Michael Clayton

Michael Clayton
2018.01.11.
|

A Michael Clayton képei

Adatlap

Cím:Michael Clayton
Eredeti cím:Michael Clayton
Helyszín:New York/Usa
Gyártó:Section Eight, Clayton Productions, Samuels Media, Castle Rock Entertainment, Mirage Enterprises
Forgalmazó:Prorom Media-Trade, Warner Bros., Pathé Distribution, Warner Home Video
Év:2007
Játékidő:119 perc
Stílus:Thriller, Krimi, Misztikus, Dráma
Ország:Usa
Korhatár:16
Filmzene:Filmzene
Dvd, Blu-ray:Dvd

Bemutató

Magyarország:2008 Feb. 21
Usa:2007 Szept. 24
Egyesült Királyság:2007 Szept. 28

Jegybevétel

Költségvetés:25 000 000 dollár
Hazai Bevétel:49 033 882 dollár
Külföldi Bevétel:43 957 953 dollár
Világszerte:92 991 835 dollár
Nyitó Hétvége:10 373 422 dollár, 2511 moziban

Alkotók

rendező:Tony Gilroy
forgatókönyvíró:Tony Gilroy
zeneszerző:James Newton Howard
producer:Steve Samuels, Sydney Pollack, Kerry Orent, Jennifer Fox, Steven Soderbergh, Anthony Minghella, George Clooney

Szereplők

George Clooney
Tom Wilkinson
Tilda Swinton
Sydney Pollack
Danielle Skraastad
Michael O’Keefe
Austin Williams
Ken Howard
Amy Hargreaves
Sean Cullen
Tony Gilroy
Rachel Black
Denis O’Hare
Robert Prescott
Brian Koppelman

A Michael Clayton tartalma

A Kenner, Back and Ledeen ügyvédi irodánál dolgozik Michael Clayton, takarító munkakörben. Az a feladata, hogy eltakarítsa az útból a problémákat és nehézségeket. De jelenleg nincs a legjobb formában, mert a nyakába szakadt egy adósság, amit mihamarabb rendeznie kell. Ezenkívül a munkában is pont egy olyan ügyet kapott, ami a jó barátjával kapcsolatos, aki egy régóta elhúzódó ügyben érintett és most úgy döntött, hogy inkább az eddigi kenyéradója ellen fordul. Michael-t belesodorják az események az ügy kellős közepébe, egy olyan terepre, ahol sok minden forog kockán.

Értékelés

Díjak és jelölések

Oscar-díj 2008 – Legjobb női mellékszereplő díj: Tilda Swinton
BAFTA-díj 2008 – Legjobb női mellékszereplő díj: Tilda Swinton
AFI Awards 2008 – Az év filmje díj
Edgar Allan Poe-díj 2008 – Legjobb film díj
Satellite Awards 2007 – Legjobb férfi mellékszereplő (dráma) díj: Tom Wilkinson
Velencei filmfesztivál 2007 – Arany Oroszlán jelölés

Háttér-információ

• Terry Serpico, David Zayas és Sydney Pollack A tolmácsban (2005) is együtt dolgozott.
• Lovak láthatóak abban a jelenetben, amikor Michael Clayton kocsija felrobban. A lovak közül az egyik látható volt A derbi sztárja (1978) című filmben is.
• A filmben használt Mercedes-Benz S szedánt (ez robbant fel) már korábban is használták filmben, Az ördög Pradát viselben (2006).
• George Clooney, Tilda Swinton és Tom Wilkinson is szerepelt már képregényfilmben. Clooney a Batman és Robin-ban (1997), Swinton a Doctor Strange-ben (2016), Wilkinson pedig a Batman: Kezdődik!-ben (2005).
• George Clooney és Tony Gilroy is nagy rajongója A Parallax-tervnek (1974).
• George Clooney és Michael O’Keefe a Roseanne-ban (1988–1997) is együtt szerepelt.
• Katherine Waterston-nak ez volt az első filmje, előtte csak tv filmben és rövidfilmben szerepelt.
• A film szereplői közül George Clooney, Tilda Swinton, Tom McCarthy és Sydney Pollack is Oscar-díjas. Tom Wilkinson, Michael O’Keefe, Douglas McGrath és Tony Gilroy pedig Oscar-jelölt.
• A film producerei közül Sydney Pollack, Anthony Minghella és Steven Soderbergh is kapott már Oscar-díjat.
• Tony Gilroy-nak ez volt az első filmje rendezőként.
• Denzel Washington is jelölt volt Michael Clayton szerepére, de nem vállalta el, mert nem akart egy elsőfilmes rendezővel dolgozni.

Pillanatképek a Michael Clayton-ból

A Michael Clayton előzetese

Még több videó

Klip -Robbanás- | Klip -Michael és Karen- | Klip -Gond- | Klip -Arthur és Michael- | Klip -Gyilkosság- | Klip -Marty és Michael- | Törölt Jelenet | Tilda Swinton Interjú | Oscar-díj Tilda Swinton | George Clooney Interjú

Idézetek a Michael Clayton-ból

Arthur Edens: Kedves Michael, persze hogy te, ki más lenne az, ki másban lehetne megbízni? Tudom, hogy messzire kellett jönnöd és tele vagy munkával, úgyhogy csak annyit mondok, hogy várj, hallgass végig, mert ez nem egy egyszeri valami, visszaesés vagy gebasz. Könyörgök Michael, próbáld elhitetni velük, hogy ez nem szimpla elmebaj, mert ez tényleg nem csupán szimpla elmebaj. Épp két hete volt, hogy kijövök az épületből, átrohanok a hatodik sugárutón, a kocsi ott vár a túloldalon. Alig 38 percem van, hogy kiérjek a reptérre, diktálok, mellettem a kis kolléganő tiszta pánikban, és egyszer csak felvisít. Feleszmélek és látom, hogy ott állunk az utca közepén, a lámpa vált és a forgalom falként zúdul felénk. Ledermedek, mozdulni sem bírok. És hirtelen rám tör egy rettenetes érzés, mintha valami hártya tapadna rám, a hajamra, az arcomra, mint valami máz, bevonat. És egyszerre belém hasít, hogy úristen, ezt ismerem, ez pont olyan, mint a magzatvíz. Méhlepényben tocsogok, kitörtem a búrokból, újraszülettem! De aztán a forgalom, a tumultus, a kocsik, a dudálás, a sikítozó nő hangjára rájövök, hogy nem, vissza az egész, ez nem lehet újraszületés. Inkább valami szédült érzékcsalódás, hogy megújulok, ami csak egy pillanattal a halál előtt fogja el az embert. Ekkor felismerem, hogy nem, ez óriási tévedés, mert ahogy hátranézek az épületre, egy pillanatra belém hasít a döbbent megvilágosodás. Én ekkor ráébredtem Michael, hogy nem a Kenner, Bach és Ledeen kapuja bocsátott ki, nem a mi nagy és befolyásos ügyvédi irodánk portálja, hanem egy olyan organizmus segglyuka, amelynek egyedüli és legfőbb funkciója az, hogy kiürítse a mérget, a muníciót, a selejtet, amivel más sokkal hatalmasabb szervezetek el tudják pusztítani az emberiséget. És én ezzel a trutymóburokkal vagy mivel, ezzel voltam bevonva életem túlnyomó részében. És ennek a bűzét, mocskát próbálom majd eltűntetni életem hátralevő részében. És tudod mit? Egy nagy megtisztító sóhajtással félresöpörtem ezt a gondolatot, mert várnia kell a sorára. Ki kell állnia az idő próbáját. És Michael, az idő elérkezett.

Írta: ©

Egy Hozzászólás:

  1. Kicsit lassú de megéri megnézni.

Írj egy hozzászólást: