Kill Bill

Kill Bill
2017. augusztus 01. kedd
|

Adatlap

Cím:Kill Bill
Eredeti cím:Kill Bill: Vol. 1
Helyszín:Los Angeles/Usa, Lancaster/Usa, Austin/Usa, Hong Kong, Peking/Kína, Tokió/Japán
Gyártó:A Band Apart, Miramax, Super Cool ManChu
Forgalmazó:Miramax, Buena Vista International
Év:2003
Játékidő:111 perc
Stílus:Akció, Thriller, Krimi
Ország:Usa
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz
Dvd, Blu-ray:Dvd, Blu-ray

Bemutató

Magyarország:2003 Okt. 16
Usa:2003 Szept. 29
Egyesült Királyság:2003 Okt. 2

Jegybevétel

Költségvetés:30 000 000 dollár
Hazai Bevétel:70 099 045 dollár
Külföldi Bevétel:110 850 000 dollár
Világszerte:180 949 045 dollár
Nyitó Hétvége:22 089 322 dollár, 3102 moziban, átlagosan 7,120 dollár

Alkotók

rendező:Quentin Tarantino
forgatókönyvíró:Quentin Tarantino, Uma Thurman
zeneszerző:RZA
producer:Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Katsuji Morishita, Lawrence Bender, Koko Maeda, Kwame Parker, Erica Steinberg, Mitsuhisa Ishikawa

Szereplők

Uma Thurman
Julie Dreyfus
Lucy Liu
Sonny Chiba
Gordon Liu
Chiaki Kuriyama
Vivica A. Fox
David Carradine
Michael Bowen
Daryl Hannah
Michael Madsen
Jun Kunimura
Michael Parks

A Kill Bill tartalma

A Vipera Halálosztag a saját esküvőjén kicsinálja Fekete Mambát és az egész násznépet, de Fekete Mamba nem halt meg, csak kómába esett. Ezután a kórházban Elle Driver majdnem végleg megöli őt, de a főnöke utasítására életben hagyja, és majd akkor végez vele, ha felépült, mert egy alvó embert megölni szégyen. Fekete Mamba négy év után tér magához, és a lábadozás után felkeresi Hattori Hanzo-t, mert ő csinálja a legjobb szamurájkardot. Kér tőle egyet, és elindul levadászni azokat, akik megakarták őt ölni. A halállistáján az első helyen O-Ren Ishii ált, aki a tokiói alvilág királynője volt, ezért egy sereg vigyázott rá. De Fekete Mamba mindenkivel végzett, kivéve egyvalakit, és őt is csak azért hagyta életben, hogy eltudja mondani a Viperák főnökének, Bill-nek, hogy mi vár majd rá.

Értékelés

Imdb: 8,1/10, 796965 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 85% a kritikusok szerint, 227 kritika alapján.

Metacrtic: 69/100 a kritikusok szerint, 43 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,7/10, 1016 szavazat alapján.

Kritika

Reno Gazette-Journal, írta Mark Robison: Erőszakos, de öröm nézni. Jó a zene is.
Las Vegas CityLife, írta Matt Kelemen: Tarantino nem kispályás. Felhasználta a tudását és lopott a legjobbaktól. Az eredmény pedig egy zseniális film lett.
IGN Movies, írta Jeff Otto: Az egyik legjobb kung fu film amit valaha láttam.
Guardian, írta Peter Bradshaw: Brutálisan véres. Izgalmas az elejétől a végéig.

Díjak és jelölések

Golden Globe-díj 2004 – Legjobb színésznő jelölés: Uma Thurman
BAFTA-díj 2004 – Legjobb vizuális effektusok jelölés
Szaturnusz-díj 2004 – Legjobb színésznő díj: Uma Thurman
Empire-díj 2004 – Legjobb rendező díj: Quentin Tarantino
Las Vegas-i film kritikusok díja 2004 – Legjobb vágás díj
Satellite Awards 2004 – Legjobb díszlet jelölés
BAFTA-díj 2004 – Legjobb filmzene jelölés: RZA
BAFTA-díj 2004 – Legjobb színésznő jelölés: Uma Thurman
BAFTA-díj 2004 – Legjobb vágás jelölés
BAFTA-díj 2004 – Legjobb hang jelölés
Szaturnusz-díj 2004 – Legjobb Thriller/Akció/Kaland film díj
Szaturnusz-díj 2004 – Legjobb férfi mellészereplő jelölés: Sonny Chiba
Szaturnusz-díj 2004 – Legjobb női mellészereplő jelölés: Lucy Liu
Szaturnusz-díj 2004 – Legjobb rendező jelölés: Quentin Tarantino
Szaturnusz-díj 2004 – Legjobb forgatókönyv jelölés: Quentin Tarantino
Empire-díj 2004 – Legjobb színésznő díj: Uma Thurman
Empire-díj 2004 – Legjobb film jelölés
Grammy-díj 2004 – Az év legjobb filmzenei albuma jelölés
Las Vegas-i film kritikusok díja 2004 – Legjobb film jelölés
Las Vegas-i film kritikusok díja 2004 – Legjobb színésznő jelölés: Uma Thurman
Las Vegas-i film kritikusok díja 2004 – Legjobb rendező jelölés: Quentin Tarantino
Motion Picture Sound Editors 2004 – Legjobb hangvágás jelölés
Satellite Awards 2004 – Legjobb forgatókönyv jelölés: Quentin Tarantino
Satellite Awards 2004 – Legjobb vizuális effektusok jelölés
Satellite Awards 2004 – Legjobb hang jelölés

Díj leírás

Golden Globe-díj: Golden Globes. Amerikai filmes és televíziós díj.
BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
Empire-díj: Empire Awards. Angol filmes díj a hazai és a nemzetközi filmeknek.
Grammy-díj: Grammy Awards. Amerikai díj, a zene szektor magas színvonalú eredményeit jutalmazza.
Las Vegas-i film kritikusok díja: Las Vegas Film Critics Society Awards.
Motion Picture Sound Editors: Egy díj a hangszerkesztőknek, 1953 óta létezik és egy szövetség dönt a díj nyerteseiről.
Satellite Awards: Másnéven Golden Satellite Award. Az International Press Academy (IPA) jutalmazza a mozi és Tv filmeket, azok stábját, színészeit.

Háttér-információ

• Quentin Tarantino ezt nyilatkozta a film készítéséről: A fejemben motoszkált egy bosszúfilm ötlete, amelyben Uma Thurman egy gyilkost alakítana. De nem egyszerű gyilkost, hanem a legkegyetlenebbet a világon.

• Uma Thurman pedig ezt: 10 éve egy este beültünk valahová a Ponyvaregény csapatával. Tarantino ezt mondta: „Uma, kitaláltam a következő filmünket, a Kill Billt.” A zsánerfilmről beszélt, azzal a hévvel és részletekbe menő lelkesedéssel, ami csak elképzelhető egy ilyen mozi mániás embertől. Én pedig a szerepemről beszéltem, a névről, amit elképzeltem neki.

• Quentin Tarantino ezzel folytatta: Az elkövetkező hetekben folyton a Kill Billről beszéltünk. Folyton ezen járt az agyunk.

• Uma Thurman peddig ezzel: Mindig ezen az ötleten gondolkoztunk. A gyilkos nőn, aki megpróbál leállni és férjhez menni.

• Quentin Tarantino: Uma egyszer ezt mondta: „Quentin, ez hogy hangzik? A mennyasszony véres arccal és agyonverve tűnne fel a vásznon, amikor először meglátjuk. És mindennek a tetejébe még mennyasszonyi ruhát is viselne.” Így született meg a Mennyasszony.

• Uma Thurman: Ezután Tarantino ment a maga útján. Megcsinálta a Jackie Brown-t és írni kezdte a háborús filmjét. Én is tettem a dolgomat hét éven keresztül, aztán három és fél éve újra összefutottunk.

• Quentin Tarantino: Nagyszerű volt újra látni Uma Thurman-t. Azonnal benyúltam a fiókomba és elővettem a Kill Bill kéziratát. Újraolvastam és ezt gondoltam: Ez szuper, ebből jó film lesz. Félretettem a háborús filmemet, hogy elkezdhessük a film forgatását, de ő teherbe esett. Már majdnem új főszereplőt kerestem, de senki mással nem tudtam volna megcsinálni ezt a filmet.

• Uma Thurman ezt nyilatkozta a karakteréről: Quentin ennél nagyobb kihívás elé nem is állíthatott volna, mint amit ez a szerep jelent. Ez a nő egy rejtély, megjárta a poklot és a szívét is összetörték. Éppen ezért könyörtelen és hatékony, igazi gyilkológép.

• Julie Dreyfus ezt mondta Uma Thurman-ről: Uma egy szupernő. Megtanult kardozni és az akrobatikus elemeket is elsajátította. Ezenkívül japánul is beszél a filmben, ezért éjjel-nappal dolgozott.

• Vivica A. Fox ezt mondta a szerepéről: Quentin szólt, hogy találkozni akar velem, mert szerinte én vagyok a tökéletes színésznő Vernita Green szerepére. Ezután a Szabad fogás című filmből mutatott nekem néhány jelenetet.

• Lawrence Bender ezt mondta Vivica Fox-ról: Vivica olyan, mint a forgószél. Mindent belead. Szerettük, mert nagyon erős egyéniség. Az a fajta, aki ezt mondja: Gyerünk srácok, itt vagyok, essünk neki.

• Quentin Tarantino ezt nyilatkozta Lucy Liu-ról: Az egyik barátom nagy rajongója volt az Új csapásnak, a tanácsára megnéztem a filmet. Megláttam Lucy Liut a filmben és elvoltam ragadtatva tőle.

• Lucy Liu ezt mondta erről: Quentin felhívott, egy perc alatt ezer dolgot elhadart, nagyon izgatott volt. Amikor megkaptam a forgatókönyvet egyből végigolvastam. Nagyon tetszett a dolog.

• Quentin Tarantino ezt mondta Sonny Chiba-ról: Sonny Chiba a 70-es években a legnagyobb akcióhősnek számított, mint Charles Bronson vagy Clint Eastwood. Gyerekkori álmom volt, hogy Sonnyval dolgozzak. Volt egy tévésorazata, amit mindig megnéztem, az angol címe Shadow Warriors volt, a japán pedig Kage no Gundan. Sonny Chiba-t ebben a sorozatban is Hattori Hanzo-nak hívták, innen származik a neve és a jelleme.

• Uma Thurman pedig ezt: Sonny Chiba nagy sztár. Sokat tanultam tőle, ő egy nagyon kedves ember.

• Vivica A. Fox ezt mondta a filmről: Tarantino filmjében játszani egyszerűen szuper volt. Minél izzadtabb, koszosabb és véresebb voltam, annál jobban tetszett.

• Quentin Tarantino pedig ezt: Mindig úgy gondoltam, hogy az akciófilm rendezők a legnagyobb rendezők. Ha jó akciófilmet csinálsz, akkor te vagy a legnagyobb. A Kill Bill egész forgatása arról szólt, hogy teszteltem a tehetségem határait.

• Uma Thurman ezt nyilatkozta erről: Bizonyos értelemben azt hiszem, Quentin számára az akciófilm nagy kihívást jelentett. Szerintem most tanulta meg, hogy kell akciófilmet forgatni. Lépésről lépésre haladt előre a munkában. A hongkongi stílust imitálta és mindent egyedül tanult meg. Akciófilm rendezővé képezte ki magát.

• Lucy Liu ezt mondta Quentin Tarantino-ról: Tetszett, hogy ilyen energikus és hogy ennyire fontos neki ez a film. Ez tiszteletet érdemel.

• Daryl Hannah pedig ezt: Quentin imádja a mozit. Minden pillanatát élvezi.

• Quentin Tarantino még ezt is hozzátette: Szerintem a Kill Bill úgy kapcsolódik a 70-es évek grindhouse filmjeihez, mint Az elveszett frigyláda fosztogatói a 30-as 40-es évek filmsorozataihoz. Steven Spielberg és George Lucas imádták gyerekkorukban azokat a filmeket és beolvasztották a kedvenc részleteiket. Én is erre törekedtem.

• Uma Thurman ezt mondta erről: Tarantino először ideadta nekem a Bérgyilkos című filmet, amit John Woo rendezett. Ezután ideadta a Coffy-t, majd Sergio Leone és Clint Eastwood filmjeit, és Bruce Lee filmeket is adott. Ezek után a Lady Snowblood következett, ami egy japán bosszúfilm egy szamurájnővel. Ezekből sokszor merített ihletett Quentin.

• Quentin Tarantino ezt nyilatkozta a filmzenéről: Régi rajongója vagyok a Wu-Tang Clannak és RZA-nak. Akkor ismertem meg RZA-t, amikor az Iron Monkey promóciójával foglalkoztam. A kung-fu filmekről beszélgettünk. Ugyanazokat a filmeket láttuk, ugyanazokat a szereplőket szerettük és ugyanaz volt a véleményünk. Egy rúgóra járt az agyunk.

• RZA ezt mondta erről: Vicces volt, hogy olyan filmeket említettem, amiket húsz éve láttam videokazettán, és erre Quentin ezt mondta: „Igen, nekem megvan a 35 mm-es master-en” Tetszett, hogy úgy beszélgettünk, mintha régi ismerősök lennénk.

• Quentin Tarantino ezzel folytatta: Ezután elmondtam neki, hogy most írom a Kill Billt. Sosem hangzott el, hogy „Megcsinálod a zenéjét?” vagy „Megcsinálhatom a zenéjét?” Ezt így nem beszéltük meg, magától alakult ki, hogy RZA lesz a film zeneszerzője. Ő szuper munkát végzett, egészen eredeti zenét csinált. Ráadásul olyan effekteket is készített, amilyeneket gyerekkorunk kung-fu filmjeiből már ismertünk.

• RZA pedig ezzel: Zenéről kérdezgetet, és megkérdezte, hogy szeretnék-e önálló felvételeket csinálni, úgy ahogy a Wu-Tang lemezeket is megcsináltam. Elmondta, hogy tetszenek neki azok az effektek, amiket használok.

A Kill Bill előzetese

Még több videó

Klip -Vernita Green- | Klip -O-Ren Ishii- | Klip -Tanaka- | Klip -Kézlevágás- | Klip -Harc Gogoval- | Klip -Harc a Bandával- | Klip -Johnny Mo- | Klip -Harc O-Ren Ishiivel- | Klip -O-Ren Ishii Elbukik-

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek