Ready Player One

Ready Player One 2018
2022. január 04. kedd
|

Adatlap

Cím:Ready Player One
Eredeti cím:Ready Player One
Helyszín:Watford/Anglia, Camberley/Anglia, Birmingham/Anglia, New York/Usa, London/Anglia, Warner Bros. Studios/Anglia
Gyártó:Warner Bros., Amblin Entertainment, De Line Pictures, Village Roadshow Pictures
Forgalmazó:InterCom, Warner Bros.
Év:2018
Játékidő:140 perc
Stílus:Sci-Fi, Kaland, Akció
Ország:Usa, India
Korhatár:PG-13 (13 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz
Bemutató

Magyarország:2018 Márc. 29
Usa:2018 Márc. 11
Egyesült Királyság:2018 Márc. 19

Jegybevétel

Költségvetés:175,000,000 dollár
Hazai Bevétel:137,690,172 dollár
Külföldi Bevétel:445,203,499 dollár
Világszerte:582,893,671 dollár
Nyító hétvége:41,764,050 dollár

Alkotók

rendező:Steven Spielberg
forgatókönyvíró:Ernest Cline, Zak Penn
zeneszerző:Alan Silvestri
producer:Steven Spielberg, Kristie Macosko Krieger, Dan Farah, Donald De Line

Szereplők

Tye Sheridan
Olivia Cooke
Ben Mendelsohn
Lena Waithe
T.J. Miller
Simon Pegg
Philip Zhao
Win Morisaki
Mark Rylance

A Ready Player One tartalma

2045-ben járunk. A valóság szívás, mindenki menekülne belőle. Az Oasis egy valósághű játék, ahova el lehet menekülni. Olyan hely, ahol a valóságnak csak a képzelet szab határt. Bármit csinálhatsz, bárhová mehetsz és bárki lehetsz.

Értékelés

Imdb: 7,4/10, 408281 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 72% a kritikusok szerint, 445 kritika alapján. A felhasználók szerint 77%, több, mint 25000 szavazat alapján.

Metacrtic: 64/100 a kritikusok szerint, 56 kritika alapján. A felhasználók szerint 7,3/10, 1164 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 2019 – Legjobb vizuális effektek jelölés
BAFTA-díj 2019 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Szaturnusz-díj 2019 – Legjobb sci-fi díj
Szaturnusz-díj 2019 – Legjobb rendező jelölés
Szaturnusz-díj 2019 – Legjobb zeneszerző jelölés
Szaturnusz-díj 2019 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Broadcast Film Critics Association Awards 2019 – Legjobb vizuális effektek jelölés

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.
BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
Broadcast Film Critics Association Awards: 250 Tv, rádió és online kritikus egyesülete. 1995-ben lett alapítva, ez a legnagyobb filmkritikus szervezet az Egyesült Államokban és Kanadában. A Critics’ Choice Movie Award nevű dijjal jutalmazzák a populista irányzat filmjeit.

Háttér-információ

• Steven Spielberg (rendező, producer): Ez volt a karrierem egyik legnehezebb filmje, mert itt nem csak fogtam egy stábot és elkezdtem filmezni. Rengeteg iteráció, sok technológiai finomság kellett az OASIS megjelenítéséhez. De nálam a technológia a történetmesélést szolgálja, sőt, igyekeztem, hogy teljesen a háttérbe szoruljon, így a néző a sztorira és a karakterekre koncentrálhatott.
• Steven Spielberg (rendező, producer): Nem is hallottam a Ready Player One-ról, a könyvet is a Warner Bros.-tól kaptam. Ideadták a könyvet és a forgatókönyvet, amit Ernie Cline és Zak Penn írt. Hétvégére hazavittem magammal mindkettőt, és először a forgatókönyvet olvastam el. Teljesen lenyűgözött. Két világ örült, koncepcióját tekintve eszement ötlete volt, egy virtuálisé és egy valósé, és a jövőbeli generációk választásáról, mármint, hogy melyiket választanák többen. Elolvastam a könyvet is, teljesen felkavart. Mély volt és többrétegű. Berántott, és ezért kezdtem el foglalkozni vele.
• Ernest Cline (szerző): Az alapötletet az Atari Adventure című játéka adta, ami az első, húsvéti tojást rejtő játék volt. W. Robinett, a játéktervező alkotott egy titkos szobát a játékban, ami az ő nevét rejtette. Fiatalkoromban bukkantam rá a játékra, és ekkor találtam először valamit egy virtuális világon belül. Imádtam Roald Dahl könyveit is, különösen a Willy Wonkáról írottakat.
• Ernest Cline (szerző): A könyv címét a klasszikus játéktermi játékok adták. Amikor egy ilyenbe bedobtál egy érmét, gyakran megjelent a képernyőn: Az első játékos következik, azaz Ready Player One.
• Dan Farah (producer): 2010 elején kaptam meg Ernie-től a Ready Player One első verzióját. Áradozott róla, hogy mennyire jó. 2010 júniusában vittük el a könyvet a kiadókhoz, és egyszer csak egy licitháború közepén találtuk magunkat. Mindenki akarta. Az amerikai jogokat a Random House kapta meg, utána elvittem a könyvet a filmstúdiókhoz, és a Warner Bros imádta. Ekkor álltunk össze Donald De Line-nal, hogy kidolgozzuk az adaptációt és filmet forgassunk belőle.
• Donald De Line (producer): Klasszikus sci-fi volt. Ernest Cline könyve zseniális.
• Ernest Cline (szerző): A könyv 2011 augusztusában jelent meg, a reakciók pedig döbbenetesek voltak. Már a legelső kritikák is nagyon pozitívak voltak. A könyv szép lassan megtalálta a közönségét, negyven országban harminc nyelven adták ki, sok helyen bestseller lett.
• Kristie Macosko Krieger (producer): Ha olvasták Ernest Cline könyvét, tudják, hogy zsúfolásig tele van jó ötletekkel, de ezeket mind lehetetlen egy kétórás filmbe beleszuszakolni. Ki kellett szednünk azt, amit akartunk és amire valóban szükségünk volt, Zak Penn pedig velünk közösen megírta a forgatókönyvet, ami két órában meséli el a sztorit.
• Ernest Cline (szerző): A forgatókönyvem vázlatai a könyv kiadása előtt megvoltak. Mire Zak beszállt, már ismertük egymást, mert szerepeltem egy dokumentumfilmjében.
• Zak Penn (forgatókönyvíró): Amikor először elküldték, nemet mondtam. Elolvastam és nagyon bejött, de megfilmesíthetetlennek tűnt, szóval nemet mondtam. Donald De Line érdeme, hogy nem szállt le rólam, többször is felkeresett. Végül rábólintottam.
• Ernest Cline (szerző): Nagyon szerencsésnek éreztem magam, mert kezdettől fogva belevett a munkába, rendszeresen hívott, és nem szégyellt kérdezni.
• Zak Penn (forgatókönyvíró): Úgy voltam vele, hogyha már az ő könyvét írom filmre, miért ne hívhatnám fel állandóan. Miért ne tegyek fel neki kismillió kérdést.
• Steven Spielberg (rendező, producer): Imádtam a könyvet, tiszteltem is. Nagyon óvatos voltam, és minden lépést egyeztettem Ernie-vel és Zak Penn-nel, hogy megtaláljuk a filmes narratívát Ernie élénk képzeletének sűrű erdejében. Szerintem sikerült megtalálni a megfelelő elemeket, hogy a könyvből kiindulva egy nagyszerű történetet mesélhessünk el.

A Ready Player One előzetese

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek