Igaz Rita-A barokk Magyarországon

2016. január 08. péntek
|

Szerző:Igaz Rita
Cím:A barokk Magyarországon-stílusok, korszakok
Kiadó:Corvina Kiadó
Oldalszám:172 oldal
Kiadás éve:2009
Webáruház:molybolt

Tartalom:
A barokk stílus megjelenése Magyarországon is az ellenreformációs törekvésekhez, a jezsuita rend térhódításához kapcsolódik.
A barokk stílus megjelenése Magyarországon is az ellenreformációs törekvésekhez, a jezsuita rend térhódításához kapcsolódik. A másfél évszázados török megszállás után ocsúdó ország területén itáliai, osztrák és német mesterek honosították meg. Eleinte szorosan összefonódott a nemesség függetlenségi, újraegyesítési törekvéseivel. Mindemellett a protestáns vallású Erdély késő reneszánsz tradíciója miatt a keleti országrészben csak igen sokára talált utat magának.
Idővel nemcsak az egyházi, főúri megrendelések készültek a barokk jegyében: a 18. század folyamán az építészeti, képző- és iparművészeti alkotások uralkodó nyelvévé vált. Elterjedésében nagy szerepet játszott a térség fokozatos gazdasági megerősödése és újjáépítése, valamint Habsburg-orientációja.

Igaz Rita művészettörténész, a Pannon Egyetem oktatója. Kutatási területe a barokk világi építészet és interieurművészet Magyarországon és Európában, valamint a korszak műgyűjtésének története.

A sorozat kisebb egységekben a magyar művészet átfogó ismertetésére vállalkozik, kettős céllal. Egyfelől a népszerű ismeretterjesztés hagyományát újítja fel, amikor a kötetek témáját egyetemes összefüggésekbe ágyazva dolgozza fel, másfelől bőséges illusztrációs anyagával és alapos képmagyarázataival gyakorlatias segítséget nyújt. Segítséget abban, hogyan lehet felismerni egy-egy műalkotás korát, mely jellegzetességek határozzák meg stílusát, a korszakban elfoglalt helyét, művészi értékét.

A hozzászólások átalakítás miatt nem működnek