Halálos fegyver

Halálos fegyver
2021. december 09. csütörtök
|

Adatlap

Cím:Halálos fegyver
Eredeti cím:Lethal Weapon
Helyszín:Sierra Madre/Usa, Los Angeles/Usa, Palos Verdes/Usa, Santa Monica/Usa, Inglewood/Usa, El Segundo/Usa, Long Beach/Usa
Gyártó:Warner Bros., Silver Pictures
Forgalmazó:Warner Bros.
Év:1987
Játékidő:109 perc
Stílus:Krimi, Akció, Thriller
Ország:Usa
Korhatár:16
Filmzene:Megnéz
Bemutató

Usa:1987 Márc. 6
Egyesült Királyság:1987 Aug. 28

Jegybevétel

Költségvetés:15,000,000 dollár
Hazai Bevétel:65,207,127 dollár
Külföldi Bevétel:55,000,000 dollár
Világszerte:120,207,127 dollár
Nyító hétvége:6,829,949 dollár

Alkotók

rendező:Richard Donner
forgatókönyvíró:Shane Black
zeneszerző:Michael Kamen, Eric Clapton
producer:Richard Donner, Joel Silver

Szereplők

Mel Gibson
Danny Glover
Gary Busey
Mitchell Ryan
Tom Atkins
Darlene Love
Traci Wolfe
Damon Hines
Ebonie Smith

A Halálos fegyver tartalma

Roger Murtaugh egy rendőr, aki kap egy új társat Martin Riggs személyében és egy gyilkossági ügyön kezdenek el dolgozni. Hamarosan kiderül, hogy az ügy egy drog ügyhöz kapcsolódik.

Riggs elvesztette a feleségét, ezért depressziós, érzelmileg labilis. Folyton öngyilkos akar lenni, de nem tudja magát megölni. Ez kihat a munkájára is, keresi a veszélyes helyzeteket, reméli, hogy egyszer majd meghal munka közben.

Murtaugh ötven éves, eddigi pályafutását megúszta egy karcolás nélkül, de most fél, hogy ez meg fog változni Riggs miatt.

Értékelés

Imdb: 7,6/10, 248362 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 80% a kritikusok szerint, 56 kritika alapján. A felhasználók szerint 86%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 68/100 a kritikusok szerint, 23 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,2/10, 199 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Oscar-díj 1988 – Legjobb hang jelölés

Díj leírás

Oscar-díj: Academy Awards. Az USA legrangosabb filmművészeti díja.

Háttér-információ

• Joshua szerepére Steve Railsback is jelölt volt, de ő visszautasította a szerepet. Később azt mondta, hogy ezt megbánta. A szerepet végül Gary Busey játszotta el.
• Joshua szerepére James Woods, Christopher Walken, Tommy Lee Jones, Keith Carradine és Scott Glenn is jelölt volt.
• Mitchell Ryan’ karakterét Peter McAllister-nek hívják. A Reszkessetek, betörők!-ben (1990) Kevin McCallister (Macaulay Culkin) apját hívták így.
• McAllister szerepére Lee Marvin, Bruce Dern, Richard Jordan, James Earl Jones, Peter Boyle és Robert Duvall is jelölt volt.
• Richard Donner jelölt volt a Superman 4. – A sötétség hatalma (1987) rendezésére is, de visszautasította, hogy elkészítse ezt a filmet.
• Martin Riggs szerepére Michael Nouri is jelölt volt, de ő inkább a Gyilkos az űrből-ben (1987) szerepelt. Riggs-et végül Mel Gibson játszotta el.
• Martin Riggs szerepére Christopher Reeve, Kurt Russell, Patrick Swayze, Richard Gere, Kevin Costner, Michael Douglas, Harrison Ford, Michael Nouri, Christopher Lambert, Michael Biehn, Jeff Bridges, Alec Baldwin, Michael Keaton, Robert De Niro, Jeff Goldblum, Charlie Sheen, Nicolas Cage, John Travolta, William Petersen, Al Pacino, Dennis Quaid, Nick Nolte, Don Johnson, Tom Selleck, Sylvester Stallone, Mark Harmon, Richard Dean Anderson, Arnold Schwarzenegger, Mickey Rourke, Michael Madsen, William Hurt, Rutger Hauer, Stephen Lang és Bruce Willis is jelölt volt.
• Traci Wolfe 25 éves volt a film forgatásakor, mégis egy serdülőkorú nőt játszik.
• Roger Murtaugh szerepére Brian Dennehy is jelölt volt, de ő visszautasította a szerepet, mert a Rambo-ban (1982) és a Trükkös halálban (1986) is rendőrt játszott. Végül Danny Glover kapta meg a szerepet.

A Halálos fegyver előzetese

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek