hogy mire képes a fia.
• Jeff White: A film elején van egy rész, ahol lényegében a múlt jelenik meg. A főszereplők fiatal változatát láthatjuk benne, ami az eddigi legnehezebb munka volt, amit digitális embereken végeztünk.
• Jon W. Carr: Hihetetlenül bonyolult volt. Az ILM egy olyan eljárást használ, mellyel a képet arcrögzítés révén a modellekre tudják vetíteni. Alaposan feszegetik a határokat, hogy fotórealisztikus legyen, és a lehető leghihetőbb a közönség számára, ami nehéz feladat, mert az emberek hosszú évek óta ismerik ezeket a filmeket, ezért tökéletesen kellett megoldani azt a jelenetet.
• Jeff White: A folyamatot digitális modellek kidolgozásával kezdtük, a szereplők korához a Terminátor 2-t vettük alapnak, ami szuper volt, mert így képesek voltunk egy sor képet kiszedni a filmből, a modellekre vetíteni, és csupán arra kellett figyelnünk, hogy egyezzenek, ami viszont hosszas, fáradtságos folyamat volt.
• Eric Barba: Külön testszínészeket vettünk fel, hogy a forgatás helyszínén játsszanak, és meglegyen a világítás, a fizikai kapcsolat, a rendező pedig utasításokat adhasson. Ilyen esetben általában ott vannak a sztárok is, ha megoldható. Tehát ennél az esetnél, ha ott van Linda Hamilton, akinek megjelenik a fiatalabb énje, Linda segít minket, és megmutatja a testszínészeknek, hogyan mozogjanak.
• Linda Hamilton: Arc és testhelyettesítés, ez egy teljesen új világ nekem. Testdublőr helyettesítette az 1991-es testemet. Én meg csak azt mondogattam: Igen, hiteles, jól néz ki.
• Tim Miller: A film főleg Mexikóban és az Usa déli részén játszódik, de bizonyos okokból nem mehettünk Mexikóba, így egy hónapig Spanyolországban forgattunk.
• John J. Kelly: Díszlet, kellék, a helyszínek berendezése szempontjából az egész egy össznépi agyalás volt. Milyen hangulatúak legyenek a forgatási helyszínek, hogyan mutassuk be Mexikót és a délnyugati helyeket? Melyik részüket jelenítsük meg?
• Sonja Klaus: Spanyolország nagyon jó helyettesítése Mexikónak. Sokszor használják a domborzat, a fények és a formák miatt.
• Tim Miller: A filmben Grace jövőképének az a fő célja, hogy megmutassuk, az a jövő nem éppen vidám, és hogy tisztázzuk, mi is a tét, mert ha a hőseink vesztenek a jelenben, beteljesedik az a jövő.
• Tim Miller: A Terminátor alapja a fizikai effekt, amiről én keveset tudtam, ezért rengeteg szakértőt hívtunk, akik megmondták, hogy ez marhaság vagy sem.
• Linda Hamilton: Az egész végső rész a C-5-ösnél, a beszállás a Hummerbe, a repülőben játszódó jelenet, a gáthoz zuhanás, a víz… Óriási volumenű rész.
• Natalia Reyes: Még én is eldobom tőle az agyam, rácsodálkozom: Mi van? Eszméletlen rész.
• Tim Miller: A Rev-9-es a nyomukban, ezért menekülniük kell, és meg kell bújniuk a C-6-ös gépen, ami épp felszáll.

Előzetes

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek