Az

Az
2018. március 04. vasárnap
|

Adatlap

Cím:Az
Eredeti cím:It
Helyszín:Toronto/Kanada, Pickering/Kanada, Hamilton/Kanada, West Montrose/Kanada, Port Hope/Kanada, Elora/Kanada, Oshawa/Kanada, Bangor/Kanada
Gyártó:Lin Pictures, KatzSmith Productions, New Line Cinema, RatPac-Dune Entertainment, Vertigo Entertainment
Forgalmazó:Warner Bros., New Line Cinema
Év:2017
Játékidő:135 perc
Stílus:Horror, Thriller
Ország:Usa, Kanada
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt)
Bemutató

Magyarország:2017 Szept. 7
Usa:2017 Szept. 5
Egyesült Királyság:2017 Szept. 8

Jegybevétel

Költségvetés:35 000 000 dollár
Hazai Bevétel:327 481 748 dollár
Külföldi Bevétel:372 900 000 dollár
Világszerte:700 381 748 dollár
Nyitó Hétvége:123 403 419 dollár, 4103 moziban

Alkotók

rendező:Andy Muschietti
forgatókönyvíró:Gary Dauberman, Chase Palmer, Cary Joji Fukunaga
zeneszerző:Benjamin Wallfisch
producer:Barbara Muschietti, Dan Lin, Roy Lee, David Katzenberg, Seth Grahame-Smith, Richard Brener, Toby Emmerich, Doug Davison

Szereplők

Jeremy Ray Taylor
Bill Skarsgard
Nicholas Hamilton
Jaeden Lieberher
Finn Wolfhard
Sophia Lillis
Jake Sim
Logan Thompson
Owen Teague
Jackson Robert Scott
Stephen Bogaert
Stuart Hughes
Jack Dylan Grazer
Wyatt Oleff
Chosen Jacobs

Tartalom

Derry-ben folyamatosan tűnnek el az emberek, de főleg a gyerekek. Bill testvérének is nemrég veszett nyoma, egy bohóc leharapta a fél karját aztán pedig behúzta a csatornába. Bill ezért nagyon szomorú, ráadásul az iskolában is folyamatosan zaklatják őt és a haverjait. De most elérkezett a nyári szünet, de Bill-ék ahelyett, hogy jól éreznék magukat, inkább az eltűnt testvért keresik. Még pár suhanc hozzájuk csapódik, és együtt arra a következtetésre jutnak, hogy Derry-ben 27 évente történik valami nagy tragédia. Valami előjön és zabálni kezdi a gyerekeket, de csak azokat, akik félnek tőle.

Értékelés

Imdb: 7,5/10, 251994 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 85% a kritikusok szerint, 306 kritika alapján. A felhasználók szerint 84%, 63325 szavazat alapján.

Metacrtic: 69/100 a kritikusok szerint, 49 kritika alapján. A felhasználók szerint 7,8/10, 914 szavazat alapján.

Háttér-információ

• Stephen King (a könyv szerzője) Az Azt 30 évesen írtam, akkoriban úgy éreztem, hogy szó szerint fel tudom falni a világot, és ezt is akartam tenni. Ezt gondoltam: Egy amerikai várost választok, egy kisvárost, és az egész kísértetjárta lesz. Azt akartam, hogy annak a lénynek a szelleme fertőzze meg az egész várost. 27 évenként tér vissza és gyerekeket tűntet el. Velük táplálkozik Az, de a felnőttek többsége többé-kevésbé tisztában van azzal, hogy mi történik. Ez egy alku része, amelybe mindnyájan belementek.

• Barbara Muschietti (producer): Van valami nyugtalanító a bohócokban, nincsen tökéletes, vidám bohóc. Mindig van valami bennük, ami nem stimmel, vagy a sminkjük nem jó, vagy a hajuk, vagy a ruhájuk. Sosem értettem, miért találják őket vonzónak a gyerekek. Szerintem mindenki másnál visszataszítóbbak.

• Andy Muschietti (rendező): A bohóc egy csali. Arra szolgál, hogy gyerekeket vonzzon, mert a gyerekek állítólag szeretik őket.

• Bill Skarsgard (Pennywise): Pennywise bonyolult szereplő, ősidők óta létezik egy másik világban. De a Földre jön, hibernálódik, aztán felébred és emberekkel kezd táplálkozni, főként gyerekekkel. Már a próbajátékom alatt is jól szórakoztam, ezt mondták: „Mutass be egy bohócot úgy, ahogy te látod”.

• Seth Grahame-Smith (producer): Arra emlékszem leginkább a próbajátékából, hogy sminket viselt, szinte csak ő. Amikor először megláttuk, nem is őt láttuk, hanem az ő bohóc-verzióját. Láttuk, hogy nagyon elkötelezett, hihetetlen szenvedélyt vitt a szerepbe, hajtott rá, tudta, hogy képes rá, és ezt velünk is meg akarta értetni.

• Andy Muschietti (rendező): Valószínűleg az örültsége fogott meg, és hogy eltalálta a belső egyensúlyt aközött, hogy nagyon aranyosan és gyerekesen tud kinézni, de láthatóan valami rettenetes dolgot rejteget. És ezt azonnal, már az első alkalommal megláttam Bilben, zseniális volt a próbajátéka. Láttam a szemét, olyan erőteljes dolog áradt belőle, hogy nagyon kíváncsivá tett.

• Bill Skarsgard (Pennywise): Sokat jelentett nekem, hogy bármit csináltam, Andy mindenre reagált. Emiatt már az elejétől fogva szoros kapcsolatban voltunk. Bíztunk egymásban. Együtt találtuk ki, hogy milyen legyen Pennywise, és aztán csak játszottam, mert tudtam, hogy jó kezekben vagyok.

• Andy Muschietti (rendező): Bill nemcsak hihetetlenül tehetséges színész, de a testét is csodálatosan tudja irányítani, az arcmimikái is különösek.

• Bill Skarsgard (Pennywise): Van egyfajta szájmozgásom, már gyerekkorom óta csinálom. Mindig szerettem volna ezt egy szereplőnél használni.

• Jack Dylan Grazer (Eddie Kaspbrak): A munka mindig összehozza az embereket, főleg ha ilyen feszültséggel teli. Mi a filmben lúzerek vagyunk, de egy gyilkos bohóc ellen harcolunk, úgyhogy végül is győztesek vagyunk. Ez klassz.

• Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom): Szerintem ez a film a barátságról szól, arról, hogy hogyan tartanak össze ezek a srácok.

• Sophia Lillis (Beverly Marsh): Első látásra ez egy gyerekeket zaklató bohócos horrorfilm, és így is van, de azt is megmutatja, hogyan gyűjtsünk bátorságot a félelmeink legyőzésére.

• Jaeden Lieberher (Bill Denbrough): Együtt elég erősek vagyunk, és látjuk, hogy ha nem félünk Pennywise-tól, akkor le tudjuk győzni. Legyőzzük a félelmet, mert együtt vagyunk.

• Chosen Jacobs (Mike Hanlon): Mindnyájunkban van valami, ami miatt kiközösítenek minket a városban, például kövérség, dadogás, bőrszín miatt. De ez köt össze minket, mert nem tudunk másokhoz fordulni, senki más nem törődik velünk.

• Finn Wolfhard (Richie Tozier): A könyvben sok karakterfejlődés van, minél többet bele akartunk vinni a filmbe is. De ha még több karakterfejlődést mutatnánk be, akkor a film négyórás lenne.

• Jaeden Lieberher (Bill Denbrough): Mindenki könnyen azonosult a szerepével. Nemcsak tökéletesen játsszák el a szereplőket, de új megvilágításban is mutatják be őket.

• Chosen Jacobs (Mike Hanlon): Azért érezzük közel magunkhoz a sztorit, mert bele tudjuk élni magunkat. Stephen King érdeme, hogy azonosulni tudunk a szereplőkkel.
Előzetes

Írta: Lars Hirnen ©

One Comment:

    A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek