Mi történt Baby Jane-nel?

Mi történt Baby Jane-nel
2017. december 28. csütörtök
|

Adatlap

Cím:Mi történt Baby Jane-nel?
Eredeti cím:What Ever Happened to Baby Jane?
Helyszín:Los Angeles/Usa, Malibu/Usa
Gyártó:The Associates & Aldrich Company
Forgalmazó:Warner Bros.
Év:1962
Játékidő:134 perc
Stílus:Horror, Thriller, Dráma
Ország:Usa
Bemutató

Usa:1962 Okt. 31
Egyesült Királyság:1963 Máj. 2

Jegybevétel

Költségvetés:980000 dollár

Alkotók

rendező:Robert Aldrich
forgatókönyvíró:Lukas Heller
zeneszerző:Frank De Vol
producer:Robert Aldrich, Kenneth Hyman

Szereplők

Joan Crawford
Bette Davis
Victor Buono
Marjorie Bennett
Anna Lee
Maidie Norman
Robert Cornthwaite
Michael Fox
Barbara Merrill
James Seay
Jon Shepodd
Wesley Addy
Julie Allred
Anne Barton
Bert Freed

Tartalom

A film a Hudson testvérekről szól. Jane gyerekkorában híres énekes volt, az előadásaira alig lehetett jegyet kapni, még egy életnagyságú Baby Jane babát is forgalomba hoztak. Blanche felnőttként vált sikeressé, ő volt a leghíresebb színésznő, rengeteg rajongója volt. De aztán egy baleset következtében tolószékbe kényszerült és innentől fogva Jane gondozta őt a hollywoodi házukban.

A viszonyuk sohasem volt tökéletes, mert Jane személyisége közel állt az elviselhetetlen szinthez, de mostanra a helyzet még rosszabbá vált. Blanche rájön, hogy Jane folyamatosan átveri őt és a kötelességét is csak nyögvenyelősen végzi el, ami miatt Blanche nem egyszer az éhezés széléig jut. Ráadásul Jane elég durván iszik is, egyik viszkit bontja a másik után, nincs egy barátja sem. A két testvérnek anyagi gondjai is vannak, ezért Blanche el akarja adni a házat, de Jane erről hallani sem akar. Bezárja Blanche-et a szobájába, az ágyhoz kötözi és meg is veri, és még a bejárónőt is fejbe vágja egy tárggyal.

Értékelés

Imdb: 8,1/10, 40506 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 92% a kritikusok szerint, 50 kritika alapján. A felhasználók szerint 92%, 33720 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 1963 – Legjobb jelmeztervezés díj: Norma Koch
Oscar-díj 1963 – Legjobb női főszereplő jelölés: Bette Davis
Oscar-díj 1963 – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Victor Buono
Oscar-díj 1963 – Legjobb operatőr jelölés: Ernest Haller
Oscar-díj 1963 – Legjobb hangkeverés jelölés: Joseph D. Kelly
Golden Globe-díj 1963 – Legjobb női főszereplő jelölés: Bette Davis
Golden Globe-díj 1963 – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Victor Buono
BAFTA-díj 1964 – Legjobb külföldi színésznő jelölés: Joan Crawford
BAFTA-díj 1964 – Legjobb külföldi színésznő jelölés: Bette Davis
Cannes-i filmfesztivál 1963 – Arany Pálma jelölés: Robert Aldrich

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.
Golden Globe-díj: Golden Globes. Amerikai filmes és televíziós díj.
BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Cannes-i filmfesztivál: Nemzetközi filmfesztivál Cannes-ban (Franciaország), a világ legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja. Arany Pálma: a legjobb film alkotói kapják.

Háttér-információ

• A film Henry Farrell novellája alapján készült.

• A Viszály című sorozat szorosan kapcsolódik a filmhez.

• A tengerpartos jelenetet Malibuban vették fel. Robert Aldrich a Csókolj halálosan (1955) című filmben is ott forgatott.

• Bette Davis lánya, Barbara Merrill (eredeti neve: Barbara Davis Sherry) is szerepel a filmben. Ő játssza a szomszédban lakó tinédzsert.

• Sokan azt hitték, hogy a film meg fog bukni a jegypénztáraknál. A film költségvetése majdnem egymillió dollár volt, de ezt a pénzt 11 nap után visszatermelte és végül az 1962-es év legnagyobb kasszasikere lett. 9 millió dollár volt a bevétele.

• Az Amerikai Filmintézet 1998-ban csinált egy listát, aminek ez volt a címe: A 100 legjobb amerikai film. A Mi történt Baby Jane-nel? rajta volt a listán.

• Bill Walker is szerepelt a filmben, de a jelenetét kivágták.

• A Mi történt Baby Jane-nel? szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (Steven Schneider) című könyvben.

• Blanche Hudson szerepére Tallulah Bankhead, Claudette Colbert, Olivia de Havilland és Marlene Dietrich is jelölt volt.

• A film szerepel Roger Ebert (híres kritikus) toplistáján is, aminek ez a címe: Nagyszerű filmek.

• Sok filmkritikus szerint ez a film az ősanyja a horror egyik alműfajának, a boszorkányos horrornak.

• Baby Jane szerepére Ingrid Bergman, Susan Hayward, Rita Hayworth, Katharine Hepburn, Jennifer Jones és Ginger Rogers is jelölt volt.

• Edwin Flagg szerepére Peter Lawford is jelölt volt.

• Alfred Hitchcock-ot is megkörnyékezte a filmstúdió, de ő nem vállalta el a rendezést, mert éppen a Psycho (1960) c. filmet népszerűsítette, aztán pedig a Madarak (1963) c. filmmel foglalkozott.
Előzetes

Még több videó

Klip -Levél- | Klip -Nosztalgia- | Klip -Ebéd- | Klip -A Parton- | Klip -Záró Jenenet-

Idézetek

Baby Jane Hudson fiatalon: Nem akarok, nem megyek abba a vacak szállodába, nem fogok lefeküdni és nem fogok aludni. Jane apja: Ne légy makrancos, aludnod kell, tudod te is. Baby Jane Hudson: Nem, én nem tudom és nem is alszom. Jane apja: Jane, remélem nem akarod, hogy ez a sok kedves barátod azt higgye, rossz kislány vagy. Baby Jane Hudson: Nem érdekel. Fagylaltot akarok. Én keresem a pénzt, azt veszek amit akarok.

Blanche Hudson: Baby Jane nem egyszerűen csinos volt, egyéniség volt. Csupa-csupa élet.

Baby Jane Hudson: Kitisztítottam. A madár kiszállt, kirepült az ablakon. Elvira Stitt: Szándékosan engedte el azt a madarat. Baby Jane Hudson: Most mondom, hogy kitisztítottam a kalitkát és a madár kirepült az ablakon. Sajnálom.

Baby Jane Hudson: Amikor jó kislány vagyok és szépen szót fogadok, anyunak angyalkája, apunak szeme fénye vagyok. Ámde ha rossz kislány vagyok és folyton csak feleselek, akkor belém bújt a kisördög és a sarokban térdepelhetek.

Blanche Hudson: Süket a telefon, talán mellétetted a kagylót. Baby Jane Hudson: Gondolod? Kit akartál felhívni? Jobb ha ezentúl megkíméled magadat a telefonálástól, majd én átveszem az üzeneteket.

Ügyfélszolgálat: És ki a hírdető? Fel kell írnom a nevét. Baby Jane Hudson: Hát én. Ügyfélszolgálat: De mi a neve? Baby Jane Hudson: Az én nevem Jane Hudson. Talán emlékszik még rám, én vagyok Baby Jane Hudson. Ügyfélszolgálat: Ó, hogyne.

Blanche Hudson: Nem akarom, hogy nyugtalan légy a ház a miatt. Ha el kell adnom, akkor is együtt maradunk. Baby Jane Hudson: Ezt a házat nem adod el Blanche. Ezt apu vette nekem. Azt hiszed nem emlékszem ugye? Blanche Hudson: Tévedsz Jane. Elfelejtetted. Én vettem ezt a házat kettőnknek. Baby Jane Hudson: Azt hiszed nem emlékszem semmire? Nem te fizetted ki a házat. Baby Jane Hudson kereste meg a pénzt erre a házra. Blanche Hudson: Nem tudod mit beszélsz. Baby Jane Hudson: Blanche, soha nem adod el ezt a házat és nem is költözöl el innen soha. Soha.

Edwin Flagg: Anyuci, ide hallgass. Telefonálj helyettem. Mond azt, hogy te vagy a titkárnőm.

Blanche Hudson: Jane, gondoltál már arra, hogy ha valami történik velem, úgy értem valami baj, akkor neked semmi pénzed nem lesz. Nem tudom aláírni a csekket. Akkor még zsebpénzed sem lesz.

Edwin Flagg: Mit szándékozik adni pénzben? Baby Jane Hudson: Pénzben? Mennyit kér? Legyen mondjuk száz dollár, persze hetenként.

Blanche Hudson: Ne Jane. Kérlek. Ne bánts.

Blanche Hudson: Jane, segíts. Félek. Keress valaki, orvost. Baby Jane Hudson: Nem lehet. Blanche Hudson: Ha meghalok, egyedül maradsz. Jane, én meghalok. Már nincs idő, meg kell hallgatnod.

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek