Szemtől szemben

Szemtől szemben
2017. július 07. péntek
|

Adatlap

Cím:Szemtől szemben
Eredeti cím:Heat
Helyszín:Los Angeles/Usa, Malibu/Usa, Santa Monica/Usa
Gyártó:Regency Enterprises, Warner Bros., Art Linson Productions, Forward Pass
Forgalmazó:Warner Bros.
Év:1995
Játékidő:170 perc
Stílus:Krimi, Thriller, Akció
Ország:Usa
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz
Dvd, Blu-ray:Dvd, Blu-ray

Bemutató

Magyarország:1996 Ápr. 4
Usa:1995 Dec. 6
Egyesült Királyság:1996 Feb. 2

Jegybevétel

Költségvetés:60 000 000 dollár
Hazai Bevétel:67 436 818 dollár
Külföldi Bevétel:120 000 000 dollár
Világszerte:187 436 818 dollár
Nyitó Hétvége:8 445 656 dollár, 1325 moziban, átlagosan 6,374 dollár

Alkotók

rendező:Michael Mann
forgatókönyvíró:Michael Mann
zeneszerző:Elliot Goldenthal
producer:Michael Mann, Art Linson, Kathleen M. Shea, Arnon Milchan, Gusmano Cesaretti, Pieter Jan Brugge

Szereplők

Robert De Niro
Al Pacino
Val Kilmer
Tom Sizemore
Diane Venora
Jon Voight
Ashley Judd
Amy Brenneman
Mykelti Williamson
Natalie Portman
Tom Noonan
William Fichtner
Danny Trejo
Jeremy Piven
Ted Levine

A Szemtől szemben tartalma

Egy profi banda kirabol egy pénzszállító autót, úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az egészet lezavarták három perc alatt, hétköznapi robbanószert használtak, hogy a zsaruk ne tudják lenyomozni, az útra pedig szögesdrótot raktak, hogy a rendőrkocsik ne tudják őket üldözni. A bagázs élén Neil McCauley áll, aki az ész a csapatban. Az a fajta fickó, aki sok időt tölt tervezéssel, mert szeret biztosra menni. Ezenkívül mindenre fel van készülve, és hogyha a zsaruk befordulnak a sarkon, akkor ő két perc alatt képes mindent maga mögött hagyni. A jobbkeze, Chris Shiherlis viszont már nem ilyen alkat, neki családja van, és szereti a szerencsejátékot, ezért a szajré nagy része az adósságok kifizetésére megy el. A csapat eddig jól muzsikált, a balhékat letudták könnyedén, de most rájuk állt egy hadnagy, akit Vincent Hanna-nak hívnak. Lehallgatja őket, meg tud róluk mindent, és éjjel-nappal rajtuk tartja a szemét. Ő meg az a fajta, aki a munkájának él, és az álmaiban egy asztalnál ül azokkal az emberekkel, akiket eddig megölt.

Értékelés

Imdb: 8,2/10, 461961 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 86% a kritikusok szerint, 78 kritika alapján. A felhasználók szerint 94%, 220654 szavazat alapján.

Metacrtic: 76/100 a kritikusok szerint, 22 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,9/10, 372 szavazat alapján.

Kritika

Common Sense Media, írta Barbara Shulgasser: Kilencvenes évekbeli véres akció-kaland.
Philadelphia Daily News, írta Gary Thompson: A filmben két kiemelkedő színész is látható, akik figyelemre méltó alakítást nyújtanak.
Christian Science Monitor, írta David Sterritt: A színészek jól muzsikálnak, de a film túl hosszú.
Antagony & Ecstasy, írta Tim Brayton: A cselekmény lassan van felvezetve, de megéri megnézni, mert jó.
Variety, írta Todd McCarthy: Kiemelkedő krimi.
Time Out, írta Geoff Andrew: A ’90-es évek legjobb bünűgyi filmje.

Díjak és jelölések

Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb film jelölés
Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Diane Venora
Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb operatőr jelölés: Dante Spinotti
Chicago-i film kritikusok díja 1996 – Legjobb filmzene jelölés: Elliot Goldenthal

Díj leírás

Chicago-i film kritikusok díja: Chicago Film Critics Association Awards.

Háttér-információ

• Neil McCauley egy valós személy volt, aki 49 éves korára már 25 évet a sitten töltött. 25-ből nyolcat az Alcatrazban, és ebből is négy évet elkülönítve a lyukban. A filmben szereplő rablásokat részben az ő valós bűntettei ihlették.
• Michael Mann ezt nyilatkozta a film létrejöttének a körülményeiről: Chicago lerobbant belső városrészében nőttem fel az 50-es 60-as évek fordulóján egy bevándorló családban, olyan környéken, ahol dél-olasz és kelet-európai bevándorlók laktak. Nem azért írtam ezt a történetet, mert a bűn elbűvölt, hanem mert ez volt körülöttem.
• Michael Mann-nek az egyik barátja, Chuck Adamson (Chicagóban a bűnügyi részleg detektívje volt) mesélt Neil McCauley-ról. Chuck nyomozott McCauley után, ezért több bűntetténél is jelen volt. Chuck 1964-ben lőtte le McCauley-t, akit nagyon tisztelt az esze miatt. Mann a beszélgetés után más zsarukkal is beszélt, mert technikai tanácsokra volt szüksége. Ezután pedig felépítette a film történetét.
• Michael Mann ezt mondta erről: A történetek, amiket hallottam, sokkal dinamikusabbak és izgalmasabbak voltak, mint egy kitalált sztori.
• Al Pacino ezt nyilatkozta Michael Mannről: Ismerte ezeket az embereket, ismerte a zsarukat és a bűnözőket is, és mindkét oldalt szerette. Michael-ben valódi tisztelet van a törvény mindkét oldala iránt.
• Tom Elfmont (technikai tanácsadó, L.A.P.D.) ezt mondta: A rendőri munka megváltoztatja az ember személyiségét és a kommunikációját, mert sok mindent látnak. Nagyrészt az emberi természet rossz oldalát.
• Al Pacino ezt mondta erről: Ez túl sötét foglalkozás.
• Jon Voight pedig ezt: A rendőr egész nap gengszterekkel foglalkozik, és olyan messzire jut a bűnöző-mentalitásban, hogy néha szinte nem is lehet őket megkülönböztetni.
• Michael Mann ezt nyilatkozta a film készítéséről: A Szemtől szemben alapgondolata az volt, hogy az ellenfelek ne kétdimenziósak legyenek. Éppen a televíziónak dolgoztam, a The Jericho Mile (1979) megrendezése előtt határoztam el, hogy megírom. Ez olyan történet volt, amit nagyon bonyolult szövésűnek éreztem, ezért össze kellett volna sűríteni, főleg tematikusan. Azt kérdeztem: Miről szól ez a film egyáltalán? Aztán fogtam a forgatókönyv negyven százalékát, és úgy határoztam, hogy tévéfilmet csinálok belőle, mert dolgozni akartam az anyaggal, nagyon vonzott. Tehát megcsináltam az L.A. Takedown-t (1989). De mindig is terveztem, hogy mozifilmet csinálok majd belőle. Az L.A. Takedown volt a prototípus, aztán két vagy három évvel később megint előkerült a film témája. Art Linson-nal (a film producere) beszélgettünk róla, odaadtam neki a forgatókönyvet, ő pedig ezt mondta: Ebből azonnal mozifilmet kell csinálnod, ennek kell lennie a következő filmednek. Az ő biztatása miatt vágtam bele a film elkészítésébe.
• Art Linson erről ezt mondta: Elolvastam a szkriptet és ezt mondtam: Fantasztikus, tökéletes. Robert De Niro tökéletes választás lenne ennek a gazembernek a szerepére. Szerintem meg tudjuk őt szerezni.
• Al Pacino ezt nyilatkozta az előkészületekről: Emlékszem, amikor Mann megmutatta ezt a klasszikus üldözéstörténetet. Arra gondoltam, hogy szerintem nekem a zsaru szerepe lenne jó, ezért nagyon örültem, hogy ő is nekem szánta.
• Michael Mann ezt mondta Vincent Hanna karakteréről: A stílusa pont Al Pacino-ra illik. A gazfickók elkapásától gerjed be, ez az élete. Képes mindent beáldozni ezért.
• Al Pacino ezt mondta a szerepéről: Vincent egy vadász, ha szagot fog, akkor képes állandóan mozgásban maradni. A halál nyomai után kutat, és jól érzi magát ebben a világban.
• Robert De Niro ezt nyilatkozta a moziról: Art Linson adta ide a forgatókönyvet. Nagyon tetszett.
• Az Al Pacino-val való közös munkáról pedig ezt mondta: Egy közös jelenetünk van a filmben, és ez egy fantasztikusan megírt jelenet. Azt mondtam: Jó móka lesz ezt eljátszani.
• Michael Mann ezt mondta De Niro-ról: Robert De Niro és Neil McCauley összeolvadása tökéletes volt.
• Mykelti Williamson ezt mondta a filmről: A figurákat a viselkedésük határozza meg. Nem az, amit mondanak, hanem amit tesznek. Michael Mann bevon a figura belső munkálataiba, mert ő a képernyőn lévő figurák minden egyes rétegét ismeri.
• Tom Sizemore pedig ezt: Michael Mann-t az a pillanat érdekli, amikor a döntésed kihat az egész életedre. Az a pillanat, amikor más ember leszel.
• Dennis Haysbert is elmondta a véleményét a filmről: Nem a jó és a rossz létezik, hanem azok a szürke mezők, ahol nem tudod eldönteni, hogy valami jó-e vagy rossz.
• Michael Mann még ezt is hozzátette: A filmben szereplő figurák felépítésében fontos volt számomra, hogy minden szereplő egyéni legyen. Ezért mindenki külön egyéniséget kapott, avagy mélységet kaptak a karakterek.
• Bonnie Timmermann (A casting vezetője) ezt nyilatkozta: A szereplőválogatás még tartott, de Michael Mann már elkezdte forgatni a filmet.
• Jon Voight ezt mondta a szerepéről: Nem tudtam azonnal, hogy el akarom-e játszani a szerepet. Mondtam is a rendezőnek, hogy szerintem ez a figura nagyon különös, és biztos vannak olyanok, akik nagyon hitelesen el tudnák játszani. Erre ő ezt mondta: Így van, de akkor nem lenne lehetőségünk együtt dolgozni. Én nagyon örültem, hogy velem akar dolgozni, ezért azt mondtam, hogy rendben van, eljátszom a karaktert.
• Amy Brenneman-t is megkérdezték a karakteréről, ő ezt mondta: Elolvastam a forgatókönyvet, de nem tetszett. Aztán egy hét múlva szóltak, hogy Michael Mann találkozni akar velem. Odamentem és ezt mondta: Hallom, hogy nem tetszik a szkriptem. Mire én: Tényleg nem. Megkérdezte, hogy miért nem, én pedig ezt feleltem: Mert az emberek hitványak és a vér is túl sok benne. Nincs tanulsága, nem akarok benne játszani. Azt mondta, abban a pillanatban tudta, hogy nekem kell Eady-t eljátszanom, mert ő az egyetlen a filmben, aki megkérdezheti ezt: Kik maguk, emberek?
• Val Kilmer ezt mondta Michael Mann-ről: Michael mindenből kivette a részét. A munkatempója kényelmes és rendelkezik kellő mennyiségű filmes tapasztalattal is. Ő az ideális rendező.
• Pieter Jan Brugge (producer) is elmondta, hogy mit gondol a filmről: Az egyik szinten egy bűnügyi történetről van szó, a másikon viszont emberi kapcsolatokról, amelyek átszövik az egész filmet.

A Szemtől szemben előzetese

Még több videó

Klip -Szemtől Szemben- | Klip -Hol a Picsában Voltál?- | Klip -Mi a Meló?- | Klip -Tv- | Klip -Nézz Rám- | Klip -Rablás- | Klip -Pénzátadás- | Klip -Lövöldözés- | A Kulisszák Mögött Interjú

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek