A pusztító

A pusztító
2023. március 09. csütörtök
|

Adatlap

Cím:A pusztító
Eredeti cím:Demolition Man
Helyszín:Warner Brothers Burbank Studios/Usa, Louisville/Usa, San Diego/Usa, Irvine/Usa, El Segundo/Usa, Los Angeles/Usa, Pasadena/Usa, Thousand Oaks/Usa
Gyártó:Silver Pictures, Warner Bros.
Forgalmazó:Warner Bros.
Év:1993
Játékidő:115 perc
Stílus:Sci-Fi, Akció
Ország:Usa
Korhatár:16
Filmzene:MegnézBemutató

Magyarország:1994. február 24.
Usa:1993. október 7.
Egyesült Királyság:1993. november 12.

Jegybevétel

Költségvetés:57 000 000 dollár
Hazai Bevétel:58 055 768 dollár
Nyító hétvége:14 262 432 dollár

Alkotók

rendező:Marco Brambilla
forgatókönyvíró:Peter M. Lenkov, Daniel Waters, Robert Reneau
zeneszerző:Elliot Goldenthal
producer:Joel Silver, Michael Levy, Howard G. Kazanjian

Szereplők

Sylvester Stallone
Sandra Bullock
Wesley Snipes
Benjamin Bratt
Nigel Hawthorne
Rob Schneider
Glenn Shadix
Steve Kahan

A pusztító tartalma

1996-ban John Spartan egyszer már elkapta Simon Phoenix-et. Simon volt az első számú közellenség akkor, Los Angeles királyának hitte magát. John két évig üldözte őt, míg végül kézre kerítette. Azonban a rajtaütés során nagy károk keletkeztek és sok túsz is az életét vesztette, ezért Simon és John is a jégbörtönbe került.

Most 2032 van. A világ teljesen megváltozott, mindenhol rend és fegyelem van, a legnagyobb gondot a falfirkák jelentik. De minden megváltozik, amikor Simon megszökik. Ismét eluralkodik a káosz, több haláleset is történik. A rendőrség tehetetlen, ezért szabadon engedik John-t is, hogy fogja el ismét Simon-t.Értékelés

Imdb: 6,7/10, 181520 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 62% a kritikusok szerint, 42 kritika alapján. A felhasználók szerint 66%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 34/100 a kritikusok szerint, 9 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,1/10, 380 szavazat alapján.

Kritika

Espinof, írta Mikel Zorrilla: Egy nélkülözhetetlen akcióvígjáték Sylvester Stallone és Wesley Snipes felejthetetlen alakításával.
Herald Sun, írta Leigh Paatsch: Néhány ügyes hajsza és csetepaté, valamint ravasz humorérzék egészít ki egy nagyon komoly erőfeszítést.
Medium Popcorn, írta Brandon Collins: Simán 90 perc alatt is lehetett volna. Sandra Bullock teljesen elveszett ebben a filmben.
Newsweek, írta David Ansen: A pusztító egy olyan film, aminek szórakoztatónak kellett volna lennie, de nem az.

Díjak és jelölések

Szaturnusz-díj 1994 – Legjobb sci-fi jelölés
Szaturnusz-díj 1994 – Legjobb jelmez jelölés
Szaturnusz-díj 1994 – Legjobb vizuális effektek jelölés
Arany Málna-díj 1994 – Legrosszabb női mellékszereplő jelölés: Sandra Bullock

Díj leírás

Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.
Arany Málna-díj: Razzie Awards. Az Oscar-díj ellentéte, a leggyengébb filmek, alkotók és színészek díja.

Háttér-információ

• Mielőtt bemenne a múzeumba, John Spartan azt mondja: „Használd az erőt Luke Skywalker”. Sylvester Stallone-t fontolgatták Han Solo szerepére a Csillagok háborúja (1977) című filmben, de elutasította.
• Marco Brambilla (rendező) kedvenc filmjében, a Mechanikus narancsban (1971) is szerepelt a bűnözők viselkedésének kontrollálása.
• A filmet Aldous Huxley Brave New World című könyve inspirálta.
• A Taco Bell az egyetlen éttermi cég a jövő világában. Évekkel a film után Sandra Bullock szerepelt A szív bajnokai című filmben, ahol a Taco Bell egyik tulajdonosának a felesége volt.
• 2017-ben Sylvester Stallone cége pert indított a Warner Brothers ellen a filmből származó nyereség kifizetése miatt.
• Glenn Shadix (Bob munkatársa) a „üdvözlet és üdvözlet” kifejezést használja. Ez volt Christian Slater hívószava a Gyilkos játékokban (1988). Shadix társszerepelt ebben a filmben, és Daniel Waters írta, aki társszerzője volt ennek a filmnek.
• A filmben szereplő autók közül sok a jövőbeli modellek prototípusa volt, amelyeket a General Motors szállított. A GM 69 millió dollár értékű autót adott kölcsön a filmhez.
• A trailer-ben használt zene Wojciech Kilar Vampire Hunters című dala, amit eredetileg a Drakulának írták (1992).
• A rajongók több mint 1000 dollárt fizettek a San Angeles-i rendőrség egyenruhájáért, amelyet a filmben viseltek.
• A film forgatókönyvírási folyamata hihetetlenül bonyolulttá vált mind az érintett írók számát tekintve, mind a piszkozatok közötti változásokat, valamint a különböző producerek vadul eltérő elképzeléseit illetően. A helyzet csak akkor javult, amikor Joel Silver lett a producer.
• Simon Phoenix-nek két különböző színű szeme van. Ez a heterokrómia állapot.
• A film eredeti tervezetét 1988-ban írták. Komoly, sötétebb hangvételű volt. Az író azt akarta, hogy Mickey Rourke szerepeljen a főszerepben.
• A film eredetileg több, mint két órás volt, de a Warner Brothers-nek ez nem jött be, ezért felbérelte Stuart Baird-et, hogy vágja meg a filmet.
• Egy időben arról lehetett hallani, hogy a filmnek lesz folytatása, a cselekménye a film után játszódott volna. John Spartan és Lenina Huxley házasok lettek volna, a gonosz pedig Jackie Chan lett volna.
• A két eredeti választás a főszerepekre Steven Seagal és Jean-Claude Van Damme volt. Van Damme-nak felajánlották a rosszfiú szerepét, de nem akarta ezt a szerepet. Beleegyezett, hogy szerepeljen a filmben, ha jófiú lesz, így a producerek megpróbálták rávenni Seagal-t, hogy játssza el a rosszfiút, de ő visszautasította.
• Nigel Hawthorne nem jött ki sem Sylvester Stallone-val, sem Wesley Snipes-al.
• Jack Black is szerepel a filmben egy rövid szerep erejéig.
• Adrienne Barbeau a számítógép hangja. A dologban (1982) is az volt.
• Nemere István magyar sci-fi író szerint A pusztító nagy része a Holtak Harca című, 1986-ban megjelent regényén alapul. A regényben egy terroristát és egy terrorelhárító katonát lefagyasztanak, majd felébresztenek a huszonkettedik században. Nemere azt állította, hogy egy bizottság bebizonyította, hogy a film hetvenöt százaléka azonos a könyvvel. Úgy döntött, hogy nem perel, mert túl drága lett volna ügyvédet fogadni, és harcolni a nagy hollywoodi erők ellen.
• Lenina Huxley-t eredetileg Lori Petty játszotta, de néhány napos forgatás után távozott kreatív nézeteltérések miatt. Őt Sandra Bullock váltotta.
• Sylvester Stallone azt akarta, hogy Simon Phoenixet Jackie Chan alakítsa. Chan visszautasította az ajánlatot, mert nem akart rosszfiút alakítani.
• Wesley Snipes utálta a szőke haját, a forgatás befejeztével azonnal leborotválta a fejét. A film bemutatása után a profi NBA-játékos, Dennis Rodman elkezdte különböző színekre festeni a haját, amelyet Simon Phoenix ihletett.
• Wesley Snipes rúgásai és ütései olyan gyorsak voltak, hogy elmosódtak a kamerán, ezért a producerek megkérték, hogy lassítsa le őket.A pusztító előzetese

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek