A kaptár

A kaptár
2022. november 15. kedd
|

Adatlap

Cím:A kaptár
Eredeti cím:Resident Evil
Helyszín:Studio Berlin Adlershof/Németország, Potsdam/Németország, Toronto/Kanada, Berlin/Németország
Gyártó:Capcom Company, Davis-Films, New Legacy, Constantin Film
Forgalmazó:New Films International
Év:2002
Játékidő:100 perc
Stílus:Horror, Sci-Fi, Akció
Ország:Németország, Egyesült Királyság
Korhatár:16
Filmzene:MegnézBemutató

Magyarország:2002. augusztus 22.
Usa:2002. március 12.
Egyesült Királyság:2002. július 8.

Jegybevétel

Költségvetés:33 000 000 dollár
Hazai Bevétel:40 119 709 dollár
Külföldi Bevétel:62 865 153 dollár
Világszerte:102 984 862 dollár
Nyító hétvége:17 707 106 dollár

Alkotók

rendező:Paul W.S. Anderson
forgatókönyvíró:Paul W.S. Anderson
zeneszerző:Marilyn Manson, Marco Beltrami
producer:Paul W.S. Anderson, Samuel Hadida, Bernd Eichinger, Jeremy Bolt

Szereplők

Milla Jovovich
James Purefoy
Michelle Rodriguez
Pasquale Aleardi
Colin Salmon
Eric Mabius

A kaptár tartalma

Egy különleges egység érkezik a Kaptár felderítésére, ahol a Védernyő Vállalat titkos gén és vírus kísérleteket végez, és valami gond akadt. A Kaptár egy földalatti létesítmény Racoon City alatt ahol több száz tudós dolgozik. A bejárata egy házból érhető el, amelyre Alice (Milla Jovovich) és Spence figyel, ők a biztonsági örök. Az eszméletüket elvesztették, amikor a Kaptárt működtető biztonsági berendezés, a mesterséges intelligencia (Vörös Királynő) veszélyt észlelt és lépeseket tett a biztonság érdekében. Az egység kikapcsolja a Vörös Királynőt, ezzel az összes eddig bezárt ajtó kinyílt. Veszélyes lények lepik el a létesítményt, akik a T-vírus áldozatai lettek. Megkezdődik a harc az életért, és az idő előrehaladtával Alice és Spence is kezdi visszanyerni az emlékeit.Értékelés

Imdb: 6,6/10, 272522 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 35% a kritikusok szerint, 131 kritika alapján. A felhasználók szerint 67%, több, mint 250000 szavazat alapján.

Metacrtic: 33/100 a kritikusok szerint, 24 kritika alapján. A felhasználók szerint 7,1/10, 498 szavazat alapján.

Kritika

Fiction Machine, írta Grant Watson: Íme az igazság: a filmkritikusok általában túl kemények szegény Paul W.S. Anderson-al. Pedig ő a legjobb B-kategóriás filmek szállítója.
hoganreviews.co.uk, írta David Hogan: A kaptár nem rossz. Határozottan rendben van, ez egy túlélési horror sztori klisés karakterekkel, amely tudja, hogy ez egy túlélési horror történet klisés karakterekkel.
Cine Premiere, írta Sergio López Aguirre: Nem kiábrándító, de az ember látja, hogy lehetett volna jobb.
Georgia Straight, írta Steve Newton: Ez a videojáték-spinoff nagyrészt James Cameron akciófilmjeiből és George Romero zombi-eposzaiból kölcsönöz, de nem sok mást tesz.

Díjak és jelölések

Szaturnusz-díj 2003 – Legjobb horror jelölés
Szaturnusz-díj 2003 – Legjobb színésznő jelölés: Milla Jovovich

Díj leírás

Szaturnusz-díj: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. A díj a sci-fi, fantasztikus és horror tárgykört honorálja.

Háttér-információ

• Natasha Henstridge-et Jill Valentine szerepére gondolták a film korai vázlataiban, valamint a folytatásban. Henstridge szerepelt A lényben (1995), amit sokan a videojáték-franchise ihletforrásának tartanak.
• A közhiedelemmel ellentétben George Romero 1998-as elutasított forgatókönyve nem volt az első és egyetlen változata a Resident Evil forgatókönyvének. 1997 januárjában a Constantin Films megvásárolta a filmadaptáció jogait, felbérelték Alan B. McElroyt, hogy írjon forgatókönyvet a filmhez. Ezzel egy időben McElroy egy másik videojáték-film-adaptáció, a Doom forgatókönyvét is írta. A Doom forgatókönyve egyike volt azoknak, amelyeket a film elkészítése előtt elutasítottak. És bár nagyon jónak tartották, McElroy Resident Evil forgatókönyvét is elutasították. Végül Paul W.S. Anderson forgatókönyvét fogadták el, ami eredetileg nem is a Resident Evil filmhez íródott.
• A Milla Jovovich karakterén látható zúzódásokat és karcolásokat eredetileg sminkel csinálták, de a film előrehaladtával egyre több valódi zúzódást kapott.
• A film szerepel Roger Ebert filmkritikus Leggyűlöltebb listáján.
• Bár filmjeiben soha nem volt problémája a meztelenséggel, Milla Jovovich kérte, hogy változtassák meg az eredeti forgatókönyv végét, és csökkentsék le azt az időt, ameddig meztelenül kellett volna szerepelnie a jelenetben. A forgatókönyvben eredetileg Alice teljesen meztelenül ébred fel a kórházban, és több időt tölt a folyosókon és a szobákban sétálva, mielőtt kimenne az utcára meztelenül.
• Alice szerepére Gwyneth Paltrow is jelölt volt.A kaptár előzetese

Még több videó

Az első 10 perc

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek