Agyas és agyatlan

Agyas és agyatlan
október 4th, 2016
|

Adatlap

Cim:Agyas és agyatlan
Eredeti cim:Grimsby, The Brothers Grimsby
Helyszín:Fokváros/Dél-afrikai Köztársaság, Essex/Anglia
Gyártó:Columbia Pictures, Sony Pictures Entertainment, Working Title Films, Big Talk Productions, Blue Sky Films, Village Roadshow Pictures
Forgalmazó:Columbia Pictures, Sony Pictures Home Entertainment
Év:2016
Játékidő:83 perc
Stilus:Vigjáték, Kaland, Akció
Ország:Egyesült Királyság, Usa, Ausztrália
Korhatár:R (17 éves kor alatt nem javasolt csak szülővel)
Dvd, Blu-ray:Dvd, Blu-ray

Bemutató

Magyarország:2016 Márc. 03
USA:2016 Márc. 11
Egyesült Királyság:2016 Feb. 24

Jegybevétel

Költségvetés:35 000 000 dollár
Hazai Bevétel:6,874,837 dollár
Külföldi Bevétel:18,308,092 dollár
Világszerte:25,182,929 dollár
Nyitó Hétvége:3,258,327 dollár, 2235 moziban, átlagosan 1,458 dollár

Alkotók

rendező:Louis Leterrier
forgatókönyvíró:Sacha Baron Cohen, Peter Baynham, Phil Johnston
zeneszerző:Erran Baron Cohen, David Buckley
producer:Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Todd Schulman, Nira Park, Bruce Berman, Greg Basser, Tim Bevan

Szereplők

Mark Strong
Sacha Baron Cohen
Rebel Wilson
Isla Fisher
Penélope Cruz
Scott Adkins
Annabelle Wallis
Lex Shrapnel
Gabourey Sidibe
Gabriel Palmer
Lewis Johnson

Tartalom

Gyerekkorúkban elválaszthatatlanok voltak, úgy tervezték, hogy örökké együtt maradnak. De a sors úgy akarta, hogy ez ne így legyen, és amikor felnőttként újra találkoznak, már minden más. Sebastian profi ügynök, egy kém, aki halálos higgadtsággal végzi el a rá bízott feladatokat. Nobby egy selejtes lúzer lett, olyan figura, aki előre magára tetováltatja, hogy Anglia lesz a világbajnok fociban. A kémiát a Totál szívásból tanulta, a biológiát a természetfilmekből, napjai legnagyobb részét a kocsmában tölti és drukkol a kedvenc csapatának. Ez a két, egymástól mindenben különböző ember mégis egymásra van utalva, és összehangolt csapatmunkára lesz szükségük, ha meg akarnak birkózni a szembe jövő feladatokkal.

Értékelés

Imdb: 6,2/10, 47 239 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 37% a kritikusok szerint, 125 kritika alapján. A felhasználók szerint 43%, 14,092 szavazat alapján.

Metacrtic: 44/100 a kritikusok szerint, 34 kritika alapján. A felhasználók szerint 6,4/10, 111 szavazat alapján.

Kritika

Kritika a magyar médiából

Movieaddicts, írta Palenyik Krisztián: Gyenge kémparódia sok altesti viccel, inkább csak Cohen rajongóinak. Egy erősebb gyomor nem árt a megtekintéséhez, de aki szereti a stílust, annak bejön majd.
Index, írta Sixx: Az Agyas és Agyatlan egy úgynevezett akciókomédiának álcázott tuskóságcunami.
Filmtekercs, írta Havasmezői Gergely: Ez a perverzitásból, sztereotípiákból és undorból táplálkozó nagyon is agyas vígjáték újabb mérföldkő Sacha Baron Cohen küldetésében.
Player, írta Hauschel Tamás: Cohen úgy gondolta, hogy ezt a filmet izomból tolja meg, olyan altesti poénokkal, hogy azokat még Adam Sandler vagy Rob Schneider is kisfiús mosollyal utasítana vissza.
Ign, írta Zalaba Ferenc: Az Agyas és agyatlan legnagyobb trükkje az, hogy egy akciófilmes rendező dirigálta le, Mark Strong karaktere még a legextrémebb szituációkat is véresen komolyan veszi.

Kritika a külföldi médiából

New York Magazine, írta David Edelstein: Az Agyas és agyatlan néhány jelenete nagyon vicces.
CineVue, írta Jordan Adcock: Ez egy nagy zagyvaság, szeleburdi és hebehurgya.
Austin Chronicle, írta Marc Savlov: Ez Sacha Baron Cohen legrosszabb filmje.
Time Out London, írta Dave Calhoun: A film túl kaotikus és nyers, híján van a kifinomultságnak. Végső soron ez egy feltuningolt akciófilm és egy alantas vígjáték keveréke. Nobby egy érdekes karakter, nem éppen követendő példa a korosztály számára. Ő alapból bolond.
Variety, írta Guy Lodge: Baron Cohen mindig képes hülyét csinálni magából, ami jó táptalaj néhány vicces pillanatnak, de érdekes módon a film legviccesebb jelenetei a legártatlanabb helyzetekben törnek a felszínre.
Entertainment Weekly, írta Darren Franich: Minden megvan benne, ami egy jó kém komédiához kell. Cohen legjobb munkája ebben az évtizedben.

Háttér-információ

• A film munka cime The Curse of Hendon volt.
• Az Agyas és agyatlanban a következő hirességeket parodizálták: Ben Kingsley, Liam Gallagher, George Michael, Vin Diesel, Ben Affleck, Freddie Mercury, Sharon Stone, Daniel Radcliffe, Bill Cosby, Sharon Osbourne, Donald Trump és Elton John.
• Isla Fisher-ről és Rebel Wilson-ról Sacha Baron Cohen az egyik nyilatkozátában a következőket mondta: Két erős és vicces nő, akik kimondják, amit gondkolnak.
• The Brothers Grimsby, ez lett a film cime Amerikában, ami a The Brothers Grimm (Grimm 2005) cimre hajaz.
• Az elefánt vaginás jelenet Jim Carrey Ace Ventura-s produkcióját idézi fel, csak abban elefánt helyett orrszarvú volt.
• Állítólag tizennégy tonna gyorséttermi fehér szószt használtak fel az elefántos jelenetben, az volt a sperma.
• A filmben Anglia labdarúgó vállogatottja Írországot, Brazíliát és Németországot győzte le, és megnyerte a kupát. A valóságban, néhány héttel a film bemutatása után Anglia 3-2-re legyőzte Németországot egy barátságos mérkőzésen. Ebben a filmben Anglia 2-1-re győzte le Németországot.
• A játékos, aki a győztes gólt rúgja a németek elleni meccsen nem más, mint Raheem Sterling. Ő a való életben profi futballista, jelenleg a Manchester City-ben játtszik.
• Nobby (Sacha Baron Cohen) hátán a 19-es szám van, ami Paul Gascoigne angol futballistára utal. Gascoigne szerepelt az 1990-es labdarúgó világbajnokságon, ahol Németország (NSZK) lett a győztes. Anglia az elődöntőben találkozott Németországgal, a mérkőzés eredménye 1:1 lett, tehát tizenegyesek következtek, amit a németek nyertek 4:3-ra. Anglia végül a negyedik helyen zárt.
• Ez volt Isla Fisher és Rebel Wilson második közös munkája. Előzőleg a Lánybúcsúban (2012) szerepeltek együtt.
• Sacha Baron Cohen karakterét Nobby-nak hivják. A film tervezésének a korai szakaszában még Digger volt a neve, de végül ezt elvetették.
• Az Agyas és agyatlan eredeti cime Grimsby. Grimsby egy valós város, Angliában található.
• Van egy focicsapata is a városnak, Grimsby Town Football Club a neve.
• Filmek, amelyek Grimsby-ben játszódnak: The Last Adventurers (1937), Bartleby (1970), Óraműpontossággal (1986), A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998), Ez itt Anglia (2006), Lelkes testcsere (2006), Vágy és vezeklés (2007), Iris (2011), Pleasure Island (2015).
• Mark Strong 2014. április 24.-én lett a stáb hivatalos tagja. Annabelle Wallis 2014. április 25.-én. Ian McShane, Gabourey Sidibe, David Harewood, Johnny Vegas 2014. június 11.-én. Isla Fisher és Rebel Wilson 2014. június 12.-én. Penélope Cruz pedig 2014. július 09.-én.
• A filmnek nincs hivatalos filmzene albuma, pedig számos népszerű zene szerepel a filmben.
• Sacha Baron Cohen testvére, Erran Baron Cohen volt a film egyik zeneszerzője. Erran az idősebb közülök, és a munkakapcsolatuk régre nyúlik vissza (Borat-2006, Brüno-2009, A diktátor-2012).
• Mark Strong szerepelt már pár kémfilmben ez előtt is: Suszter, szabó, baka, kém (2011), Kódjátszma (2014), Kingsman-A titkos szolgálat (2014).
• Oliver Wood- nak (operatőr) is akak pár kémfilm az életrajzában: Én, a kém (2002), A Bourne-rejtély (2002), A Bourne-csapda (2004), A Bourne-ultimátum (2007), Védhetetlen (2012).
• Sacha Baron Cohen filmjeit összehasonlitva az Agyas és agyatlan a második helyen szerepel azon a listán, ami a filmek premierjét követő első négy hét értékelései alapján készült. Ezt a listát az Imdb osztotta meg, és a helyezések a következők: Borat (7.3), Agyas és agyatlan (6.7), A diktátor (6.4), Ali G (6.2), Brüno (5.9).
• Az Agyas és agyatlan volt Isla Fisher és Sacha Baron Cohen negyedik közös filmje. Ők a Borat-ban (2006), a Brüno-ban (2009) és A diktátorban (2012) is együtt szerepeltek.
• Rhonda George szerepére jelölt volt Julia Roberts is, de Penelope Cruz kapta meg végül.
• Penelope Cruz állítólag 400 000 dollárt kapott ezért a szerepért.
• Todd Schulman, a film egyik producere ezt nyilatkozta: Sacha Baron Cohen-nek nincs szüksége örűlt költségvetésre ahhoz, hogy az eredmény eszetlen nevetés legyen.

Az Agyas és agyatlan előzetese

Még több videó

Klip -Elefántos jelenet- Klip -Ki Kell Szívni- Klip -Az Asszony- Klip -Golyóálló- Klip -Ők Manchester United Szurkolók- Klip -Ő a Fifa Elnöke?- A Kulisszák Mögött Sacha Baron Cohen Iterjú 1 Sacha Baron Cohen Iterjú 2 Mark Strong Interjú Isla Fisher Interjú

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem mükődnek