Férfias játékok

Férfias játékok
2022. március 21. hétfő
|

Adatlap

Cím:Férfias játékok
Eredeti cím:Patriot Games
Helyszín:Los Angeles/Usa, London/Anglia, Washington/Usa, San Diego/Usa, Pinewood Studios/Anglia, Brawley/Usa, El Segundo/Usa, Annapolis/Usa, Morro Bay/Usa
Gyártó:Paramount Pictures, Mace Neufeld ProductionsForgalmazó:Paramount Pictures
Év:1992
Játékidő:117 perc
Stílus:Akció
Ország:Usa
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:Megnéz
Bemutató

Magyarország:1992 Okt. 23
Usa:1992 Jún. 5
Egyesült Királyság:1992 Szept. 25

Jegybevétel

Költségvetés:45,000,000 dollár
Hazai Bevétel:83,351,587 dollár
Külföldi Bevétel:94,700,000 dollár
Világszerte:178,051,587 dollár
Nyító hétvége:18,511,191 dollár

Alkotók

rendező:Phillip Noyce
forgatókönyvíró:Donald E. Stewart, W. Peter Iliff
zeneszerző:James Horner
producer:Robert Rehme, Mace Neufeld

Szereplők

Harrison Ford
Sean Bean
Patrick Bergin
Anne Archer
Samuel L. Jackson
James Fox
Polly Walker

A Férfias játékok tartalma

Jack Ryan régebben a CIA-nál dolgozott, most tanár. Megakadályoz egy merényletet, megöli az egyik terroristát, Sean Miller testvérét, aki megszökik a börtönből és le akar számolni Jack-el. Rátámad a családjára és Jack-re is, de ők túlélik. Ezután Sean dühös lesz, és rázúdítja minden haragját Jack-re.

Értékelés

Imdb: 6,9/10, 110221 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 74% a kritikusok szerint, 42 kritika alapján. A felhasználók szerint 72%, több, mint 50000 szavazat alapján.

Metacrtic: 64/100 a kritikusok szerint, 23 kritika alapján. A felhasználók szerint 6,2/10, 33 szavazat alapján.

Háttér-információ

• Mace Neufeld (producer): Frank Mancuso, a Paramount elnöke és én éppen Washingtonból repültünk haza a Vadászat a Vörös Októberre c. film premierjéről. A gépen egy második Jack Ryan filmről beszélgettünk. Én úgy véltem, két könyv lenne, amelyik jól megfilmesíthető: a Férfias játékok és a Végveszélyben, és javasoltam, hogy vegyük meg mindkettő jogait. Úgy éreztem, hogy ha már a második résznél tartunk, ideje jobban megismernünk Jack Ryant.
• W. Peter Iliff (forgatókönyvíró): A Vadászat a Vörös Októberre forgatókönyvén dolgozott Donald Stewart, akit Mace Neufeld és a Paramount felkért az első vázlat megírására. Aztán új írót akartak, pedig a film még meg sem kapta az engedélyt. Megbíztak engem és öt héten belül elkészültem az első vázlattal, melyet aztán engedélyeztek. Ezután behozták Phillip Noyce-t (rendező), de valami közbejött: Alec Baldwin nem vállalta, Harrison Ford jött helyette.
• Phillip Noyce (rendező): Baldwin a Broadway-en játszott, azt mondta, inkább ez a színdarab érdekli, nem pedig a film.
• Mace Neufeld: Harrison Ford akkor maradt ki egy Paramount filmből, és David Kirkpatrick, aki akkor produkciós vezető volt a Paramountnál, azt javasolta: „Miért nem küldjük el a forgatókönyvet Harrison Fordnak?”
• Harrison Ford: A forgatókönyv első olvasásakor alakítom ki a szerephez kötődő érzelmeimet. A történet új a számomra, de ha úgy érzem, egy érzelmi szál végigfut rajta, akkor tudom, hogyan építsek köré egyfajta személyiséget.
• Mace Neufeld: Azt hiszem egyszer elbeszélgettem Harissonnal a Tom Clancy könyvekről, de akkor nem különösebben érdeklődött irántuk. Azt mondta, az orosz tengeralattjáró-parancsnok volt a legjobb szerep a Vadászat a Vörös Októberre könyvben. Azt akarta eljátszani.
• Phillip Noyce: (Harrison Fordról): Úgy véltem, a nagyobb probléma, még ha el is vállalná, hogy elfogadja-e ezt az ismeretlen ausztrál rendezőt.
• Mace Neufeld: Tudtam, hogy a rendező akarja Harrisont, de Harrison megkérdezte tőlem: „Ki rendezi?” Mondtam: „Phillip Noyce.” Azt felelte: „Sosem hallottam róla.” Én meg azt gondoltam: „Ajjaj.”
• Phillip Noyce: Amikor Harrison köszöntött a reptéren, azzal indított: „Imádtam a Newsfront.” (Noyce rendezte) Ezután átbeszéltük a regényt és a forgatókönyvet, és úgy tűnt, Harrison sokkal inkább szeretne visszatérni a forrásmunkához, nem akar a meglévő anyaggal dolgozni. De tetszett neki a gondolat, hogy olyan karaktert formáljon, ami az eddigi szerepeinek a kiterjesztése, egy akció-kalandor figura, aki az eszét is használja.
• W. Peter Iliff: Egy hétfő reggel arra jöttem be, hogy Baldwin kiszállt, de itt van Harrison. Tetszett a dolog, de Baldwin 35 évest játszott, míg Harrison ötvenévest. Ezért újra kellett írnom a forgatókönyvet.

A Férfias játékok előzetese

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek