Die Hard – Az élet mindig drága

Die Hard - Az élet mindig drága
2023. március 27. hétfő
|

Adatlap

Cím:Die Hard – Az élet mindig drága
Eredeti cím:Die Hard with a Vengeance
Helyszín:New York/Usa, Dorchester/Usa, Charleston/Usa, Jessup/Usa, Beaufort/Usa
Gyártó:Twentieth Century Fox, Cinergi Pictures Entertainment
Forgalmazó:Twentieth Century Fox
Év:1995
Játékidő:128 perc
Stílus:Akció
Ország:Usa
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt)
Filmzene:MegnézBemutató

Magyarország:1995. augusztus 10.
Usa:1995. május 15.
Egyesült Királyság:1995. augusztus 18.

Jegybevétel

Költségvetés:90 000 000 dollár
Hazai Bevétel:100 012 499 dollár
Külföldi Bevétel:266 089 167 dollár
Világszerte:366 101 666 dollár
Nyító hétvége:22 162 245 dollár

Alkotók

rendező:John McTiernan
forgatókönyvíró:Jonathan Hensleigh
zeneszerző:Michael Kamen
producer:John McTiernan, Michael Tadross, Andrew G. Vajna

Szereplők

Bruce Willis
Samuel L. Jackson
Jeremy Irons
Colleen Camp
Graham Greene
Larry Bryggman
Sam Phillips
Aldis Hodge
Robert Sedgwick

Tartalom

New York-ban felrobban egy áruház, ami nagy zűrzavart okoz. Nem sokkal később egy Simon nevű ürge telefonál a zsaruknak, és elmondja, hogy ha John McClane nem teljesíti a követeléseit, akkor még sok ilyen bomba fog robbanni a városban.Értékelés

Imdb: 7,6/10, 394009 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 58% a kritikusok szerint, 77 kritika alapján. A felhasználók szerint 83%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 58/100 a kritikusok szerint, 19 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,5/10, 456 szavazat alapján.

Kritika

South Florida Sun-Sentinel, írta Roger Hurlburt: A film a jól bevált recept alapján készült, felkapott akció, tisztán hollywoodi stílusban.
Baltimore Sun, írta Chris Kridler: A film egy izgalmas utazás. Ez az egyetlen célja, és ez sikerül is, hangosan és lélegzetvisszafojtva.
Christian Science Monitor, írta Lisa Leigh Parney: Samuel L. Jackson alakítja McClane segédjét, Zeus-t, ők biztosítják a szórakoztatást.
Pittsburgh Post-Gazette, írta Marylynn Uricchio: Mr. Willis az egész film alatt úgy néz ki, mint egy grillezett csirke – az inak vérrel és szennyeződéssel borítva –, de kiváló formában végzi a munkáját.

Háttér-információ

• 1993 és 1994 között a Die Hard 3-nak három különböző változata volt. Az egyiket John Milius írta, és a dzsungelben játszódott volna. A másikat Dough Richardson írta, Los Angeles-i metrókon játszódott volna, amiket terroristák vesznek át, akik rablást terveznek. A harmadikat John Fasano írta, az egész városban játszódott volna (New York vagy Los Angeles), miközben McClane emberrablókat üldöz, akik elrabolták a tinédzser lányát, azt gondolva, hogy egy gazdag iparos lánya. Azt is érdemes megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy a stúdiók mindezeket a forgatókönyveket nagyon magas áron (körülbelül 1 millió dollár) vásárolták meg, ezek közül egyik sem készült el.
• Az eredeti forgatókönyv hibái miatt sok időbe telt az újraírás, és minden újraírás más problémákhoz vezetett, mint például a költségvetés állandó növekedése a forgatókönyvben szereplő nagy akciójelenetek miatt, mint például a végső ütközet McClane és a terroristák között.
• John McTiernan nem tudta rendezni a második Die Hard-ot, mert a Vadászat a vörös októberre című filmet forgatta.
• Jeremy Irons játssza Alan Rickman karakterének testvérét az első filmből.
• A filmben ellopott aranyrudak értéke átszámítva 140 milliárd dollár. Az inflációval kiigazítva ez a 140 milliárd dollár ma körülbelül 273 milliárd dollárt érne.
• Andrew G. Vajna vette át a produceri posztot, miután Bruce Willis összeveszett az eredeti producerekkel, Joel Silver-el és Lawrence Gordon-al.
• Danny Cannon-t felkérték a rendezésre, de őt akkoriban jobban érdekelte a Dredd bíró (1995) elkészítése.
• Anthony Peck a Drágán add az életed!-ben (1988) is szerepelt. Fiatal zsarut játszott.
• A film 1995-ben a legnagyobb bevételt érte el világszerte.
• John McTiernan elutasította a Mindörökké Batman (1995) rendezését, hogy elkészítse ezt a filmet.
• A szexjelenet Jeremy Irons és Sam Phillips között az utolsó pillanatban került be, mert John McTiernan tudta, hogy a film R besorolást fog kapni (17 éves kor alatt nem javasolt), és akkor legyen benne szexjelenetet is.
• Zeus szerepére Laurence Fishburne is jelölt volt, de ő visszautasította a szerepet. Végül Samuel L. Jackson játszotta el Zeus-t.
• A film eredeti címe Simon Says volt (Zeus nő lett volna), és Joel Silver a Halálos fegyver harmadik részének szánta. A Twentieth Century Fox azonban nem adta el Joel Silver-nek.
• John McTiernan elismerte a dömperek aranyával és súlyával kapcsolatos hibákat. McTiernan és Samuel L. Jackson felemelhetett egy valódi aranyrudat, hogy átérezhessék, milyen nehéz is az arany valójában.
• Bruce Willis Samuel L. Jackson-t javasolta a filmhez. Jackson izgatott volt. Azt mondta, hogy az első Drágán add az életed! (1988) című filmet harmincszor látta.Előzetes

Még több videó

Harlem-ben | Gyanús rendőrök | Central Park

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek