A bosszú asszonya

A bosszú asszonya
2017. december 31. vasárnap
|

Adatlap

Cím:A bosszú asszonya
Eredeti cím:Chinjeolhan geumjassi, Lady Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance
Gyártó:Korea Capital Investment, Moho Film, Samsung Venture Capital, TSJ Entertainment, CJ Capital Investment, Centurion Investment, Ilshin Capital Investments
Forgalmazó:CJ Entertainment, Tartan Films, Tartan, Palisades Tartan
Év:2005
Játékidő:115 perc / 112 perc
Stílus:Thriller, Krimi, Dráma
Ország:Dél-Korea
Dvd, Blu-ray:Dvd

Bemutató

Magyarország:2007 Nov. 22
Usa:2005 Szept. 30
Egyesült Királyság:2005 Okt. 22
Dél-Korea:2005 Júl. 29

Jegybevétel

Költségvetés:4 200 000 dél-koreai von
Hazai Bevétel:211667 dollár
Külföldi Bevétel:23 597 837 dollár
Világszerte:23 809 504 dollár
Nyitó Hétvége:9850 dollár, 2 moziban

Alkotók

rendező:Chan-wook Park
forgatókönyvíró:Chan-wook Park, Seo-kyeong Jeong
zeneszerző:Yeong-wook Jo, Seung-hyun Choi
producer:Tae-hun Lee, Chun-yeong Lee, Beth Kono, Yeong-wook Jo, J.J. Harris

Szereplők

Yeong-ae Lee
Min-sik Choi
Shi-hoo Kim
Kang-ho Song
Ha-kyun Shin
Bu-seon Kim
Seung-shin Lee
Mi-ran Ra
Ji-hee Seo
Dal-su Oh
Yea-young Kwon

A bosszú asszonyának a tartalma

Geum-ja Lee sokáig volt börtönben egy olyan gyilkosságért, amit nem ő követett el. Az egész fiatalsága ráment, de már kiszabadult és revansot akar venni a sérelmei miatt.

Geum-ja Lee-t 19 évesen ítélték el egy kisgyerek elrablásáért és meggyilkolásáért. Az egész nemzetet megrázta a kegyetlensége és az őszinte naivitása. A pletykalapok Olivia Hussey Juliájához hasonlították Geum-ot, egy rendező szeretett volna filmet is készíteni róla. Geum-ja elítélésének őszén divatba jöttek a piros pöttyös ruhák, hatalmas sajtóvisszhangot kapott az eset, mindenki Geum-ja szépségét csodálta, de a tettét nem tudták elfogadni.

Értékelés

Imdb: 7,6/10, 59526 szavazat alapján.

Rotten Tomatoes: 74% a kritikusok szerint, 86 kritika alapján. A felhasználók szerint 86%, 60899 szavazat alapján.

Metacrtic: 75/100 a kritikusok szerint, 23 kritika alapján. A felhasználók szerint 8,0/10, 66 szavazat alapján.

Díjak és jelölések

Baek Sang Art Awards 2006 – Legjobb színésznő díj: Yeong-ae Lee
Blue Dragon Awards 2005 – Legjobb film díj
Blue Dragon Awards 2005 – Legjobb színésznő díj: Yeong-ae Lee
Velencei filmfesztivál 2005 – Arany Oroszlán jelölés

Díj leírás

Baek Sang Art Awards: Másnéven Paeksang Arts Awards. Dél-koreai filmes díj. Mozifilmeket és televíziós műsorokat is jutalmaznak.
Blue Dragon Awards: Dél-koreai filmes díj.
Velencei filmfesztivál: Venice Film Festival. Ez volt a legelső filmfesztivál a Földön, és a mai napig is az egyik leglényegesebb. Olaszországban Velencében tartják. Golden Lion: Arany Oroszlán: Ez a fődíj, a legkiemelkedőbb film kapja.

Háttér-információ

• Ha-kyun Shin és Kang-ho Song A bosszú urában (2002) is szerepelt.
• Geum-ja Lee szerepére Du-shim Ko is jelölt volt. A rendező eredetileg őt akarta, de aztán lemondott róla, mert öregnek találta a szerepre.
• Geum-ja Lee egy pékségben dolgozik a filmben, aminek a neve: Naruse. Ez a név az egyik japán rendezőre utal, őt Mikio Naruse-nak hívják.
• A film végén a hó nem volt valódi. A stáb vett két teherautó sót, szétszórták, és számítógépes grafikával havat csináltak belőle.

A bosszú asszonyának az előzetese

Idézetek A bosszú asszonyából

Prédikátor: A szabaduláskor tofut kell enni, hogy bűntelen és hófehér legyen a jövő. Geum-ja Lee: Kend a hajadra baszd meg.

Geum-ja Lee: Egy angyal… Vajon komolyan beszél? Tényleg úgy látja, hogy egy angyal rejtőzik bennem? Ha ez így van, akkor vajon hol volt ez az angyal amikor elkövettem ezt a szörnyűséget? Hol vagy angyal? Bújj elő kérlek! Itt várok rád.

Dal: Utamban ezer nehézség, magas falak, mély szakadékok. Ki segít átkelnem a sok zord akadályon? Az Úr sóhajtása átrepít a falakon. Az Úr tenyerével hidat ver ás átvezet biztonságban a szakadék felett.

Ko Sun-sook: A csirke még ráér. De nehogy a kutyák megegyék a csirkecsontot.

Ko Sun-sook: Körbeálltak és ezt suttogták: „A kémnő már a végét járja.” De a büszkeségem nem engedte, hogy meghaljak. Geum-ja Lee: Látod, az élet egy küzdelem, örök harc a túlélésért.

Geum-ja Lee: Mindenki csak Banyának hívta a dagadt kurvát. Megölte és megette az urát a szeretőjével együtt.

Geum-ja Lee: Tanár úr? Geum-ja vagyok. Nem ismer meg? Én pucoltam a cipőjét amikor még gyakorló tanár volt nálunk. Nem emlékszik rám? Azt mondta, csinos vagyok. Most már emlékszik? Nincs semmi különös, csak éppen teherbe estem tanár úr. Mondja, nem élhetnék Önnel?

Geum-ja Lee: Előlegre van szükségem. Főnök: Kizárt dolog. Mit művelsz? Geum-ja Lee: Felírom a számlaszámom.

Geum-ja Lee lánya: Miért dobtál el? Geum-ja Lee: Piknik… Jó ötlet. Geum-ja Lee lánya: Azt kérdem, miért tetted?

Banya: Tudod, hogy viszket egy szúnyogcsípés a talpon? Mit mondtam neked? Ezt jól elcseszted. Büdös kurva. Csiklandoz, ha vakarod és viszket, ha nem vakarod. A rohadt életbe. Vagy viszket, vagy csiklandoz, érted?

Banya: Ugye megérted, hogy csak a molett nőket szeretem? Geum-ja Lee: Hát persze. Majd sokat eszem és meghízom neked. De most csak az számít, hogy edd meg szépen a pürét és szedd a gyógyszered.

Mr. Baek: Geum-ja, mi ez a vörös szemfesték rajtad?

Geum-ja Lee: Most pedig két választásuk van. Ha a törvényes büntetést kívánják, átadjuk őt a jelenlévő Choi nyomozónak. De ha a gyorsabb és személyesebb megoldást akarják, megoldhatjuk a dolgot, itt és most.

Az egyik halott gyerek anyja: Nincs baj, elhoztam a Xanax-omat.

Choi nyomozó: Figyeljenek, kérem. Ha így fogják a kés hegye lecsúszhat és nem hatol mélyre. Magukat is megvághatják. Inkább tartsák így, ha kérhetem. Vagy lehet szemből is csinálni, sőt talán még így is.

Az egyik áldozat anyja: Hogy tehette ezt? Olyan rendes embernek láttszik. Miért? Mr. Baek: Tudja asszonyom, senki sem lehet tökéletes.

Az egyik áldozat hozzátartozója: Nézzenek oda, jól láttam? Levette a csizmáját, nehogy összevérezze a drága velúrt. Mégis mit gondol, hol van? Az én anyám egésznap súrolt, hogy az öcsém abba az iskolába járjon. Mi majd belerokkantunk, míg összejött a váltságdíj. Elvesztettük a házunkat, a rokonok pedig szóba sem állnak velünk. Az egyik áldozat nagymamája: Az én menyem megölte magát, a fiam pedig külföldre ment. Mindenkinek megvan a maga tragédiája.

Az egyik áldozat hozzátartozója: Apa! Ne vidd túlzásba! A nagymama még hátra van.

Másik dal: A zöld pázsit ösvényén vörös cipős hölgy sétál. Klik-klik, kopogják sarkai, vajon hová viszik? Hátranéz valaha akár egy pillanatra? Egy lépés, két lépés, a vörös cipők egyre messzebbre viszik, a semmibe.

Írta: Lars Hirnen ©

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek