Kifulladásig

Kifulladásig
2017. december 18. hétfő
|

Adatlap

Cím:Kifulladásig
Eredeti cím:À bout de souffle, Breathless
Helyszín:Párizs/Franciaország, Marseille/Franciaország
Gyártó:Les Productions Georges de Beauregard, Les Films Impéria, Société Nouvelle de Cinématographie (SNC)
Forgalmazó:Société Nouvelle de Cinématographie (SNC), Les Films Impéria, Films Georges de Beauregard, Films Around the World, The Criterion Collection
Év:1960
Játékidő:90 perc
Stílus:Krimi, Dráma
Ország:Franciaország
Dvd, Blu-ray:Dvd

Bemutató

Usa:1961 Feb. 7
Egyesült Királyság:1960 December
Franciaország:1960 Márc. 16

Jegybevétel

Költségvetés:400000 frank

Alkotók

rendező:Jean-Luc Godard
forgatókönyvíró:Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Claude Chabrol
zeneszerző:Martial Solal
producer:Georges de Beauregard

Szereplők

Jean-Paul Belmondo
Jean Seberg
Henri-Jacques Huet
Daniel Boulanger
Roger Hanin
Claude Mansard
Van Doude
Michel Fabre
Jean-Pierre Melville
Jean-Luc Godard
Richard Balducci
Liliane Dreyfus

A Kifulladásig tartalma

Laszlo Kovacs, vagy más néven Michel Poiccard a jelenben él, rácsodálkozik a természet szépségére és egyik pillanatról a másikra cselekszik. Minden alkalmat megragad a pénzszerzésre, egyik autót lopja a másik után és a nőket sem veti meg. De nem jól alakulnak a dolgai, egy rendőrt is megöl, ezért a hatóság a nyomába ered. De Laszlo nem fogja vissza magát, ugyanúgy éli az életét, mint előtte. Beleszeret egy lányba és sok időt tölt vele, viszont a zsaruk egyre közelebb kerülnek hozzá. De Laszlo sikeresen lavírozik és mindig egérutat nyer, próbál még több pénzt szerezni és lefeküdni a nővel, akibe halálosan szerelmes lett.

Értékelés

Imdb: 7,9/10, 58359 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 97% a kritikusok szerint, 61 kritika alapján. A felhasználók szerint 90%, 38657 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

BAFTA-díj 1962 – Legjobb külföldi színésznő jelölés: Jean Seberg
Berlinale 1960 – Arany Medve jelölés
Berlinale 1960 – Ezüst Medve díj: Jean-Luc Godard

Díj leírás

BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Berlinale: Berlin International Film Festival. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Az egyik legmeghatározóbb filmfesztivál, 1951 óta létezik. Németországban, Berlinben tartják. Arany Medve díj: A legjobb film kapja. Ezüst Medve díj: A legjobb rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kapja.

Háttér-információ

• Belmondo karakterének az álneve Laszlo Kovacs. László Kovács egy híres operatőr volt, aki Magyarországon (Cece, 1933) született és Amerikában (Los Angeles, 2007) halt meg. A karaktert eredetileg Michel Poiccard-nak hívják, ez a név pedig a Michel Portail névből származik. Francois Truffaut egy újságcikkben olvasott róla, ez ihlette a sztorit. Portail 1952-ben ellopott egy kocsit és meglátogatta a beteg anyját Le Havre-ben (Franciaország), ezenkívül megölt egy motoros rendőrt is.
• A film forgatókönyvét eredetileg Francois Truffaut és Claude Chabrol írta, de ők nem tudtak megegyezni a történetfelépítéséről, ezért Jean-Luc Godard a saját kezébe vette az irányítást. Ő ekkor sajtóügynökként a 20th Century Fox-nál is dolgozott, és találkozott a film producerével, Georges de Beauregard-al. Elmondta neki, hogy gondok vannak a forgatókönyvvel. Beauregard-ot lenyűgözte a szavaival, ezért megírhatta a szkriptet, amivel hat hét alatt elkészült.
• A rendező, Jean-Luc Godard is szerepel a filmben. A film végén látható egy rövid szerep erejéig.
• Az Entertainment Weekly magazin 2008 júniusában készített egy listát, amely a 100 legjobb filmet tartalmazta. A Kifulladásig is szerepelt ezen a listán.
• A film eredetileg 30 perccel hosszabb volt, de a rendező ennyit kivágott belőle.
• A Kifulladásig szerepel Roger Ebert (híres kritikus) toplistáján is, aminek ez a címe: Nagyszerű filmek.
• A Toronto-i Nemzetközi Filmfesztivál is beválasztotta a filmet egy listára, aminek ezt a címet adták: Filmek, amiket mindenkinek látnia kell.
• Jean Seberg fizetése a költségvetés egyhatodát elvitte.
• A Kifulladásig szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (Steven Schneider) című könyvben is.
• A Sight & Sound magazin filmkritikusai 2012-ben minden idők 13. legjobb filmjének választották a Kifulladásigot.
• Jean-Luc Godard-nak ez volt az első filmje rendezőként. Előtte csak rövidfilmeket rendezett.
• Jean-Luc Godard ragaszkodott a természetes világításhoz, ezért a színészek nem viseltek sminket.
• A Kifulladásig a francia újhullám (nouvelle vague) egyik legjelentősebb alkotása.

A Kifulladásig előzetese

Még több videó

Klip -Beszélgetés- | Klip -Gyilkosság- | Klip -Találkozás- | Klip -Záró Jelenet-

Idézetek a Kifulladásigból

Michel Poiccard: Először is felmarkolom a stekszet, megkérdezem Patricia-tól, hogy velem jön-e vagy sem, aztán pedig Milánó, Genova, Roma.

Michel Poiccard: Amióta elváltunk két lánnyal feküdtem le, és egyikkel sem klappolt. Nem volt az igazi. Na, eljössz velem Rómába?

Michel Poiccard: A nők soha nem hajlandók nyolc másodperc alatt megtenni, amit nyolc nappal később akarnak véghezvinni. Pedig teljesen egyre megy, hogy nyolc másodperc vagy nyolc nap.

Michel Poiccard: Na, ne izélj Particia, gyere velem Olaszországba. Itália.

Michel Poiccard: Akad egy-két helyes svéd lány, de nem mindegyik. Eddig én csak két városban találkoztam csinos lányokkal, nem olyan szuper bombázók az igaz, de olyan bájosak, mint te. Mondjuk, mit tudom én, húszból tizenöttel szívesen járnék, mert van bennük valami különleges. Nem Rómában, Párizsban, Rio de Janeiroban, hanem Lausanneban és Genfben.

Michel Poiccard: Ha egy másik férfival lennél most, hagynád hogy így simogasson? Olyan idegesítő vagy, mit kéreted magad? Vedd le ezt a vacakot. Mondtam, hogy nem olvastam a Vadbálnákat, vedd le a trikódat.

Patricia: Csodálatos a Vadbálnák utolsó mondata. A bánat és a semmi közül én a bánatot választom. És te, mit választanál? Michel Poiccard: Mutasd a lábujjad, nagyon fontos egy nőnél a lábujja. Patricia: Mit választanál? Michel Poiccard: A bánat hülyeség. Én a semmit választom, az sem jó, de a bánat kompromisszum. Vagy mindent, vagy semmit.

Patricia: Megpróbálom teljesen lehunyni a szemem, hogy minden sötét legyen. De nem sikerül. Soha nem lesz teljesen sötét.

Parvulesco: A legnagyobb ambícióm az életben, hogy hallhatatlanná váljak, aztán pedig meghaljak.

Michel Poiccard: Gyerünk öregem, előzze meg azt a tragacsot. Ne nyúlkáljon a sebváltóhoz. Nem szégyelli magát? Képes egy Renault mögött kullogni?

Patricia: A párizsi nők túl rövid ruhában járnak, közönségesek. Michel Poiccard: Kedvem támad utánuk eredni és fellibbenteni a szoknyájukat. Patricia: Csak ne zavartasd magad.

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek