A sötét lovag: Felemelkedés

A sötét lovag: Felemelkedés
2023. március 23. csütörtök
|

Adatlap

Cím:A sötét lovag: Felemelkedés
Eredeti cím:The Dark Knight Rises
Helyszín:New York/Usa, Sony Pictures Studios/Usa, London/Anglia, Wales, Üzbegisztán, Torrance/Usa, Los Angeles/Usa, Warner Brothers Burbank Studios/Usa, Nottingham/Anglia, Newark/Usa, Pittsburgh/Usa, Skócia, Isleworth/Anglia, India
Gyártó:DC Entertainment, Syncopy, Legendary Entertainment, Fox 2000 Pictures, Warner Bros.
Forgalmazó:Warner Bros., InterCom
Év:2012
Játékidő:164 perc
Stílus:Akció, Dráma
Ország:Usa, Egyesült Királyság
Korhatár:16
Filmzene:MegnézBemutató

Magyarország:2012. július 26.
Usa:2012. július 16.
Egyesült Királyság:2012. július 18.

Jegybevétel

Költségvetés:250 000 000 dollár
Hazai Bevétel:448 149 584 dollár
Külföldi Bevétel:633 020 241 dollár
Világszerte:1 081 169 825 dollár
Nyító hétvége:160 887 295 dollár

Alkotók

rendező:Christopher Nolan
forgatókönyvíró:Christopher Nolan, Jonathan Nolan
zeneszerző:Hans Zimmer
producer:Christopher Nolan, Emma Thomas, Charles Roven

Szereplők

Christian Bale
Anne Hathaway
Joseph Gordon-Levitt
Tom Hardy
Gary Oldman
Morgan Freeman
Marion Cotillard
Michael Caine
Matthew Modine
Juno Temple

Tartalom

Harvey Dent halála óta senki sem látta Batman-t, teljesen eltűnt az utcákról. Visszavonultan, magányosan él, a sebeit nyalogatja, szinte ki sem bújik a házból. De felbukkan Gotham-ban egy új gonosz, Bane, aki végtelenül brutális és kíméletlen. Batman visszatér, de esélye sincs ellene, és elbukik. Bane elfoglalja az egész várost, statáriumot hirdet, és kezdetét veszi a káosz. Batman-t a világ legszörnyűbb börtönébe zárja, ahonnan szinte lehetetlen megszökni, de mégis muszáj lesz neki, ha segíteni akar a szeretet városán.Értékelés

Imdb: 8,4/10, 1726143 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 87% a kritikusok szerint, 375 kritika alapján. A felhasználók szerint 90%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 78/100 a kritikusok szerint, 45 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,8/10, 8526 szavazat alapján.

Kritika

Bowling Green Daily News, írta Micheal Compton: Más a stílusa, mint az előző filmnek. De ez még mindig egy sötét és izgalmas eposz, amely a valóságon alapszik, precíz látásmódja van és jól kidolgozott. Több, mint egy képregényfilm.
CineVue, írta Lee Cassanell: A film a hősköltemények csúcsa, mérete és nagyszerűsége példátlan a filmtörténelemben. Christopher Nolan legnagyobb eredménye – és harmadik Batman-filmjének igazi sztárja – maga Gotham városa.
Washington Examiner, írta Kelly Jane Torrance: Tom Hardy csodálatos teljesítményt nyújt, képes kommunikálni az izom mögötti intelligenciával, pusztán a hangjával.
Cairo360, írta Yasmin Shehab: A film nemcsak tökéletes hangon ér véget, hanem összességében is gyönyörűen zárja le a trilógiát.

Díjak és jelölések

BAFTA-díj 2013 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Empire-díj 2013 – Legjobb film jelölés
Empire-díj 2013 – Legjobb színésznő jelölés: Anne Hathaway
Empire-díj 2013 – Legjobb rendező jelölés
Satellite Awards 2012 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Satellite Awards 2012 – Legjobb látványtervezés jelölés

Díj leírás

BAFTA-díj: A Brit film- és televíziós akadémia díja.
Empire-díj: Empire Awards. Angol filmes díj a hazai és a nemzetközi filmeknek.
Satellite Awards: Másnéven Golden Satellite Award. Az International Press Academy (IPA) jutalmazza a mozi és Tv filmeket, azok stábját, színészeit.

Háttér-információ

• Az Acélember (2013) készítése során Zack Snyder azt fontolgatta, hogy a filmet ugyanabban az univerzumban állítja be, mint ezt a filmet. Abban a filmben vagy a folytatásban Joseph Gordon-Levitt szerepelt volna Blake szerepében, átvette volna Batman palástját. Ezt a koncepciót azonban elvetették.
• Az álarcos mulatság során Bruce Wayne és Selina Kyle együtt táncol, ez tisztelgés a Batman visszatér (1992) álarcosbáli jelenete előtt.
• A film készítői ezekre a képregényekre támaszkodtak: The Dark Knight Returns, Knightfall, No Man’s Land.
• Blake karaktere a korábbi Robinok ötvözete a képregényekből – Dick Grayson, Jason Todd és Tim Drake.
• A tévhittel ellentétben a Batman képregények nem ábrázolták Ra’s al Ghul-t és lányát, Talia al Ghul-t arab-ázsiai paraméterekkel, és Bane-t sem társították spanyol-karibi vonásokhoz és származáshoz. Neal Adams (képregényművész) Ra’s al Ghul-t Jack Palance (színész) kinézetére alapozta. Bane pedig a kitalált karibi Santa Prisca szigeten nőtt fel, de az apja valójában brit gengszter volt.
• Eva Green, Blake Lively, Natalie Portman, Keira Knightley, Naomi Watts, Rachel Weisz és Kate Winslet is jelölt volt Miranda szerepére, mielőtt Marion Cotillard megkapta a szerepet 2011 februárjában, amikor hat hónapos terhes volt. Cotillard egy hónappal azután kezdett forgatni, hogy megszülte fiát, Marcel-t.
• A társíró, Jonathan Nolan szerint erre a történetre Charles Dickens „A Tale of Two Cities” című társadalmi-politikai regénye volt nagy hatással, amely a forradalommal és az osztálykonfliktusokkal foglalkozott.
• A sötét lovag (2008) után Aaron Eckhart (Harvey Dent) szeretett volna szerepelni a filmben. De Christopher Nolan kijelentette, hogy Dent meghalt, és a halála maradandó következményeket fog hagyni Gothamben.
• Bruce Wayne szexel Miranda-val, akiről kiderül, hogy Talia al Ghul. A képregényekben Talia al Ghul teherbe esett Bruce Wayne-től, és megszülte fiukat, Damian-t. Talia felnevelte Damian-t, majd kiképezték, így Damian korán képzett bérgyilkossá vált. Aztán Talia bemutatta Damian-t az apjának, Damian felvette Robin köntösét, és apja partnere lett.
• Christian Bale kijelentette, hogy nem játszaná Batmant, ha Robin bárhol megjelenne a trilógiában. Christopher Nolan beleegyezett, hogy ne szerepeljen Robin, mert ez aláásná sorozata sötét tónusát.
• Claire Julien-nek ez volt az első filmje.Előzetes

Még több videó

Batman áldozata | Verekedés | Szökés | Üldözés

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek