Ragadozók

Ragadozók
2023. március 02. csütörtök
|

Adatlap

Cím:Ragadozók
Eredeti cím:Predators
Helyszín:Austin Studios/Usa, Manor/Usa, Gonzales/Usa, Austin/Usa, Hawaii, Troublemaker Studios/Usa, Bastrop/Usa, Shelburne Falls/Usa, Plymouth/Usa
Gyártó:Dune Entertainment III, Davis Entertainment, Troublemaker Studios, Twentieth Century Fox
Forgalmazó:Twentieth Century Fox
Év:2010
Játékidő:107 perc
Stílus:Sci-Fi, Akció
Ország:Usa
Korhatár:18
Filmzene:MegnézBemutató

Magyarország:2010. augusztus 19.
Usa:2010. július 7.
Egyesült Királyság:2010. július 8.

Jegybevétel

Költségvetés:40 000 000 dollár
Hazai Bevétel:52 000 688 dollár
Külföldi Bevétel:75 232 420 dollár
Világszerte:127 233 108 dollár
Nyító hétvége:24 760 882 dollár

Alkotók

rendező:Antal Nimród
forgatókönyvíró:Michael Finch, Alex Litvak
zeneszerző:John Debney
producer:Robert Rodriguez, John Davis

Szereplők

Adrien Brody
Alice Braga
Walton Goggins
Topher Grace
Laurence Fishburne
Danny Trejo
Mahershala Ali

A Ragadozók tartalma

Hét férfi és egy nő tér magához egy dzsungelben, és egyikük sem emlékszik semmire, csak egy villanásra és hogy ejtőernyővel zuhannak lefelé. Senkinek sem ismerős a terep, nem tudják hol vannak, merre menjenek és miért vannak itt. Mindegyikük tapasztalt figura, és az a közös bennük, hogy nem éppen galamblelkűek. Van köztük drogbáró, zsoldos, jakuza és halálraítélt. Elindulnak felfedezni a terepet, majd rájönnek, hogy egy másik bolygón vannak és valaki vagy valami vadászik rájuk. Az ellenség emberi szemmel láthatatlan, a környező fényt felhasználva tökéletesen tudja álcázni magát, infravörös látása van és hő érzékelője, egy vérbeli ragadozó.Értékelés

Imdb: 6,4/10, 235047 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 65% a kritikusok szerint, 203 kritika alapján. A felhasználók szerint 52%, több, mint 100000 szavazat alapján.

Metacrtic: 51/100 a kritikusok szerint, 30 kritika alapján. A felhasználók szerint 6,7/10, 602 szavazat alapján.

Kritika

Big Hollywood, írta John Hanlon: A felejthető karakterek ellenére a film elegendő meglepetést tartogat ahhoz, hogy a régóta futó sorozat sok rajongóját kielégítse.
What Culture, írta Mike Edwards: Aki szereti a Predator-filmeket, az nem valószínű, hogy csalódni fog.
Vue Weekly, írta Brian Gibson: Ha a film mélyebbre ásott volna, akkor ez jó film lehetett volna.
Cinefantastique, írta Steve Biodrowski: Ez a film több dicséretet érdemel, mint amennyit valaha is vártam volna egy Predator filmtől.

Háttér-információ

• Alice Braga a harmadik barna hajú színésznő, aki feltűnik a Predator szériában: Elpidia Carrillo (Ragadozó, 1987), Maria Conchita Alonso (Ragadozó 2, 1990).
• Hanzo a nevét Hattori Hanzo-ról kapta.
• A film szereplői közül Adrien Brody (A zongorista, 2002) és Mahershala Ali (Holdfény, 2016 és Zöld könyv: Útmutató az élethez, 2018) is nyert már Oscar díjat. Laurence Fishburne (Tina, 1993) pedig kapott már Oscar-jelölést.
• Noland szerepére Jeff Fahey is jelölt volt, de végül Laurence Fishburne kapta meg a szerepet. Fishburne szinte azonnal elfogadta a szerepet, mert élvezte a közös munkát a rendezővel A szállítmányban (2009).
• Antal Nimród nem szerepelt a javasolt rendezők eredeti listáján, de végül őt választották, mert tapasztalata volt abban, hogyan kell rengeteg szereplőt kezelni. Ezenkívül Robert Rodriguez-nek tettszett a Kontroll (2003) és az Elhagyott szoba (2007).
• Rendezőnek Neil Marshall, M.J. Bassett, Bill Duke, Marcus Nispel, Peter Berg és Darren Lynn Bousman is jelölt volt.
• Eredetileg azt akarták, hogy Robert Rodriguez legyen a rendező, de ő csak producer lett.
• Mivel a filmben nem szerepel konkrét év, egyes rajongók azt feltételezték, hogy a közeljövőben játszódik, amikor a Ragadozók már nem jönnek a Földre vadászni, ehelyett a saját bolygójukra viszik zsákmányukat.
• Royce szerepére Milo Ventimiglia, Freddy Rodríguez és Josh Brolin is jelölt volt, de végül Adrien Brody kapta meg a szerepet.
• Antal Nimród több mint száz oldalnyi storyboard-ot készített a rendezésre készülve.
• Alan Silvestri csinálta Ragadozó (1987) filmzenéjét. Most is felkérték a filmzene elkészítésére, de nem ért rá, mert A szupercsapaton (2010) dolgozott. Ezután John Debney-t választották zeneszerzőnek, aki együtt dolgozott Robert Rodriguez-el a Sin City – A bűn városában (2005) és a Cápasrác és Lávalány kalandjaiban (2005).
• Az első Predator a harmincnyolcadik percben jelenik meg a filmben.
• Úgy döntöttek, hogy a filmet Robert Rodriguez Troublemaker Stúdiójában készítik a 20th Century Fox helyett, így Rodriguez kreatívan irányíthatja a projektet.
• A filmet ötvenhárom nap alatt forgatták.
• Az eredeti forgatókönyv szerint a korábbi Predator-filmek főszereplői, Arnold Schwarzenegger és Danny Glover is szerepelt volna a filmben.
• Adrien Brody keményen gyúrt a szerep kedvéért.A Ragadozók előzetese

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek