Kifulladásig

Kifulladásig
2017.12.18.
|

A Kifulladásig képei

Adatlap

Cím:Kifulladásig
Eredeti cím:À bout de souffle, Breathless
Helyszín:Párizs/Franciaország, Marseille/Franciaország
Gyártó:Les Productions Georges de Beauregard, Les Films Impéria, Société Nouvelle de Cinématographie (SNC)
Forgalmazó:Société Nouvelle de Cinématographie (SNC), Les Films Impéria, Films Georges de Beauregard, Films Around the World, The Criterion Collection
Év:1960
Játékidő:90 perc
Stílus:Krimi, Dráma
Ország:Franciaország
Dvd, Blu-ray:Dvd

Bemutató

Usa:1961 Feb. 7
Egyesült Királyság:1960 December
Franciaország:1960 Márc. 16

Jegybevétel

Költségvetés:400000 frank

Alkotók

rendező:Jean-Luc Godard
forgatókönyvíró:Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Claude Chabrol
zeneszerző:Martial Solal
producer:Georges de Beauregard

Szereplők

Jean-Paul Belmondo
Jean Seberg
Henri-Jacques Huet
Daniel Boulanger
Roger Hanin
Claude Mansard
Van Doude
Michel Fabre
Jean-Pierre Melville
Jean-Luc Godard
Richard Balducci
Liliane Dreyfus

A Kifulladásig tartalma

Laszlo Kovacs, vagy más néven Michel Poiccard a jelenben él, rácsodálkozik a természet szépségére és egyik pillanatról a másikra cselekszik. Minden alkalmat megragad a pénzszerzésre, egyik autót lopja a másik után és a nőket sem veti meg. De nem jól alakulnak a dolgai, egy rendőrt is megöl, ezért a hatóság a nyomába ered. De Laszlo nem fogja vissza magát, ugyanúgy éli az életét, mint előtte. Beleszeret egy lányba és sok időt tölt vele, viszont a zsaruk egyre közelebb kerülnek hozzá. De Laszlo sikeresen lavírozik és mindig egérutat nyer, próbál még több pénzt szerezni és lefeküdni a nővel, akibe halálosan szerelmes lett.

Értékelés

Díjak és jelölések

BAFTA-díj 1962 – Legjobb külföldi színésznő jelölés: Jean Seberg
Berlinale 1960 – Arany Medve jelölés
Berlinale 1960 – Ezüst Medve díj: Jean-Luc Godard

Háttér-információ

• Belmondo karakterének az álneve Laszlo Kovacs. László Kovács egy híres operatőr volt, aki Magyarországon (Cece, 1933) született és Amerikában (Los Angeles, 2007) halt meg. A karaktert eredetileg Michel Poiccard-nak hívják, ez a név pedig a Michel Portail névből származik. Francois Truffaut egy újságcikkben olvasott róla, ez ihlette a sztorit. Portail 1952-ben ellopott egy kocsit és meglátogatta a beteg anyját Le Havre-ben (Franciaország), ezenkívül megölt egy motoros rendőrt is.

• A film forgatókönyvét eredetileg Francois Truffaut és Claude Chabrol írta, de ők nem tudtak megegyezni a történetfelépítéséről, ezért Jean-Luc Godard a saját kezébe vette az irányítást. Ő ekkor sajtóügynökként a 20th Century Fox-nál is dolgozott, és találkozott a film producerével, Georges de Beauregard-al. Elmondta neki, hogy gondok vannak a forgatókönyvvel. Beauregard-ot lenyűgözte a szavaival, ezért megírhatta a szkriptet, amivel hat hét alatt elkészült.

Pillanatképek a Kifulladásigból

 

A Kifulladásig előzetese

Még több videó

Klip -Beszélgetés- | Klip -Gyilkosság- | Klip -Találkozás- | Klip -Záró Jelenet-

Idézetek a Kifulladásigból

Michel Poiccard: Először is felmarkolom a stekszet, megkérdezem Patricia-tól, hogy velem jön-e vagy sem, aztán pedig Milánó, Genova, Roma.

Michel Poiccard: Amióta elváltunk két lánnyal feküdtem le, és egyikkel sem klappolt. Nem volt az igazi. Na, eljössz velem Rómába?

Michel Poiccard: A nők soha nem hajlandók nyolc másodperc alatt megtenni, amit nyolc nappal később akarnak véghezvinni. Pedig teljesen egyre megy, hogy nyolc másodperc vagy nyolc nap.

Írta: ©

Írj egy hozzászólást: