Ex Machina

2016. február 14. vasárnap
|

Adatlap

Cim:Ex Machina
Eredeti cim:Ex Machina
Helyszín:Norvégia, Aglia
Gyártó:DNA Films, Film4
Forgalmazó:A24, Universal Pictures, HBO, Lionsgate Home Entertainment
Év:2015
Játékidő:108 perc
Stilus:Dráma, Sci-Fi, Misztikus
Ország:Angol
Imdb:7,7

Alkotók

rendező:Alex Garland
forgatókönyvíró:Alex Garland
zeneszerző:Geoff Barrow, Ben Salisbury
producer:Andrew Macdonald, Allon Reich

Szereplők

Domhnall Gleeson
Oscar Isaac
Alicia Vikander
Evie Wray
Corey Johnson
Sonoya Mizuno
Elina Alminas

Az Ex Machina tartalma

Caleb tehetséges programozó a Bluebook internetes keresőcégnél. egy nap megnyer egy versenyt, melynek fődíja egy teljes hét a vállalat főnökének, Nathannak a luxuslakásában egy szigeten, távol minden civilizációtól. Helikopteres megérkezése után egy titoktartási szerződést írat alá vele a főnöke, majd elárulja neki, hogy a legújabb találmányát, egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotnőt, Ava-t kell tesztelnie egy ún. fordított Turing-teszttel. Calebnek ki kell derítenie egy hét alatt, hogy az üvegfalú szobába bezárt Ava vajon tényleg értelmes, gondolkodó lény, vagy az érzéseit és reakcióit csupán megjátssza.

Kettejük között lassan egy romantikus kapcsolat alakul ki, majd Ava Calebet arra kéri, hogy a teszt végén szöktesse meg, mert fél, hogy ki fogják majd kapcsolni. Caleb elrabolja a lerészegedett főnöke belépőkártyáját, behatol a ház biztonsági rendszerébe és megváltoztatja a biztonsági protokollt. Az utolsó napon azonban, még a szökés előtt lebukik és Ava egyedül lép akcióba. Szökése rövidesen erőszakba torkollik, a házvezetőnő egy késsel hátba szúrja Nathant, aki még egy utolsó mozdulattal fejen vágja egy súlyzóval. Ava azonban befejezi a gyilkosságot, majd Calebet bezárja egy szobába. Ezután megjavítja és befejezi önmagát a korábbi prototípusok alkatrészeinek felhasználásával és kisétál a börtönéből, magára hagyva mindenki mást.

A teszt sikeres volt, hiszen Ava olyan intelligens volt, hogy mind az alkotója, mind a tesztelője eszén túljárt, majd megszökött a házból.

Kritika

mozi24 – A tökéletes nő nem is ember megnéz
origo – Szabad szexelni tökéletes testű robotokkal? megnéz
index – Az író öntudatra ébredt megnéz

Az Ex Machina előzetese

Hivatalos Trailer Klip -Ava volt Programozva Flörtölésre?- Klip -Találkozás Avával- Klip -Tánc- Oscar Isaac, Alicia Virkander Interjú Domhnall Gleeson Interjú A Kulisszák Mögött

One Comment:

    A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek