Tornai Szabolcs-A világ mint téveszme

2015. december 04. péntek
|

Szerző:Tornai Szabolcs
Cím:A világ mint téveszme
Kiadó:Gondolat
Oldalszám:132 oldal
Kiadás éve:2015
Webáruház:molybolt

Tartalom:
A szellemi elsötétülés ellenére az ókori görögök és indiaiak szemlélete töretlenül érvényes. Voltakeppen három fő filozófiai kérdés létezik:
1. Ki vagyok én?
2. Mi az életem értelme?
3. Mi lesz, ha meghalok?

Ezek elől kitérni nem lehet. Mert meg egy hanyag vállrándítás is válasz.
S persze az is, ha valaki azt mondja: Mit kell ezen annyit filózni?Sőt, a bamba semmibe meredés is válasz. A kezdetlegestől a legbonyolultabbig minden embernek volt, van és lesz valamilyen válasza e három kérdésre.
S ez azt jelenti: bizonyos fokon minden ember filozófus. De azért igazi filozófusnak születni kell. Ám a különféle mesterségekkel ellentétben a filozófiának van egy különös sajátossága. Ezen a pályán mindenki csak kezdő lehet.
Vannak abszolút kezdők, vannak, akik meg a kezdőségig sem jutnak el, ők a vállvonogatók és a semmibe meredők, vannak ígéretes kezdők és kevésbe kezdők, végül vannak a filozófiatörténet nagy alakjai, ők a legkevésbé kezdők.
Volt egy filozófus barátom, sokat tanultam tőle a buddhizmusról. Sajnos negyvenhét évesen meghalt. Egyszer azt mondta nekem: ha tudni akarod miben tévedsz, nézz körül. Sok időbe telt, mire megértettem, mit jelenthet ez a mondat. Aztán körülnéztem. Így született meg ez a könyv.

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek